Aktuális

Tudta? Átmenetileg csökkenti a vírusok számát az alkoholos szájvíz

H. N. Zs.

2020. október 26. hétfő 12:00

A szájvizek többsége alkoholtartalmú, ráadásul elpusztítják a szájban lévő kórokozókat. Vajon segítenek a koronavírussal szemben is?

Egyelőre nincsenek egyértelmű eredmények, hogy vajon a szájvíz a szájüregben levő kórokozók semlegesítésén keresztül képes-e megelőzni magát a fertőzést, ám az tény, hogy az alkohol károsít egyes vírusokat, és a szájvizek más fertőtlenítő, antibakteriális összetevői is így hatnak. A kutatók már vizsgálódnak ez ügyben, mert ha erre sikerülne bizonyítékot szerezni, az komoly áttörést jelenthetne. Az sem világos, hogy ha a szájüregbe került vírusokat sikerülne is elpusztítani, az vajon milyen ha­tással lenne a be­tegség kifejlődésére vagy lefolyásának súlyosságára. A vírusok ugyanis az orron, sőt, akár a szemen keresztül is bejuthatnak a szervezetbe.

Véráramon keresztül bárhova eljut

Az alkoholtartalmú szájvizek valóban csökkentik a koronavírusok számát a szájüregben, azonban kiirtani nem tudják a vírust.

Az alkohol ha­tása valóban káros a vírusokra és a baktériumokra, de csak átmenetileg csökkenti a számukat – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus. – Mivel az al­koholos szájvíz száz százalékban nem pusztítja el a vírusokat, azok újra szaporodni kezdenek, amint elmúlt az alkohol hatása a szájüreg nyálkahártyáján. A vírus nem csak a szájüregre koncentrálódik, márpedig a szájvíz nem jut el sem a garatba, sem az orrüregbe, így a vírus a többi nyálkahártyán továbbra is teljes nyugalommal tud szaporodni – mutatott rá a szakember, aki azt is hozzátette, hogy a vírus a véráramon ke­resztül a szervezet bármely ré­szébe eljuthat. Rusvai Miklós szerint aki ezekben látja a megoldást a vírus ellen, csak hamis biztonságérzetben ringatja ma­gát. A virológus szerint a legjobb, ha az ember nem viszi be és nem is engedi ki a vírust, erre pedig a maszk az egyetlen biztonságos megoldás.

Vizsgálják a hatóanyagokat

A WHO hivatalos álláspontja szerint az alkoholtartalmú szájvizek képesek pár percre megszüntetni a nyálban bizonyos mikrobák jelenlétét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szájvizes öblögetés védene a koronavírus-fertőzéstől. Azt is tudjuk, hogy a kézfertőtlenítők esetében a koronavírus elpusztításához legalább 70%-os alkoholtartalmat ajánlanak. Ennyi alkohol pedig egészen biztosan egyetlen szájvízben sincs. A száj­víz antibakteriális hatásának célja a rossz szájszagot okozó baktériumok elpusztítása. Ennek ideiglenesen eleget is tesznek.

Kevesebb vírust adhat át használat után

Az amerikai Pennsylvania Állami Egyetem kutatói nemrég különböző szájöblítőket vizsgáltak abból a szempontból, hogy képesek-e a koronavírus jelenlétét csökkenteni a szájüregben. A vizsgált öblítők között voltak peroxid-tartalmú torokfájás el­leni szájöblítők és más, mindennapos használatú szerek is. A kísérletek eredménye arra utal, hogy bi­zonyos szájvizek 30 má­sodperc alatt ké­pesek semlegesíteni a koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírust. Ennek leginkább abból a szempontból van jelentősége, hogy csökkentse a vírusfertőzöttek fertőzőképességét, vagyis annak esélyét, hogy a kilélegzett aeroszolokkal továbbadják a vírust. Ennek bizonyításához azonban még további klinikai tesztekre van szükség.

A szakértők szerint el­képzelhető olyan helyzet, amely­ben a szájvíz esetleg már a szájban elbánik a vírussal, ám ha a vírus be­jutott a szervezetbe, akkor már valószínűtlen, hogy segít. Vagyis bár a szájvíz másokat esetleg megvédhet, és segíthet csökkenteni a fertőzés to­vább­adá­sá­nak esélyét, a fertőzött sze­mély esetében nincs hitelt érdemlő bizonyíték a Covid-ellenes hatására. Nem érdemes erre alapozni a megelőzést, arra to­vábbra is a távolságtartás, a maszkviselés és a gyakori kézmosás jó, valamint az, ha bármilyen tünettel azonnal otthon maradunk, és egészségesen is kerüljük a nagyobb tömeget. Ki­egészítésként viszont nyugodtan használjunk szájvizet.

További cikkek

Baleset

Lezárták az M1-est, mentőhelikopter érkezett - nagy a baj

Pénz

Bejelentették, mikor kapják vissza a családok az szja-t, és mikor jön a 13. havi nyugdíj

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

ripost.hu

Megrázó részletek derültek ki a jég alatt talált tatabányai tanár halála kapcsán

life.hu

Túljutott a hatodik járványhullám csúcsán ez az ország: de megjelent náluk az omikron egy újabb variánsa

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

origo.hu

Javították az Oculus Quest 2 színhibáját

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

teol.hu

Autójában égett halálra egy fiatal tengelici férfi

metropol.hu

43 évesen meghalt a magyar színész, kómába helyezés előtt üzent a covidos anyuka

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban