Aktuális

A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – január 12.

Bors

Létrehozva: 2021.01.12.

A LEGFONTOSABB NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KORONAVÍRUS-HÍREK

696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent. 5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen, számolt be róla a koronavirus.gov.hu.

***

Növekszik az oltáspártiak aránya Magyarországon, már ugyanannyian tervezik beadatni a koronavírus elleni vakcinát, mint amennyien nem (45-44 százalék). Feltételezhetően a vakcina magyarországi megjelenése és az első beoltottak pozitív tapasztalatai, valamint sok közéleti személy támogató nyilatkozata okozhatta a pozitív fordulatot - írja keddi számában a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet felmérésére hivatkozva.

***

Újabb vakcinaszállítmányok érkeznek kedden. A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezik az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezik, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé.

***

Megérkezett a Semmelweis Egyetem gyógyszertárának udvarára az újabb adag Pfizer-BioNTech-vakcina. A negyedik szállítmánnyal összesen 81 tálca oltóanyag érkezett, amely 47 385 ember oltását teszi lehetővé.

***

Megérkezett az első Moderna-vakcinaszállítmány Magyarországra - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

***

Müller Cecília: a keddi Pfizer-szállítmányból 47 385 embert lehet beoltani, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be.

***

A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók – többek között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban dolgozók, gyermekvédelemben dolgozók – is jelentkezhetnek a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelésre. A tesztelést a kormányhivatalok szervezik a január 16-17-ei hétvégén, országszerte 127 mintavételi ponton várják az ágazatban dolgozókat. A vizsgálatok célja a járvány terjedésének további lassítása és emberek egészségének védelme. Az érintettek a várakozás elkerülése érdekében a https://szocszures.kh.gov.hu/ honlapon már foglalhatnak időpontot.

***

Az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

***

A világban 90 891 380-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 944 750-re a halálos áldozatok és 50 285 515-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

***

Bors szakápoló fotósa is megkapta a koronavírus elleni oltást: Koraszülött intenzív osztályon dolgozik díjnyertes fotósunk, aki egészségügyi dolgozóként a minap megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

***

Eddig csaknem kilencmillió amerikai kapta meg eddig a koronavírus elleni vakcina első dózisát az Egyesült Államokban - közölte hétfőn az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központja (CDC).

***

Megfertőződött koronavírussal Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök, eddig nincsenek tünetei - közölte az államfői hivatal hétfőn este.

***

Egyre több koronavírus-mutációra figyel fel a világ. A jó hír az, hogy az új módszerekkel egy vadiúj mutáns ellen is rövid időn belül elkészíthető a védelmező oltóanyag.

EGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

Veszélyesebb, mint hinnénk: A koronavírus nem csak például a magas vérnyomás, az allergia vagy a cukorbetegség – tüneteit erősíti fel durván, hanem még lappangó betegséget is jelezhet.

***

Leonie Gale-nek, az Angliában élő kétgyermekes édesanyának csak négy napja volt a harmadik gyermeke születéséig, amikor megtudta, hogy megfertőzte a koronavírus. Mára van kiírva a babával.

***

„Lázam van, zsibbadnak a végtagjaim” – így érzi magát a koronavírusos Lajcsi. A trombitaművész nem tudott személyesen megjelenni a hétfői tárgyalásán, csupán az ügyvédjén keresztül üzente meg, hogy vasárnap délután pozitív lett a tesztje.

***

Tudományos érveken alapuló magyarázattal sikerült megállapítani a módját, miként lehet a világjárvány alatti óvintézkedésekkel mellett helyesen szexuális kapcsolatot létesíteni.

***

Nehezen tudnánk a jelen körülmények közt gonoszabb átverést elképzelni: egy nő koronavírus-fertőzéssel és karatnénnal tréfálta meg párját.

***

Sokan nem is gondolnánk, milyen súlyos hibákat vétünk a maszkjainkkal nap mint nap. Nyolc pontban szedtük össze, mit csinálunk rosszul, ha a szájmaszkokról van szó.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek