Aktuális

Bécsi terrortámadás - Ausztriai mecsetekben radikalizálódott a merénylő

H.P.

Létrehozva: 2020.11.04.

Két nappal a bécsi terrortámadás után még mindig virágok és mécsesek díszítik a hétfői merénylet helyszíneit. Az osztrák fővárosban lassacskán visszatér az élet. A börtönviselt, 20 éves elkövető szülőhazájában vált megszállott iszlamistává.

Bécs polgármestere, Michael Ludwig szerda reggeli sajtótájékoztatóján a körülményekhez képest viszonylag kedvező hírekkel szolgált, a négy emberéletet követelő támadás minden sebesültje túl van az életveszélyen. Eközben újabb információk láttak napvilágot a 20 éves el­követőről, akit az első lövések eldördülése után 9 perccel lőttek le a rendőrök.

Az albán felmenőkkel rendelkező Kujtim Fejzulai a Heute osztrák napilap értesülései szerint Ausztriában született észak-macedón szülők gyermekeként, az alsó-ausztriai Mödling városában nevelkedett. A középiskola elvégzése után technikumi képzést kezdett Bécsben, de a harmadik év után abbahagyta a tanulmányait, miután nem talált olyan helyet, ahol teljesíthetné a szakmai gyakorlatát. Ezután kezdett el bécsi mecsetekbe járni, ahol szélsőséges szalafista tanokat szívott magába. Valóságos megszállott lett, és 2018 szeptemberében úgy döntött, a nyári munkájából származó pénzt repülőjegyre költi, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Aggódó, mit sem sejtő édesanyja ekkor eltűntként jelentette a fiát a rendőrségen. Fejzulai végül a szír–török határon bukott le, és visszatoloncolták Ausztriába. Bár tavaly áprilisban 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, fiatal kora miatt december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték.

El akartam menni otthonról egy jobb élet reményében. Saját lakást és saját jövedelmet akartam – magyarázta akkor tettét a férfi, akinek májusban teljesült az álma, és egy 42 négyzetméteres albérletbe költözött anyjától Bécs 22. kerületében. Főbérlőjétől sosem érkezett panasz, minden hónapban rendesen fizette a 450 eurós, mintegy 160 ezer forintos bérleti díjat és rezsit. A szomszédok is csak a terrortámadás éjszakáján szembesültek azzal, ki lakik mellettük, amikor a kommandósok berobbantották a 20 éves férfi albérletének ajtaját, hogy házkutatást tartsanak.

– Olyan fél 2 körül hatalmas robbanásra ébredtünk, és a ház összes lámpája felkapcsolt – mesélte a Heute-nak az egyik 57 éves szomszédasszony. A bécsi terrortámadást kedd este az Iszlám Állam magára vállalta. A négy embert meggyilkoló Fejzulait közleményükben a kalifátus katonájának nevezték.

Terjedő tanok

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint a hétfő esti bécsi merénylet is azt mutatja, hogy egyre többen fordulnak az iszlám vallás szélsőséges irányzatai felé a Balkánon. Horváth József szerdán az M1 aktuális csatornán emlékeztetett, hogy a merénylet albán hátterű elkövetője Ausztriában született, 18 évesen 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utaz­ni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. – Bécsben egyre több az iszlám bevándorló, így a terroristák könnyedén tudnak rejtőzni – fűzte hozzá Horváth József.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében