Aktuális

Így dolgoznak a robbanószer-kereső kutyák: kutyakekszért és simiért dolgozik Carlos és Pepsi

Bors

Létrehozva: 2020.10.11.

Carlos és Pepsi pillanatok alatt kiszagolja a robbanóanyagokat, így a rosszfiúknak semmi esélyük sincs. A tündéri ebek né­ma türelemmel és vasfegyelemmel keresik meg a veszélyes anyagokat.

A Magyar Honvédség Hadikikötő bázisán jártunk, ahol megismerkedtünk a robbanóanyag-kereső kutyákkal, kutyavezetőikkel és megtudtuk, milyen feladatot látnak el az ebek és vezetőik. A tűzszerész kutyások mindennapjaiban Pintér Ágnes törzsőrmester, kutyavezető tűzszerész kalauzolta el a Vasárnapi Bors csapatát.

Egygazdás ebek

A Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Században közel húsz kiképzett szolgálati kutya van, akik mindegyike robbanóanyagot keres. Kutya és kutyavezető között hatalmas az összhang, a kutya a legapróbb jelzésből érti, mit szeretne vezetője.

– Kutya és kutyavezető párban dolgozik. Minden eb egy tűzszerészhez tartozik, akivel dolgozik – magyarázta Pintér Ág­nes törzsőrmester.

– A kutya és a kutyavezető minden évben megerősítő vizsgát tesz. Itt elsősorban mindenki katona, vagyis meg kell szerezni az alapkiképzést, utána kerülhet egy katona a századhoz. Miután egy katona harmadosztályú tűzszerészvizsgát tett, utána kezdheti meg a kutyás képzést. A tanfolyam 2-4 hónapig tart, amit egy robbanóanyag-kereső vizsga zár. Ezután dolgozhatnak együtt. A katona a tűzszerészkarrierjét természetesen folyamatosan építheti. A legtapasztaltabb kutyavezetők mentor kutyavezetők lesznek és segítik az újoncokat – folytatta a törzsőrmester.

A robbanóanyag-kereső ku­tyák nem a lakosság által bejelentett háborús robbanótestek mentesítésénél dolgoznak, ott nincs rá­juk szükség, hiszen eb­ben az esetben a bejelentés pontos helyszínt is tartalmaz, így a tűzszerész már ide érkezik.

Bármikor riaszthatók

A robbanóanyag-kereső kutyák leggyakrabban kiemelt objektumokat biztosítanak, de bármelyik nap külföldi misszióra is felkérhetik a párosokat.

– A robbanóanyag-kereső kutyák improvizált robbanószerkezetek – vagyis házilag előállított robbanótestek – felkutatásában vesznek részt. Leggyakrabban kiemelt objektumokban, mint a Honvédelmi Minisztérium vagy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, végzünk szúrópróbaszerűen ellenőrzéseket, vagy külszolgálati missziós tevékenységet látunk el. Jelenleg ugyan nincs külföldi missziónk, de bármikor készen állunk ilyen kihívásra is, hiszen folyamatosan gyakorlatozunk, mert szeretnénk kamatoztatni a tudásunkat – magyarázta Pintér Ágnes, aki Afganisztánban is szolgált.

A robbanóanyag-kereső ku­tyák és kutyavezetőik feladatai közé tartoznak a gépjárműát­vizsgálások, beléptetések, területátvizsgálások vagy épp konferenciahelyszínek átvizsgálása. Az átvizsgálások szisztematikus átfésülést jelentenek, ami nagy türelmet igényel kutyától és kutyavezetőtől egyaránt.

Fő a motiváció

Ahhoz, hogy valamelyik kutyá­ból jó robbanóanyag-kereső kutya váljon, jó alapanyagra van szükség.
Nem az a fontos, hogy egy kutya törzskönyves-e vagy fajtatiszta, hanem az, hogy magas legyen a motivá­ciója. Akarja megszerezni a jutalmat, és azért legyen hajlandó bármit megtenni. Mielőtt egy kutyát megvásárolna a Magyar Honvédség, 30 napos tesztidőszak következik, amikor kiderül, a kutya alkal­mas-e a feladatra. Fontos, hogy legyen barátságos, sze­ressen játszani és ne féljen, ne ijedjen meg semmitől – sorolta a szükséges po­zitív tulajdonságokat a törzsőrmester. A kutya ki­képzését játékkal és jutalmazással kötik össze. A kutya megtanulja, hogy ha megtalálja a szagmintát, jutalmat kap.

– Szeretjük, ha mindenféle jutalmat örömmel vesz a kutya: egy simítást, játékot, jutalomfalatot, de akár a dicséretet is. Ő a robbanóanyag szagát eh­hez a pozitív megerősítéshez köti, ezért motivált, ezért akar dolgozni.

A robbanóanyag-kereső ku­tyáknál nagyon fontos a passzív jelzés is, hiszen vannak olyan robbanószerkezetek, amik hang alapján vagy érintésre élesednek.

– A kutyáink passzívan adnak jelzést a találatról. Ha kiszagolták a robbanóanyagot, némán leülnek vagy lefekszenek ott, ahol észlelték a keresett szagot. Ha a kutya pozitív jelzést ad, azt meg kell erősíteni vizuálisan vagy kimutatókészlettel. A robbanótestet ezután egy első osztályú tűzszerész semlegesíti.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27416_resized.jpg?avcount=1714029614
origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153341_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158096_auto_resized.png
hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27417_resized.jpg?avcount=1714029614
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159499_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160522_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Érezte, hogy ott voltam vele" - nagypapája halálos ágyánál virrasztott a bajnoknő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében