Aktuális

Donald Trump: Megnyertem a választást

Bors

Létrehozva: 2020.11.04.

Forrás: MTI

Donald Trump szerint meg fogja nyerni, sőt ő úgy véli, már kijelenthető, hogy meg is nyerte az amerikai elnökválasztást.

Helyi idő szerint szerda hajnalban adott nyilatkozatában a Fehér Házban az újraválasztásért küzdő Trump kiemelte, hogy számos fontos államban - többek között Floridában, Ohióban és Texasban - sikerült nagy előnnyel nyernie. Hozzátette azt is, hogy jelentősen vezet továbbá Joe Bidennel, a Demokrata Párt jelöltjével szemben három olyan államban is - Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban -, ahol még nem zárult le a szavazatok összeszámlálása.

Nem tudnak minket beérni

– fogalmazott az amerikai elnök.

Trump beszéde alatt több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése.

Donald Trump utalt arra, hogy úgy látják, "jelentős csalások" történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon "kínos" és "csalódást keltő", és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezen ügyek miatt.

Jen O'Malley Dillon, Biden kampánystábjának vezetője felháborítónak és példa nélkülinek nevezte Trump kijelentését arra vonatkozóan, hogy bíróság bevonásával próbálná meg leállítani a szavazatok összesítését.

Soha nem fordult elő ilyen, hogy egy amerikai elnök megpróbálná megfosztani az embereket a véleménynyilvánítástól egy országos választáson

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a Demokrata Párt jogászai készen állnak arra, hogy megküzdjenek minden egyes szavazat összeszámolásáért.

Dillon hangsúlyozta: Trump elnöknek nincs törvényes hatalma arra, hogy saját magát kiáltsa ki győztesnek vagy hogy befolyásolja a szavazatszámlálást.

Joe Biden saját eredményével kapcsolatban valamivel korábban szintén bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták "jó úton haladnak a győzelem felé", de egyelőre türelmet kért támogatóitól, amíg megtudják a végeredményt.

Az összes szavazat összeszámlálása még órákig, de akár több napig is eltarthat. Jogi bonyodalmak övezik a levélszavazatok összeszámlálását. Egy washingtoni szövetségi bíró kedden elrendelte, hogy az Egyesült Államok több térségében és városában az állami postaszolgálatnak (USPS) meghatározott időn belül továbbítania kell a levélben leadottszavazatokat a választási irodákba. Pennsylvaniát és Texast kivéve a választási törvények valamennyi érintett tagállamban azt írják elő, hogy a levélszavazatoknak a választás napján az urnazárásokig be kell érkezniük a választási bizottságokhoz, a későn érkező voksokat ugyanis nem veszik figyelembe.  

Pennsylvaniában viszont a helyi legfelsőbb bíróság lehetővé tette, hogy a késve érkezett levélszavazatokat a választás napja után még három napig figyelembe vehessék. A republikánusok perkeresete nyomán a szövetségi legfelsőbb bíróság helyben hagyta ugyan a pennsylvaniai bírák döntését, de nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy a választás napja után befogadja a Republikánus Párt esetleges perkeresetét és érvénytelenítse a vitatott levélszavazatokat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek