A világ egyik legnépszerűbb reggeli itala a kávé, igaz, kevesen állnak meg egyetlen csészénél. Pedig mint minden élvezeti cikket, ezt sem szabad túlzásba vinni. Na de mennyi számít túl soknak? Ez az a téma, amiről igencsak megoszlanak a vélemények. Hol az terjed el, hogy naponta két-három adagnál nem egészséges többet inni, máskor meg tudományos kutatás bizonyítja, 25 kávé sem ártalmas. Ebben tehát nehéz igazságot tenni. De ha rám hallgatnak, nem is a mennyiségre, hanem inkább a minőségre figyelnek oda.
Persze szó sincs arról, hogy a világ legbizarrabb, s egyben legdrágább feketéit szerezzék be, amilyen a Kopi Luwak és a Black Ivory Coffee. Előbbi ugyanis a cibetmacska, míg utóbbi az elefánt gyomrában „érlelődik”, hogy miután az állat hátsóján távozik, megtisztítsák, feldolgozzák és lefőzzék, csészénként több tízezer forintért.
Szerencsére a megfizethető kávék között is sok a finom, így már csak azt kell eldönteni, hogy mi is készüljön belőle. Reggel többnyire a gyors és erős eszpresszó a nyerő, míg ebéd után vagy desszert mellé már a cappuccinó, a caffé latte vagy a melange. Ha pedig a koffein önmagában nem elég ütős, akkor jöhet a whiskyvel megbolondított ír kávé. S hogy otthon is el tudják készíteni ezeket, most közreadjuk a legkeresettebb különlegességek receptjeit.
Ristretto: az eszpresszónál erősebb, markánsabb, és mennyiségileg kevesebb (20-25 ml) kávé.
Eszpresszó: Olaszországból származik, egy adagnyi (30-35 ml), sötét színű és erős aromájú kávé. A neve a gyors elkészítési módjára utal. A legtöbb kávékülönlegességnek ez az alapja.
Hosszú kávé (lungo): gyengébb az eszpresszónál, mert ahhoz képest dupla adag vízzel, kétszer annyi ideig főzik. A mennyisége így 50-60 ml.
Americano: valójában egy vagy két eszpresszót kell forró vízzel felönteni. Mint a neve is utal rá, Amerikában népszerű, és általában bögrében szolgálják fel, mert 250-350 ml a mennyisége.
Cafe Macchiato: szintén eszpresszó alapú kávé kevés tejjel. Az olasz elnevezés arra utal, hogy néhány csepp habosított tejet öntenek a tetejére, megjelölve azt. A jó kávé tej arány 4:1.
Caffé Latte: megint csak eszpresszó alapú ital, amit két adagnyi gőzölt tejjel öntenek fel. A kávé tetején pedig kb 1 centis tejhab van.
Latte Macchiato: azaz magyarul foltos tej. Azaz négy adagnyi habosított tejet mindössze egy eszpresszóval „kennek össze”. Az igazán profiknál a két réteg persze elkülönül a hosszú üvegpohárban. A tetején ennek is tejhab csücsül.
Café au Lait: a francia tejeskávé hasonlít az olasz caffé lattéhoz, a spanyol café con leche-hez vagy a német milchkaffee-hoz. A különbség annyi, hogy kicsit több a tej a kávéhoz képest.
Cappuccino: eszpresszóból és tejből készül, a tetején vastag tejhabbal, illetve ezt még sokszor megszórják fahéjjal vagy kakaóval. A kávé és a habosított tej aránya 1:1.
Bécsi kávé: eszpresszóból (vagy duplából) és tejszínhabból készítik. A hagyományosba nem tesznek tejet és cukrot, mert ezeket helyettesíti a tejszínhab, amire csokoládéreszelék kerül.
Ír kávé: kávé ír whisyvel és barna cukorral, a tetején pedig sűrű tejszínnel. Eredetileg a tejszín nincs habbá verve. Előbb a whiskyben fel kell olvasztani a cukrot (régen meg is gyújtották), majd ráönteni a kávét, végül a tejszínt, utóbbit úgy, hogy lehetőleg elkülönüljön.
Melange: a pohár aljára méz kerül, jöhet egy kis csokiöntet (de ez kihagyható), és a 250 ml felgőzölt tejhab, amely majdnem megtölti a poharat. Ezután egy adag kávét egy kanál fordított fején át kell belecsorgatni, hogy réteges legyen. A tetejére pedig újfent tejhab kerül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.