Aktuális

Orrsprayként használható koronavírus-vakcinával kísérleteznek

Bors

2020. október 11. vasárnap 13:15

Hagyományos oltás helyett nazálisan, szpréként beadható koronavírusvakcina fejlesztésébe kezdett több kutatócsoport, írja a Bloomberg nyomán a 444.

Az orrsprayként használható vakcina nagy előnye, hogy a beadásához nincs szükség szakszemélyzetre, a szobahőmérsékleten is tárolható oltóanyag célba juttatása sokkal kisebb logisztikai kihívást jelent és az orrspray pont azokon a területeken, az orrban és a tüdőben fejti ki legintenzívebben a hatását, ahol a koronavírus megtelepedik és szaporodik.

A vakcinák első generációja valószínűleg sokaknak jelent majd védelmet. De úgy vélem, hogy végső soron szükség lesz második és a harmadik generációra is, melyeknek talán már a nazális vakcina is része lesz, máskülönben továbbra is közösségekben fog terjedni a vírus

– nyilatkozta a Bloombergnek a St. Louis-i Washington Egyetem fertőzőbetegség szakértője, Michael Diamond. Ő és csapata már augusztusban kísérleteztek nazális vakcinával. Egereken végzett kutatásaikban úgy találták, hogy az nagyon hatékonyan előzte meg a légúti fertőzést.

A nazális vakcinával végzett kutatások egyelőre még csak az állatkísérleteknél tartanak, most kezdődhetnek az első emberkísérletek, melyek eredményeit jövő év elejére várják.

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet