Aktuális

Könnyfakasztó: A koronavírus okozta stressz miatt hullott ki a tündéri kilencéves kislány haja

Bors

Létrehozva: 2020.11.17.

Hajának nagyrészét elveszítette egy kilencéves angol kislány, aki úgy hiszi: a koronavírus miatti stressz indította be a szörnyű folyamatot. A tündéri Tabitha Clark Kelly szervezetét az alopecia nevű autoimmun betegség támadta meg – amelyről gyakoriságához képest meglehetősen keveset lehet tudni.

A koronavírus márciusi tetőzésekor meghozott, bezárásokkal kapcsolatos döntések után nem sokkal a kislány édesanyja, Becca döbbenetes dolgot vett észre gyermekén.

Tabitha fején először egy kopasz folt tűnt fel, ezután folyamatosan kihullott a haja.

Amikor a hajam két oldala már eltűnt, borzalmasan néztem ki: olyan volt, mintha valami rettenetes dolog történt volna velem – mesélte a kislány.

Később Tabitha hajának 70%-a kihullott, mire az orvos megállapította: alopeciában szenved.

Az alopecia egy olyan autoimmun betegség, amely főként a fejbőrt, de sok esetben más, szőrzettel borított testrészt érint – ezeken a területeken kopaszodás keletkezik. A betegség során az immunrendszer kártevőnek érzékeli a hajtüszőket, ezért megtámadja azokat. Konkrét kiváltó oka ismeretlen, ugyanakkor nagyrészt lelki, fizikai stresszhez köthető.

A betegség során nem minden esetben tér vissza az elveszített haj: van, hogy évek, sőt évtizedek múlva, van, hogy foltokban, de akár egészben is visszanőhet. Sok olyan eset is ismert, hogy a haj elvesztése végleges.

Miután a kislány szinte az összes haját elveszítette, úgy döntött, megkéri édesanyját, hogy borotválja le neki. Becca ennek eleget is tett, sőt, ő is levágta a haját – ezzel támogatva Tabithát. A java azonban még csak ezután jött: a lányok ugyanis elhatározták, hogy frizurájukat színekkel dobják fel.

A párosnak rengeteg nehézséggel, de legfőképp kérdések ezreivel kellett szembenéznie a kopaszság miatt, ennek ellenére pozitívak tudtak maradni.

A tündéri Tabitha most, öt hónappal később mosolyogva gondol vissza betegsége kialakulásának idejére. Úgy érzi, nagyon menő a kinézete.

A kislány haja egyébként már elkezdett visszanőni, de mint mondja, azt sem bánta volna, ha örökre kopasz marad.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek