Lucskos káposzta a nyerő, ha nincs ideje a töltöttre

Lucskos káposzta a nyerő, ha nincs ideje a töltöttre

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. október 24. 13:00
Egyszerűnek tűnik összedobni egy káposztás ételt, ám annál nehezebb egy tényleg isteni ételt az asztalra tenni, mert számos ponton elronthatjuk.
KKP

Füstölt édes-nemes paprika menjen a szalonnára

A lucskos káposzta erdélyi étel, tökéletes hiánypótló, ha nincs időnk töltött káposztát készíteni. Lipták Orsolya séf szerint még a kezdők is bátran nekiállhatnak.

Zsírral készítem az alapot, amin egy jó adag vöröshagymát aranybarnára pirítok. Dobok rá pár gerezd fokhagymát és szalonnát, utóbbi a lelke az egésznek. Mehet bele füstölt csont, oldalas, és igazából bármilyen ízes, kollagénes hús, például jó bőrös csülök. Ha a szalonna szépen kipirult, és a húsok is kaptak egy kis színt, rádobom a füstölt édes-nemes paprikát, ami az egyik legjobb dolog a világon. Sózom, borsozom, teszek rá 1-2 babérlevelet, egy adag borsikafüvet, ezután felöntöm vízzel. Úgy 40–45 percig főzöm. Ezután fele-fele arányban megkínálom nyers és savanyú káposztával is – utóbbit csak a legvégén teszem bele –, majd addig főzöm, ameddig az ujjnyi vastagra csíkozott nyers káposzta át nem puhul. Készítek egy jó sűrű habarást sok-sok tejföllel, besűrítem vele a levest, hagyom egyet rottyantani, és már kész is! 

Tojással isteni lesz

Schobert Norbert saját bevallása szerint a rakott kelt készíti mesterszinten, ám elárulta: receptje fehér káposztával is beválik. De következzék a titok.

Először enyhén sós vízben puhára főzöm a leveleket, majd sertés darált húst sóval, borssal és friss házikolbásszal összekeverek. Egy jénaiban felrétegezem a leveleket és a masszát, kiegészítve 10 darab főtt, felkarikázott tojással. Az egészet letakarom káposztalevéllel, majd ráöntök két nagy doboz zsíros tejfölt, végül leszóröm füstölt sajttal. 160 fokon pirosra sütöm, és el is készült a Norbi-update keto étel – magyarázta az életmód-tanácsadó, hangsúlyozva, hogy aki hiányolja az ételből a fokhagymát, ne tegye, hiszen abban bővelkedik a benne levő kolbász.

Pürével a legjobb dolgozni

Lipták Orsolya családjában nagy népszerűségnek örvend a paradicsomos káposzta, ezért gyerekkora óta látja, hogyan készül.

Pirítsunk le egy nagyobb adag hagymát, arra mehet a torzsájáról eltávolított, felcsíkozott káposzta. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom, teszek hozzá őrölt köményt és egy babérlevelet. Félórán át szoktam főzni. Ezután zsíron készítek egy rántást, a lisztet aranybarnára pirítom folyamatos kevergetés mellett. Nehogy leégjen, mert akkor rettenetesen keserű lesz. Ezután a lisztre dobom rá a paradicsompürét. Azért pürét, mivel ez konkrétan egy paradicsomkoncentrátum, és szeretném az édes íz legnagyobb részét a pirítás során a paradicsomból kinyerni. Pár percig pirítom, felöntöm paradicsomszósszal vagy lével, hozzá­adom a káposztához, és addig főzöm tovább, amíg be nem sűrűsödik. Utóízesítem egy kis cukorral, ecettel. Mi édesen szeretjük. 

Bódi Margó kétsoronként szalonnával bolondítja

Ki ne ismerné a töltött káposztát? A népszerű ételünket a legtöbben savanyú káposztából készítik, de nem a szabolcsi változatát! Bódi Margó kiválóan bánik a fakanállal, és azt sem titkolja, mivel kényezteti rendszerint a szeretteit. Meg is osztotta a receptjét.

A híres énekesnő a darált húst egy tálba helyezi, a rizst pedig megmossa és a húshoz keveri. A hagymából és a piros paprikából pörkölt­alapot készít, és a masszához adja. Összedolgozza az egyik sűrített paradicsommal, a sóval, a borssal, a vegetával, illetve az összezúzott fokhagymával. Kivágja a káposzta torzsáját, majd forró vízbe teszi a zöldséget, hogy a levelek szétnyíljanak és megpuhuljanak. Levágja a levelek csumáját, a közepüknél kettéhasítja azokat, majd úgy teszi beléjük a tölteléket, hogy kisebb tölcséreket kapjon. A maradék káposztát csíkokra vágja, és a fazék aljára helyezi. Ezután megszórja apróra vágott szalonnával, és felsorakoztatja a batyukat. Kétsoronként megszórja szalonnával, majd felönti vízzel. Ha már puhára főtt, karikára vágott paradicsomot, paprikát és kaliforniai paprikát tesz rám, majd ráönti a megmaradt, forró vízzel hígított sűrített paradicsomot. Ha elkészült, tejföllel kínálja.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.