Aktuális

Durva cigányellenes kommenteket lájkolt Bíró László, vagy visszaélés történt volna?

Bors

2020. október 16. péntek 13:14

Az atv.hu birtokába került screenshotok tanúsága szerint a szerencsi időközi választáson alulmaradt Bíró László privát profiljával megegyező névvel szereplő felhasználó a cigányságot negatívan minősítő, illetve durván ócsárlómegjegyzésekkel fejezte ki egyetértését a Facebookon.

A Bíró László által lájkolt rasszista kirohanás fölött egy általa írt komment is látható, a hozzá tartozó profilkép feltűnően hasonlít (mondhatni megegyezik) az antiszemita Facebook-kirohanásairól ismert jobbikos politikuséval.

Azoknak a hozzászólásoknak az írói, amelyeket egy Bíró László nevű felhasználó lájkolt, ráadásul ott vannak a jobbikos politikus ismerősei között, de a posztokat, amelyekhez a kommentek tartozhatnak, ma már nem látjuk, ugyanis nyári antiszemita botránya után Bíró elérhetetlenné tette idén augusztus előtti Facebook-előéletét ismeretlenek számra.

Az egyik fotón szereplő komment tanúsága szerint a kommentfolyam 8 és fél évvel az Orbán-kormány hatalomra jutása után keletkezett, tehát 2018-2019 fordulóján lájkolta a jobbikos politikus, vagy hasonmása többek között ezt a hozzászólást: "Minden forint pazarlás, amit a cigányokra költünk!" valamint "Koszos cigányok! A magyar (i)GAZSÁGSZOLGÁLTATÁS pedig szégyellje magát! És mindenki, aki ehhez nevét adja. Rendőrök, bírók, stb…"

Mivel elérhetetlenné tette Facebook-előéletét, így nem lehet ellenőrizni, hogy a durva kommenteket valóban Bírónál helyezték-e el ismerősei, és valóban ő lájkolta-e őket. Annyi biztos, hogy a két, Bíró (vagy hasonmása) által lájkolt komment elkövetője valóban a jobbikos politikus Facebook-ismerőse. Ez azonban, és Bíró korábbi durva rasszista kirohanásai még nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy ő vagy egy vele megegyező nevű másik felhasználó lájkolta-e ismerőse „koszos cigányozó" kommentjét.

Az atv.hu mindenesetre a felmerült kérdések tisztázása érdekében csütörtök kora délután levelet írt Bíró Lászlónak a Jobbik sajtóosztályán keresztül. Eddig nem kaptak választ.

A Bors birtokában lévő kép (pontosabban facebookos screenshot) alapján valóban Bíró László szólt hozzá ehhez a beszélgetéshez, egy másik, 2019-es posztban is ő van megjelölve, ugyanazzal a profillal, profilképpel látható, mint a fentiekben.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet