Aktuális

Újabb két országban jelentek meg a vírus új variánsai

MTI

2020. december 30. szerda 14:45

Forrás: AFP

Svájcban és Tajvanon is megjelentek a koronavírus új, gyorsan terjedő változatai: az először Angliában azonosított változatot öt embernél mutatták ki Svájcban és egynél Tajvanon, a Dél-Afrikában azonosítottat pedig két embernél Svájcban - közölte kedden este a svájci egészségügyi minisztérium válságkezelési igazgatója, illetve szerdán a tajvani járványügyi hivatal.

A svájci Patrick Mathys hozzátette: a vírus elleni védőoltás az országban egyelőre csak korlátozottan áll majd rendelkezésre, amíg a hazai gyógyszerfelügyelet jóvá nem hagyja többféle oltóanyag forgalmazását.

Az országban eddig csak a Pfizer és a BioNTech vakcináját engedélyezték, és 107 ezer adag van belőle, ami az idősotthonok lakóinak és az egészségügy személyzetnek elég. Mostantól havonta 250 ezer adag importját tervezik, de ha közben a gyógyszerfelügyelet jóváhagyja a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcináját is, akkor érkezhet több - tette hozzá Mathys.

Svájcban az utóbbi egy napban 4197 új fertőzéses esetet regisztráltak, amivel 442 481-re nőtt a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma. Ez a lakosságnak mintegy öt százaléka. Egy nap alatt 131, eddig összesen 6909 beteg halt bele a betegségbe.

Tajvanon is megjelent az először Angliában észlelt vírusvariáns - közölte szerdán a helyi járványügyi hivatal. A beteg Nagy-Britanniából tért haza, most kórházban van, és állapota stabil. Emiatt a tajpeji kormány megtiltotta, hogy péntektől (január 1-jétől) bárki belépjen a szigetre, aki ott nem rendelkezik állandó lakhellyel.

A kormány bejelentette még, hogy harmincmillió adag oltóanyagot tervez vásárolni, ebből csaknem húszmillióról már megállapodott, és ebből tízmilliót az AstraZenecától szerzi be. Az első szállítmány várhatóan márciusban érkezik meg. A harmincmillió a lakosság 65 százalékának beoltására lesz elég.

Tajvan nagyon sikeresen védekezett mindvégig a járványban: mindössze 798 megfertőződést regisztráltak, és ezen belül hét haláleset volt.

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

origo.hu

Nem tűnik fenevadnak a GeForce GT 1010

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó