Aktuális

Rakott ételekhez is jó csigatészta

H. R.

Létrehozva: 2020.05.05.

<font color="#222222">A karantén miatt számos spejz roskadozik a tésztáktól. A megszokottól eltérően is fel lehet használni őket. </font>

A járvány elején sokan jócskán bevásároltak tartós élelmiszerekből, rizsből és tésztából például, így előfordulhat, hogy már unják a makarónit, a túrós és krumplis tésztát. A tésztás ételek valóban klasszak, mert nincs sok munka velük, és megannyi módon el lehet készíteni. A csigatésztát például nem csak pörkölthöz jó felhasználni, szuper alapja a rakott ételeknek is.

– Heti egy-két alkalommal nyugodtan ehetünk tésztás ételeket. Ha tehetjük akkor inkább durum, vagy teljes kiőrlésű fajtát válasszunk, mert azok egészségesebbek – javasolja a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus, aki a hét többi napjára inkább rostos köretek javasol, ilyen például a bulgur, vagy a hajdina.

Tojással vagy nélküle?

Vannak, akik a durumtésztából készült száraztésztát választják, mások a hagyományos, tojással készült változat mellett teszik le a voksukat. A Nébih szerint a forgalmi adatok alapján a száraztészták között egyértelműen a tojással készülő a magyarok kedvence, tízből legalább nyolc esetben ilyen kerül a kosárba.– A durumtésztában lévő szénhidrátok valamivel lassabban szívódnak fel, azaz a glikémiás indexük alacsonyabb, mint a tojással készült változatoké. Ez néha fontos lehet, például inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén, de a fogyókúrázók is előszeretettel választanak durumtésztát a hagyományos helyett. Egészséges emberek esetén azonban mindkét tésztaféle nyugodtan fogyasztható és a kiegyensúlyozott vegyes étrend része lehet – tanácsolja a Nébih által megkérdezett dietetikus, Antal Emese.

Egytálételhez is jó a szarvacska

A csigatésztára és a szarvacskára csavaros alakjuk miatt jól rátapad a szaft. A háziasszonyok előszeretettel főznek ki egy-egy adagot a pörkölt mellé, ha nincs kedvük nokedlit készíteni. Ezen túl ez a tésztafajta remek alapja lehet rakott ételeknek is. Akár a rizst is helyettesíthetjük vele a rakott zöldbab vagy karfiol elkészítésekor.

Vaníliás vékonymetélt

A vékonymetélt azért olyan népszerű, mert hamar megfő. A levesbe is nyugodtan bele lehet tenni, mert nem csúszik le olyan könnyen a kanálról. Ebből készül a legtöbb édes tésztaétel. De lépjen túl mákos és grízes verzión. Próbálja ki például a mazsolás-vaníliás metéltet. Elkészítése: Öntse felolvasztott vajra a kész tésztát. Fél zacskó pudingporból készítsen pudingot, szórjon bele cukrot és mazsolát, forralja tovább, majd öntse a tésztára. Keverje össze és kész is! Mire kihűl a mártás egy részét a tészta be is szívja. Megszórhatja vaníliás cukorral is.

Desszertnek nagykocka

A fodros nagykocka számos hagyományos magyar tésztaétel alapja. Nyugodtan mehet még a krumplilevesbe is. De önmagában is finom, ha tejfölt és sajtot teszünk rá, netán egy kis pirított baconnel. Ha egy kis édességre vágyik, akkor ebből tésztafelfújtat is készíthet. Elkészítése: Fél kiló túrót keverjen ki tejföllel, porcukorral, reszelt citromhéjjal és három tojás sárgájával. A masszába forgassa meg a tésztát. Verjen fel tojáshabot, ezt is keverje hozzá. Mehet a jénaiba és a sütőbe ízlés szerint. A tetejére mehet egy kis lekvár is.

Pirítva különleges ízű a tarhonya

Jó választás a tarhonya, mert a rizses húson kívül tehetjük bográcsban készült ételekhez, készíthetünk belőle húsos-lecsós tarhonyát, de egytálételt is. Egy a fontos, legyen lepirítva, úgy sokkal finomabb. Vacsorára csak zöldséggel is laktató, de ha csak kolbász van otthon, vagy virsli, azokkal összekeverve is finom.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17167756_auto_resized.jpg
origo.hu

Nyilvánosan alázta meg Majkát a felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714394411
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171244_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170498_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173134_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Félelmetes videó jelent meg az orosz pilóták kegyetlen pusztításáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714394411
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170219_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714394411
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714394411
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lu7WAsfopw2aPn1A7z71rp-XZYNCtf7UDJLmFvRNxiI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZjNGY1NmMzZTI5OTQ3ZjE5MGY5MzhmMWIyN2ZiODgz.webp
Késelés

Bőnyi gyerekkéselés: megszólalt a szemtanú, ez volt az indok - Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó