Aktuális

Palkovics László: Lesz állami segítség a bérekhez

Bors

2020. április 8. szerda 08:30

A cél az élet és az egészség védelme, de emellett a gazdasági károk minimalizálása, majd a vírus után a gazdaság újraindítása – jelentette ki kedden Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI

A gazdaságvédelmi akcióterv folytatását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. Az intézkedésekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden részletesen is tájékoztatott.

Elmondta, a kormány értékelte az em­berpróbáló helyzetet, és en­nek fényében döntött az intézkedésekről. A cél az élet, az egészség védelme, de emellett a gazdasági károk minimalizálása, majd a vírus után a gazda­ság újrain­dítása.

Ha van munka, minden van

– Új gazdaságvédelmi költségvetést készítettünk. Az intézkedések alapja továbbra is a munkaalapú gazdaság. Ha van munka, minden van. Ezért a legfontosabb a munkahelyek megvédése, amivel megvédjük a magyar családokat, vállalatokat, gazdaságot – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: – A migrációs válság után a vírusválság idejét éljük, de eddig minden krízishelyzetből megerősödve kerültünk ki.

– Három hónapra átvállalja a béreket az állam, ha rövidített munkaidőben dolgoznak – folytatta Palkovics László.

– Ezzel a döntéssel sem a munkavállaló, sem a munkaadó nem jár rosszul. A mérnöki és a K+F területen 40 százalékos pluszjövedelmet biztosít a kabinet – mondta a miniszter.

Az adminisztráció területén is lesz könnyítés. 2020. július 1-jétől két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulás.

Betegszabi elektronikus úton is

Felgyorsítja a kormány az áfa-vis­szaigényléseket, adómérséklési lehetőséget biztosít – mondta a miniszter. Az adózói minősítések esetében a veszélyhelyzet idején senkit nem érinthet hátrány. Elektronikus formában is be lehet nyújtani a betegszabad­ságot.

Szólt arról is, hogy a fizetési nélküli szabadságon lévők nem maradnak betegbiztosítás nélkül. Online képzések indulnak azoknál a vállalatoknál, ahol most leállás van. A felnőttképzésben a tandíj kilencven százalékát a költségvetés átvállalja. Bevezetik a felnőttképzési diákhitelt is.

Palkovics László elmondta: a kormány arról is döntött, hogy az a hetvenötezer hallgató, aki eddig nem kapott diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt, az most megkapja a diplomát. 

A turizmusról azt mondta, de­cember 31-ig felfüggesztik a turisztikai adót, a SZÉP-kártya esetében bővítések jönnek, és felújítási programok indulnak a turizmusban. Az egész programra hatszázmilliárd forint jut.

Hitelprogram a vállalkozásoknak

Az egészségipar kapcsán azt mondta, hogy támogatják azokat a kutatásokat, amik most is folynak. 

– Létrejön az egészségipari innovációs ügynökség – tette hozzá. Nem akarunk ismét kiszolgáltatott helyzetbe kerül­ni az egészségipar területén.

Minden vállalattípusra tőke- és garanciaprogramok létesülnek, így a magyar vállalatok nem kerülhetnek idegen kézbe. Kétezermilliárd forintos hitelprogram indul a vállalkozások számára.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

origo.hu

Halálra késeltek egy fiatal eladólányt egy luxusüzletben, a vásárlók találtak rá a holttestére

ripost.hu

Bochkor Gábor leszólta Korda György egyik legnagyobb slágerét

life.hu

"Régen együtt sz***atok, most meg egymásra" - Kulcsár Edinát vécés képe miatt kezdik ki a kommentelők

mandiner.hu

Karácsony Gergely belezavarodott a népszavazással kapcsolatos dátumokba

kemma.hu

Hetedszer is jó tanuló, jó sportoló lett az oroszlányi kajakos, Pordán Petra

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

vg.hu

Hiába kifogásolta Putyin a nyugat önti a fegyvereket Ukrajnára

boon.hu

Miskolci Tündérkert: bizonytalan, hogyan tovább

ripost.hu

Exkluzív interjú adott Csuti: „A lelkem összetört”

borsonline.hu

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk