Aktuális

Szerdáig még módosíthat az adóbevallásán

Hetes Réka

Létrehozva: 2020.05.18.

A koronavírus sem jelenthet okot arra, hogy adóbevallásunkat ne időben adjuk be. Segítünk, hogy idén könnyebben menjen az ív kitöltése.

Forrás: MTI

A NAV a koronavírus okozta veszélyhelyzet ellenére se módosított a magánszemélyek adóbevallási kötelezettségtételének határidejét illetően. A már megszokott módon, május 20-áig, azaz e hét szerdáig be kell adni. Azonban számos könnyítést vezettek be, és a postai igénylés határidejét is kitolták. Ha véletlen így is lecsúszott róla, még gyorsan, személyesen átveheti a nyomtatványt, kitöltheti és postára adhatja.

Kényelmesebb az ügyfélkapu

A magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak is napokon belül vallaniuk kell a 2019-ben megszerzett jövedelmükről. Azok számára, akik rendelkeznek ügyfélkapuval, a NAV elektronikus felületén idén március 15-e óta elérhető a bevallás. Azok, akik nem vágynak az online térbe maradni, a papír alapút választják.

– Akinek nincs ügyfélkapuja – a Kormány által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzet miatt – egy hónappal tovább veheti igénybe a NAV szolgáltatását, azaz április 15-éig kérheti a tervezetek postázását – írta közleményében az adóhatóság.

– Ha lecsúszott róla választhat: gyorsan csináltat magának ügyfélkaput, mert akkor amint az aktiválódik, elérhetővé válik a bevallástervezete, vagy szalad valamelyik NAV ügyfélszolgálatra és kéri a nyomtatványt.

– Egyébként azoknak, akik nem adják le időben, automatikusan elfogadásra kerül a tervezet. Ha a munkáltató mindent jól töltött ki előző évben és nincs semmilyen kedvezmény, amit utólag igényelne, akkor elvileg nem lehet nagy baj.

Akár 100 ezer forintos megtakarítása is lehet

Az a tapasztalat, hogy mivel sokan nem ismerik a vonatkozó jogszabályokat, nem élnek az adó- és adóalap-kedvezmények lehetőségével. A 2019-es adóévre vonatkozóan továbbra is igényelhető az arra jogosultak számára az adóalapot csökkentő ún. első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény, valamint az adó mértékét csökkentő tevékenységi kedvezmény és személyi kedvezmény. Utóbbi esetében a kedvezményre jogosító betegségek listája folyamatosan bővül, így érdemes minden évben ellenőrizni a jogszabályi változásokat! Ezzel évente közel 100 000 forint megtakarítást is elérhet. Sőt öt évre visszamenőleg is igényelheti, ha van orvosi igazolása.

Még az évközi változáson is nyerhet

Egyes jövedelemtípusok esetében érdemes figyelembe venni a szociális hozzájárulási adó mértékének évközi változását.

– Az adó mértéke 2019. július 1-jétől a korábbi 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent, az alacsonyabb adómérték azonban az első félévre is alkalmazható olyan jövedelmek esetében, amelynek vonatkozásában a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett.

– Az alacsonyabb adómérték alkalmazható például az első félévben megszerzett osztalék és árfolyamnyereség, valamint a külföldi részvényprogramból származó juttatás tekintetében is, ha a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett. Az ilyen jövedelmek esetében az esetleges túlfizetés az adóbevallásban visszaigényelhető – mutatott rá Kövesdy Zoltán, a Deloitte nemzetközi könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, illetve jogi szolgáltatásokat nyújtó cég adóosztályának menedzsere.

Figyel a NAV a külföldi bérekre

A hivatal az automatikus információcsere keretében a magyar magánszemélyek külföldi jövedelmeiről rendszeresen kap információt. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján az adóhatóság kiemelt figyelmet fordít annak ellenőrzésére, hogy a külföldi bevétel megfelelően szerepel-e a magánszemélyek adóbevallásában. Amennyiben a bevallásban ez egyáltalán nem, vagy csak részben szerepel, úgy a NAV jogkövetési vizsgálatot indíthat.

Fontos: 1+1 százalék

Sokan nem foglalkoznak az adójuk bizonyos hányadának felajánlásával. Pedig ez hatalmas segítség, azoknak a szervezeteknek, akiknek csak a támogatásokból van pénze: az alapítványoknak és az egyházaknak. Az alapítványok listája szinte végtelen. A legnehezebb, hogy csak egy szervezetet választhat, nem oszthatja szét több között a pénzt. Ha megvan, kinek adná: kérdezzen, olvasson utána, biztosan arra költik a befolyt összeget, amire ígérik, megbízható szervezet-e. Ha egyházat nem tud, nem akar választani, akkor támogathatja a Nemzeti Tehetség Programot is, már en-nek is van technikai száma: 1823. Így a határon túli magyar fiatal tehetségek képzését támogat- hatja.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163058_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714125012
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164334_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164221_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714125012
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714125012
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros