Aktuális

Krokodil füleit rejtette a hosszú parókája alá Mozart

Bors

Létrehozva: 2020.05.07.

Ötéves korában már darabot komponált az európai komolyzene történetének egyik legnagyobb alakja, Wolfgang Amadeus Mozart. A csodagyerekként is emlegetett géniusznak abszolút hallása volt, annak ellenére, hogy bal füle megállt a fejlődésben.

Hetedik és egyben utolsó gyerekként látta meg a napvilágot Mozart, bár a felnőttkort csak nővérével ketten élték meg. Édesapja, Leopold Mozart 1743-ban került Salzburgba, ahol az érseki udvar zenekarának a hegedűse volt, így nem csoda, hogy a világhírű zeneszerzőnek születése óta a zene körül forgott az egész élete. Négyévesen megtanult egy szonátát Mozart nővére, Nannerl feljegyzései szerint az édesapjuk már csecsemőkorában énekelt a művésznek, és ütötte hozzá a taktust. Közben azt figyelte, hogy hogyan reagál a kisded ezekre a számára ismeretlen hangokra.

Há­roméves korában apja már kisebb zongoraműveket tanított meg neki. Nem csoda, hogy Wolfgang érdeklődését hamar felkeltette a zene, mindössze négyévesen egy óra alatt megtanult egy teljes szonátát, és csupán félóra kellett neki egy menüett elsajátításához. Ötévesen már saját zongoradarabokat gondolt ki, amit édesapja vetett papírra. Ez nemcsak a korára való tekintettel elképesztő teljesítmény, de Mozart ennyi idősen még a hangjegyeket sem ismerte. Egyedül a hallására támaszkodott, nemmeglepő, hogy mindenki csak csodagyerekként emlegette őt. Ebben a kimagasló teljesítményben az úgynevezett abszolút hallása segítette, ami azt jelenti, hogy képes volt arra, hogy egy hangot meg tudjon nevezni bármilyen hasonlítási alap nélkül.

A tu­­dósok máig nem tudják el­dönteni, hogy ez a ké­pesség va­jon benne van-e mindenkiben. Egy biztos, csak akkor bontakozhat ki ez a tudás, hogy ha négy­éves kor előtt már megkezdődik a professzionális zenei képzés. Az ördög művének hitték torz fülkagylóját Bármennyire is különös, nem ez az egyetlen elképesztő dolog, ami a zseni füléhez köthető. Mozartnak ugyanis úgynevezett krokodilfüle volt. Ez azt jelenti, hogy a művész bal fülkagylója a fejlődési szakasz korai stádiu­mában megállt a fejlődésben, tehát fülkagylója nem tudott teljesen kifejlődni. A csökött szervnek nem volt meg a spirális formája, sőt még a fülcimpa is hiányzott róla.

Nem csoda, hogy Mozart egész életében hosszú hajával takargatta torz fülkagylóját, ami leginkább a hüllőkéhez hasonlított, ezért is nevezték krokodilfülnek abban az időben. Ám a rendellenessége egyáltalán nem gátolta őt a hallásban annak ellenére sem, hogy a külső hallójáratának a bemenetele résnyire beszűkült. Nem csak hiúságból takargatta a szervet Mozart, abban az időben az ilyen elváltozásokat az ördög művének tekintették. Így nem csoda, hogy hosszú fehér pa­rókáját mindig a fülére húzta, hogy még véletlenül se pillanthassa meg senki mélyen elhallgatott titkát. Egyetlen rajz örökítette meg a híres zeneszerző elváltozását, amin jól látszik torzsága. Órákig is eltartott, mire felrakták A 17. században szinte nem is létezett olyan férfi, akinek ne lett volna legalább egy, lószőrből vagy kecskeszőrből készült rizsporos parókája. A por rajta púder volt, ezzel illatosították, egyheti átlagkeresetbe került a legolcsóbb darab. A kontinensen végigsöprő szifiliszjárvány miatt rengeteg férfinak kopaszodott meg a fejtetője, ami abban a korban igencsak szégyellnivaló volt.

A legenda szerint Samuel Pepys londoni polgár testvére a szifilisz miatt teljesen elvesztette a haját. Ekkor Samuel megígérte neki, hogy kitalálnak valamit a problémájára. Így készült el a világ első parókája, ami a 17. században a francia udvar kihagyhatatlan kelléke lett. XIV. Lajosnak is ritkulni kezdett a haja, ezért parókához folyamodott, majd egyre többen kezdték el hordani az udvarban. A rizsporos paróka egyfajta kultuszjelképpé nőtte ki magát, a gazdagság jelképe lett. Azt már kevesebben vallották be, hogy az ikonikus álhaj a fejtetvek szeretett otthonává vált. A műhajat egyszerűen csak meleg vízben áztatták, és miután megszáradt, már ismét hordani kezdték. Az sem tántorította el a kémyszerű divat követőit, hogy a felhelyezése gyakran órákig is eltarthatott, emiatt nem szívesen vették le a fejükről.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713983426
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713983426
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159789_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Miért én? Mit tettem, hogy ezt érdemeljem?" - mindennapos küzdelméről vallott a nagybeteg Celine Dion

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157010_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kifejtette az elemző, kell-e tartani a világháború kitörésétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153706_auto_resized.jpg
ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713983426
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153496_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159746_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb horrorbaleset a magyar főúton: a tűzoltók és a mentőhelikopter már a helyszínen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156892_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében