Aktuális

Tudta? Sok zsír és piros paprika a pacal lelke

Bors

Létrehozva: 2020.11.14.

Nincs is megosztóbb étel, van, aki imádja, és van, aki ki nem állhatja. Pedig jól elkészítve mennyei az íze, tökéletes választás egy baráti, családi vacsorához. Lehet készíteni csülökkel, körömmel, velővel, káposztával, mindegyiknek ugyanaz az alapja.

Buday Péter: Meg kell érni ehhez az ételhez

A pacal elkészítésének vannak titkai, de megoszlanak a vélemények arról, mi is az. Van, aki szerint a kiváló minőségű pirospaprika a jó pacal lelke, van, aki szerint a sok zsír.

Szerintem nincs olyan gyerek, aki szereti ezt a belsőséget. Bezzeg később, egy átiszogatott éjszaka után már szívesen tunkolnak a szaftjából. A pacalhoz meg kell érni. Az én kedvenc pacalételem a pörkölt. Magyarországon nem is na­gyon készítenek mást belőle. Pedig egyes országokban rengeteg módon készítik. Erdélyben például népszerű a pacalleves, ami isteni, de ettem már savanyú pacalt is. Minden belsőség nagyon finom, de sajnos egyre inkább mennek ki a divatból. Pedig egészséges ételeket lehet belőlük készíteni. Maga a pacal is egészséges lenne, de csak akkor jó, ha sok zsírban készítik.

A pacalt megfőzzük, leforrázzuk sima vízzel, utána egy babéros, hagymás, borsos vízben puhára főzzük. Utána készítünk egy klasszikus pörköltalapot füstölt szalonnával, és a sok zsírban a rengeteg hagymát nem pirítom, hanem főzöm legalább egy órát. Amikor már krémes állagú, lehúzom a tűzről, és a zsírt leválasztom a hagymáról. Ez a titka, hogy a végén ne legyen túl zsíros. Utána rászórom a paprikát, megy rá a só, bors, fokhagyma, köménymag, babérlevél, na meg a paprika, paradicsom. Ebbe tesszük bele a csíkokra vágott pacalt, s ha jól volt leforrázva, akkor azzal a lével lehet fölönteni, úgy lesz igazán ízes. Ha elkészül, hagyni kell hűlni, úgy lesz az igazi.

Babosan eszik az ínyencek

Az előző este beáztatott babot puhára főzzük, majd teljesen leszűrjük a levéről, félretesszük. A félpuhára főzött és csíkokra vágott pacalt pörkölt formájában bográcsban tesszük föl tovább főni, majd fél liter pacallevet hozzáadva tovább főzzük, amíg jó puha lesz. Ezután hozzáadjuk a már puhára főzött babot, majd 15 perc után belerakjuk a csíkokra vágott füstölt szalonnát, ami nagyon pikáns ízt ad az ételnek. A fűszerekkel ízesítjük az ételt ízlés szerint. Az elkészítés ideje 3,5 óra, úgy igazán finom, ha bográcsban, nem lobogó tűzön főzzük.

Csülökkel az igazi

Hozzávalók: 2 kg pacal, 1 kg hátsó csülök, 40 dkg vöröshagyma, 5 paradicsom, 4 paprika, zsír, fűszerpaprika, majoránna, só, bors, babérlevél, fokhagyma

Elkészítés: A pacalt átöblítjük, egy lábasba tesszük, felöntjük vízzel, és felforraljuk. Körülbelül 10 percig főzzük, majd leöblítjük, leszűrjük. Másik lábasban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, megdinszteljük, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, rádobjuk a felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk. Pár percig pároljuk, majd hozzátesszük a pacalt, a fűszereket, a szalonnabőrt, a csülök bőrös részét, kisebb darabokra vágva. Körülbelül 90 percig főzzük, közben ellenőrizzük a sót, ha kell, felöntjük vízzel. A csülök húsos részét kockára vágjuk, megpirítjuk a kanál zsíron, és beletesszük a pörköltbe. Addig főzzük, amíg minden megpuhul. Friss kenyérrel vagy sós vízben főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176446_auto_resized.jpg
origo.hu

Álomszerű visszatérése után drámai fordulat jöhet Gulácsi jövőjében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27611_resized.jpg?avcount=1714504514
origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177524_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27612_resized.jpg?avcount=1714504514
origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175794_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175472_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghan döntött: Harry herceggel nem egyezik, amit szeretnének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714504514
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/oXiYHv0NPoEaqc7a7v2vSG_GGKWRyKvwwDezet7ALVY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1MWJmYmYyNmUyMTQ3ODc4MDYxZGI4NDgwOWIxNzI2.jpg
Gyász

Üzent a halálra késelt Martin édesanyja a Deák téri áldozat édesapjának

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/TSfOeLaog7NjVZ21PGLR4RkD1No1nlGprMEt6XSW8_s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZTJiNjIwYjQxNmE5OGZlMTdmYWExOWMyZTBj.jpg
Bíróság

Most kaptuk: letartóztatásba helyezték a bőnyi késelő kislányt