Aktuális

Saját vászonzsákokba és üvegekbe vásároltunk be hétvégére

Bors

Létrehozva: 2020.11.15.

Egyre népszerűbbek a csomagolásmentes boltok. Így én is felkerekedtem, hogy kipróbáljam, könnyen megoldható-e, hogy saját tárolóedényeimbe mérjék bele a termékeket.

Forrás: Knap Zoltán

Amikor beléptem a budapesti Ligeti boltba, először meglepődtem, milyen sokféle árujuk van. Minden patikatisztaságú, egyértelmű, hogy itt nincsenek hangzatos elnevezések, minden az, ami. A termékeket nem bújtatják el, nem kapnak csilli-villi csomagolást. Bár könnyen el lehet igazodni, az eladók mindenkinek készségesen segítenek. Mint kiderült, az üzletben dolgozók közül valamennyien a csomagolásmentes életforma hívei.

Vidékről a fővárosba

Sipos Melindának nagy álma vált valóra, amikor 2017-ben megnyitotta első csomagolásmentes boltját. Tudatos vásárlóként már addig is igyekezett környezetkímélően, felelősségteljesen élni.

Ám amikor látott egy előadást Bea Johnsonnal, a zero waste mozgalom egyik fő képviselőjével, nemcsak azon gondolkodott el, hogyan tudná minimalizálni a saját háztartásában keletkezett hulladék mennyiségét, hanem formálódni kezdett benne egy ötlet is.

Hirtelen rájöttem, hogy tulajdonképpen én magam is elindíthatnék egy ilyen kezdeményezést – mesélte Melinda, a Ligeti bolt megálmodója a Vasárnapi Borsnak. – Ekkor vetődött fel a piliscsabai környezettudatos bolt gondolata.

Azonnal tudtam, ez egy olyan terv, amit meg tudok valósítani és örömet fog nekem okozni – de nem csak nekem, a településen élőknek is. Sajnos Piliscsaba végül kicsinek bizonyult ehhez, én pedig nem szerettem volna feladni, ezért Budapestre költöztettem a boltot. Számomra ez nem csupán egy üzlet, benne van az életfilozófiám, a hitem, és nagyon sok munkám.

Üzletvezetőként arra törekszik, hogy a vásárlók ne csak automatikusan pakolják az árut a tárolóedényeikbe, hanem felvilágosítást is kapjanak, hogy pontosan mit vesznek.

Fontosnak tartom megosztani, hogy kitől származik a választott termék, hogyan készült, mitől különleges. Próbálom a környezettudatos életmódot minél szélesebb körben terjeszteni, felhívni a figyelmet a hulladék csökkentésének fontosságára és a pazarlás elkerülésére – teszi hozzá lelkesen.

Jótanácsok kezdőknek

Az üzletben engem is elláttak tanácsokkal, de Melinda elmondta azt is, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik még csak most tervezik, hogy ellátogatnak egy csomaglásmentes boltba.

Nem árt bevásárlólistát írni, és jól átgondolni, miből mekkora mennyiségre van szükség. Ez nemcsak azért fontos, nehogy elfelejtsenek valamit, hanem, mert csökkenti az impulzusvásárlás esélyét. Készítsék össze a tárolóeszközeiket, amelyekben majd hazaviszik az árukat. Itt nincsenek szabályok, érkezhetnek befőttesüvegekkel, vászonzsákokkal, papírzacskókkal, vagy akár műanyag dobozokkal is. Idővel úgyis kitapasztalják, nekik mi működik a legjobban. Ha esetleg nincs otthon ilyesmi, akkor sincs gond, mert helyben is be tudják szerezni.

Változatos készlet

Akadnak, akik úgy gondolják, hogy ezekben a boltokban csak magvakat, teafüveket, fűszereket lehet kapni. Bevallom, én sem hittem, hogy egyetlen helyen be tudom szerezni a hétvégi menü főbb hozzávalóit.

Pedig tényleg széles a kínálat, a nádcukortól a fasírtporig, a tökmagtól a kendermagig, a bulgurtól a jázminrizsen át a kézműves tésztákig szinte minden megtalálható nálunk. De tejtermékeket, szörpöket, lekvárokat is árulunk. Sőt natúr kozmetikumokat is tartunk, és mindenféle tudatos vásárláshoz szükséges kiegészítőkkel is szolgálni tudunk. Általában aki betér ide, és tényleg eldöntötte, hogy így akar élni, az törzsvásárló lesz. A vírushelyzetre is fel vagyunk készülve, március óta folyamatosan fertőtlenítünk, itt azóta kötelező a maszk, szóval mindent megteszünk a vásárlók biztonságáért.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179797_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27694_resized.jpg?avcount=1714694414
origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179726_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bálint Antónia kihátrált az eljegyzéséből: "Letettem az asztalra a jegygyűrűmet, és eljöttem"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176068_auto_resized.jpg
vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179298_auto_resized.jpg
life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183328_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27693_resized.jpg?avcount=1714694414
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182728_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714694414
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van