Aktuális

A Bors utánajárt: Hatékony a vakcina a mutálódott koronavírus ellen

Bors

2020. december 22. kedd 08:30

Több ország is lezárta a határait az Egyesült Királyság felé, mert kialakult a korona vírusnak egy sokkal fertőzőbb mutációja London környékén. A közúti  és a légi közlekedés leállításával szeretnék ennek a bejutását megakadályozni más országokba.

Forrás: Shutterstock

Nyomon követhető a változás

A koronavírus genetikai információja – szakszóval genomja – közel 30 ezer építőelemből áll. Ha ebből egy is megváltozik, akkor beszélünk mutációról – mondta dr. Rusvai Miklós virológus a Borsnak. – Ezek a genetikai információk határozzák meg az élőlények tulajdonságait, vírus esetében például a terjedőképességét.

Ha a vírus enzime a genom másolása közben véletlenszerűen hibát vét, akkor alakul ki a mutáció. 

A mutációk jelentős része a vírus tulajdonságait nem befolyásolja, de kimutathatók, és ezzel nyomon követhető a terjedés iránya. A mutációk közötti különbséget egy erre kialakított számítógépes program képes kimutatni, ahogyan azt is, hogy mely genomok változtak. Ezzel az úgynevezett járványtani nyomozással mutatták ki a dél-angliai vírus terjedését is. 

Mit tudunk az új változatról?

Az új változatot először szeptemberben fedezték fel. Novemberben az esetek mintegy negyedét tette ki Londonban. Ez december közepén elérte az esetek közel kétharmadát. Kimutatták, hogy ez a mutáció a vírus korábbi változatát kezdi kiszorítani, és a fertőző képessége lényegesen nagyobb. Azt valószínűsítik, hogy egy legyengült immunrendszerű betegben alakulhatott ki, aki nem tudta legyőzni a vírust. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a variáns halálosabbá tenné a fertőzést. A kifejlesztett vakcinák szinte biztosan működni fognak ellene. Kormánydöntés értelmében Magyarország sem hagy leszállni brit repülőgépeket.

Gyorsabban terjed, de legyőzhető

Eddig jelentős változást korábban már a nyércekből kimutatott koronavírusnál is észleltek Dá­niában, emiatt volt szükséges a teljes állományt kiirtani. Itt a vírusnak az a fehérjéje változott meg, ami a védőoltásnál szerepet játszik, és lehet, hogy emiatt nem reagált volna jól a már vakcinával immunizált emberekben.    

– Az Angliában talált mutáció nagyobb számban szaporodik a fertőzött emberekben,

és így nagyobb mennyiségben is ürül, ami miatt sokkal gyorsabban terjed.

Az a fehérje azonban, ami a vakcinában van, nem változott, ezért a már kifejlesztett vakcina hatékony marad. Amíg a vakcinázás el nem terjed, addig csak úgy lehet védekezni a terjedése ellen, hogy lehetőleg onnan nem fogadunk vendéget. 

Azonban mivel ez a mutáns már másfél hónapja feltűnt, nem tudhatjuk, hogy azóta hányan érkeztek a fertőzött régióból. Mivel eddig még ezt nálunk nem vizsgálták, lehet, hogy már nálunk is itt van ez a variáns – mondja dr. Rusvai. 

Eltüntetheti magát a legyengült vírus

– Vannak már magyar variánsok is, olyan mutánsok, amik csak nálunk fordultak elő, de szerencsére ezeknek a mutációi nem változtatták meg a vírus tulajdonságait – mondta dr. Rusvai Miklós. – Arra nincs lehetőség, hogy minden egyes betegnél rutinszerűen megvizsgálják, hogy milyen mutáns fertőzte meg, de a mintákat megőrzik.   
Arra is van példa, amikor a vírus egy legyengült mutáns változata alakul ki, és így teljesen eltűnik. Ilyen volt 2002–2003-ban a SARS-CoV-1. 

További cikkek

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Zokogva nyilatkozott Babicsek Bernát édesanyja: „Mi akartuk eltemetni a fiunkat”

she.life.hu

Egy utolsó levél annak, akit már nem szerethetek többé...

vaol.hu

Csókay András, a szombathelyi kórház egykori idegsebészeti osztályvezetője ózonnal kezelné a kovidos betegeket

origo.hu

Döbbenetes mennyiségű édesvíz került az óceánba egy jéghegy miatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: koronavírusos a góllövőlistát vezető Kay Smits

vg.hu

Jövő nyáron már nem kuna kell a horvátországi nyaraláshoz

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

metropol.hu

Az orvosok is elsápadtak attól, ami a beteg fülében mászkált

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján