Rakott ételekhez is jó csigatészta

Rakott ételekhez is jó csigatészta

tészta
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 05. 10:30
<font color="#222222">A karantén miatt számos spejz roskadozik a tésztáktól. A megszokottól eltérően is fel lehet használni őket. </font>
H. R.

A járvány elején sokan jócskán bevásároltak tartós élelmiszerekből, rizsből és tésztából például, így előfordulhat, hogy már unják a makarónit, a túrós és krumplis tésztát. A tésztás ételek valóban klasszak, mert nincs sok munka velük, és megannyi módon el lehet készíteni. A csigatésztát például nem csak pörkölthöz jó felhasználni, szuper alapja a rakott ételeknek is.

– Heti egy-két alkalommal nyugodtan ehetünk tésztás ételeket. Ha tehetjük akkor inkább durum, vagy teljes kiőrlésű fajtát válasszunk, mert azok egészségesebbek – javasolja a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus, aki a hét többi napjára inkább rostos köretek javasol, ilyen például a bulgur, vagy a hajdina.

Tojással vagy nélküle?

Vannak, akik a durumtésztából készült száraztésztát választják, mások a hagyományos, tojással készült változat mellett teszik le a voksukat. A Nébih szerint a forgalmi adatok alapján a száraztészták között egyértelműen a tojással készülő a magyarok kedvence, tízből legalább nyolc esetben ilyen kerül a kosárba.– A durumtésztában lévő szénhidrátok valamivel lassabban szívódnak fel, azaz a glikémiás indexük alacsonyabb, mint a tojással készült változatoké. Ez néha fontos lehet, például inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén, de a fogyókúrázók is előszeretettel választanak durumtésztát a hagyományos helyett. Egészséges emberek esetén azonban mindkét tésztaféle nyugodtan fogyasztható és a kiegyensúlyozott vegyes étrend része lehet – tanácsolja a Nébih által megkérdezett dietetikus, Antal Emese.

Egytálételhez is jó a szarvacska

A csigatésztára és a szarvacskára csavaros alakjuk miatt jól rátapad a szaft. A háziasszonyok előszeretettel főznek ki egy-egy adagot a pörkölt mellé, ha nincs kedvük nokedlit készíteni. Ezen túl ez a tésztafajta remek alapja lehet rakott ételeknek is. Akár a rizst is helyettesíthetjük vele a rakott zöldbab vagy karfiol elkészítésekor.

Vaníliás vékonymetélt

A vékonymetélt azért olyan népszerű, mert hamar megfő. A levesbe is nyugodtan bele lehet tenni, mert nem csúszik le olyan könnyen a kanálról. Ebből készül a legtöbb édes tésztaétel. De lépjen túl mákos és grízes verzión. Próbálja ki például a mazsolás-vaníliás metéltet. Elkészítése: Öntse felolvasztott vajra a kész tésztát. Fél zacskó pudingporból készítsen pudingot, szórjon bele cukrot és mazsolát, forralja tovább, majd öntse a tésztára. Keverje össze és kész is! Mire kihűl a mártás egy részét a tészta be is szívja. Megszórhatja vaníliás cukorral is.

Desszertnek nagykocka

A fodros nagykocka számos hagyományos magyar tésztaétel alapja. Nyugodtan mehet még a krumplilevesbe is. De önmagában is finom, ha tejfölt és sajtot teszünk rá, netán egy kis pirított baconnel. Ha egy kis édességre vágyik, akkor ebből tésztafelfújtat is készíthet. Elkészítése: Fél kiló túrót keverjen ki tejföllel, porcukorral, reszelt citromhéjjal és három tojás sárgájával. A masszába forgassa meg a tésztát. Verjen fel tojáshabot, ezt is keverje hozzá. Mehet a jénaiba és a sütőbe ízlés szerint. A tetejére mehet egy kis lekvár is.

Pirítva különleges ízű a tarhonya

Jó választás a tarhonya, mert a rizses húson kívül tehetjük bográcsban készült ételekhez, készíthetünk belőle húsos-lecsós tarhonyát, de egytálételt is. Egy a fontos, legyen lepirítva, úgy sokkal finomabb. Vacsorára csak zöldséggel is laktató, de ha csak kolbász van otthon, vagy virsli, azokkal összekeverve is finom.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.