Aktuális

Régi oltás adhat reményt a koronavírus ellen – Magyarországon 1953 óta kötelező

Bors

2020. április 1. szerda 19:20

Lélegzetvisszafojtva figyeli az egész világ a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket. A legtöbbeket most az érdekel, hogy a tudománynak mikor sikerül ellenszert találnia a gyilkos kórra. A pozitív hírek mindig egy kis reménysugárt keltenek az emberben, így azok a kísérletek is, amelyekkel most a Föld több pontján is próbálkoznak. Egyértelmű bizonyíték ugyan nincs rá, de a kutatók abban bíznak, hogy a koronavírussal szemben valamilyen szinten hatásos lehet a tuberkolózis elleni BCG oltás, ami bizonyítottan számos más baktérium ellen is ad bizonyos fokú védelmet. A kísérletet elsőként az ausztrál kórházakban szolgálatot teljesítő személyzet négyezer tagján végzik el, hogy kiderítsék, a vakcina képes-e enyhíteni a fertőzés tüneteit.

– Minden krónikus megbetegedésben szenvedő és életkora miatt sérülékeny csoport magas kockázatnak van kitéve. A BCG oltásról van egy elképzelés, hogy erősítené a szervezet immunvédekezését, de ez csak egy kísérleti kutatás. Amennyiben ez igazolttá válna, akkor a lakosság nagyon jó helyzetben lenne, mert 1953 óta ez kötelező oltás Magyarországon – mondta az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos Müller Cecília.

Az már tudható, hogy kisebb mértékű az új koronavírus okozta halálozás azokban az országokban, ahol az újszülötti védőoltást a 20. század első felétől a mai napig alkalmazzák.

Mindeközben az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság hétfőn engedélyezte a malária ellen is alkalmazott hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát nevű szerek alkalmazását az új típusú koronavírus okozta Covid-19 kór kezelésére. Donald Trump amerikai elnök bejelentette: a szert kísérleti jelleggel már 1100 páciensnél alkalmazzák New Yorkban. A megnevezett szereket egyébként a malária mellett két autoimmun eredetű betegségre is alkalmazzák.

Igazolni kell

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ha igazolttá válna az oltás hatékonysága, akkor a magyar lakosság nagyon jó helyzetben lenne, mivel a BCG már 1953 óta kötelező oltás hazánkban.

* * *

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Női kézi BL: győzött a Rosztov, és átvette a vezetést A-csoportban

borsonline.hu

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

teol.hu

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink ivóvize?

origo.hu

Nincs már hely a SIM-kártyának a mobilokban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

origo.hu

Eladó a Megváltónak épített száz éves luxuskastély - galéria

borsonline.hu

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: nagyot küzdöttek a horvátok, de Dánia újra nyert

ripost.hu

Lesújtó hír érkezett: egy az eddigieknél is fertőzőbb koronavírus-variánst azonosítottak

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza