Van élet a gesztenyepürén túl: bemutatkozik a gesztenyés karalábéleves és a gesztenyés pite

Van élet a gesztenyepürén túl: bemutatkozik a gesztenyés karalábéleves és a gesztenyés pite

főzés
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 01. 12:00
Van élet a gesztenyepürén túl! Ezen a héten még a levesbe és a pitébe is jutott ebből a tápláló és egészséges téli gyümölcsből. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így még a vércukorszintet is csak lassan emeli meg.
Bors

Karalábékrémleves gesztenyével

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 adag): 2 nagy fej karalábé * 20 dkg natúr gesztenyemassza * 1 krumpli * 1 fej vöröshagyma * 20 dkg tejszín * 1,5 l víz * 4 ek olaj * 1 tk só * ½ kk őrölt szerecsendió

Elkészítés: Megtisztítjuk a karalábét és a krumplit, majd a hagymával együtt kockákra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a karalábé- és a krumplikockákat is elkezdjük rázogatva sütni. 10 perc után felöntjük a vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, és botmixerrel pürésítjük. Utána belekeverjük a tejszínt, beleszórjuk a szerecsendiót, és néhány percig főzzük, de nem forraljuk fel. A tányéron tehetünk bele sült gesztenyeszemeket, és szórjuk meg friss kakukkfűvel.

Ez is érdekelheti

Mindmegette: Pulykasült gesztenyemártással

Tele van vitaminnal a gesztenyepüré

Tudta? A gesztenye gluténmentes - ráadásul ennyi mindenre jó!

Gesztenyés pite

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (12 adag):

A tésztához: 20 dkg liszt * 5 dkg mandulaliszt * 20 dkg vaj * 19 dkg porcukor * 2 nagy tojás

Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza * 20 dkg tejszín * 5 dkg kandírozott narancshéj * 5 dkg mandulaliszt * 5 dkg cukor * 3 tojás 

Elkészítés: A tészta hozzávalóit hűtsük le – különösen a vajat, majd robotgéppel gyors ütemben keverjük össze. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Nyújtsuk ki fél cm vastagra, és simítsuk a tésztát a sütőformába. Villával szurkáljuk meg egy kicsit, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig. A töltelékhez a tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekever­jük a gesztenyemasszát, a mandulalisztet, a tejszínt, a kandírozott narancshéjat, végül a tojásfehérjehabot. Az elősütött tésztába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.