Aktuális

Óvatosan pálinkázzon az üstnél - 10 tipp a tökéletes bográcsozáshoz

Bors

Létrehozva: 2020.04.25.

A járvány idején a szűk családi programokat remekül fel lehet dobni egy jó bográcsos főzéssel. Az időjárás is kedvez ehhez, és a végeredménynek mindenki örülni fog.

Forrás: shutterstock

Csak néhány egyszerű praktikát kell ahhoz betartani, hogy tökéletes legyen a tűz fölött készült étel. Készülődésnél arra ügyeljünk, hogy a nyílt láng mellett mindenki biztonságban legyen. A bográcsot mindig stabilan állítsuk fel, ne billegjen. Zománcos vagy vasbogrács az igazi? A választ itt találja.

Az állvány mellé készítsünk homokot, földet és vizet, ha véletlenül szükségessé válna a tűz oltásához. A tűzrakásra érdemes némi időt szakítani, mert sem a nagy, sem a kicsi láng nem jó a bográcsban főtt ételek elkészítéséhez.

Ez függ attól is, hogy nagy tűzön, vagy lassú tűzön kell-e valamit főzni. Vegyük figyelembe, hogy egy igazi bográcsétel elkészítéséhez akár három-négy óra is szükséges. A bográcsozás fortélyainak tíz pontját Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke árulta el.

1. A levesek, halászlevek főzéséhez alulról felfelé szűkülő alakú bogrács a legmegfelelőbb. Így például a hal húsa nem fog könnyen szétesni, mert a felfelé szűkülő bográcsban intenzív forrás mellett állandóan forog. A pörköltek, paprikások, pirított tészták, sültek részére a hagyományos, széles szájú, felfelé bővülő bográcsot használjuk.

2. Vannak bizonyos bográcsok, amelyeket első használatot megelőzően zsírral kell kiégetni. A mai, modern, zománcozott daraboknál azonban erre nincsen szükség.

3. Főzés után minél korábban mossuk ki, majd töröljük ki, szárítsuk meg a bográcsot. Ezután zsírral, vagy szalonnával kenjük ki, hogy ne rozsdásodjon. Használhat liba-, vagy kacsazsírt is.

4. Főzés közben vigyázzunk, hogy a bogrács oldalára belülről ne égjen rá a pörköltszaft, vagy valamilyen zsiradék, mert keserűvé teszi az ételünket, ha belekavargatjuk.

5. A parázs, a lángoló tűz és a bogrács közötti távolságra vigyázzunk. Fontos a távolságot helyesen megválasztani, mert a hirtelen hő, főleg a hagyma, vagy hús a pörköltnél hamar megég, főleg a bogrács széleinél.

6. Az őrölt piros paprikát forró, sercegő zsírban, olajban a bográcsban tűz fölött elkeverni, csak víz azonnali hozzáadásával, vagy a bogrács levételével szabad. Ha nem így tesszük, a paprika megéghet és megkeseredik. Ugyanez vonatkozik a darabolt fokhagymára is.

7. A pörkölteket és paprikásokat sózni csak a főzési idejük második felében szabad, amikor az izomrostok már fellazulnak. Ellenkező esetben a húsvégek, szélek megedződnek és sokkal tovább főnek meg.

Főzési etikett

- Ne üljünk túl közel a tűzhöz, és ha fúj a szél, ne a füstös oldalon foglaljunk helyet.

- Ne kezdjünk el azon vitatkozni, hogy tűzgyújtási tilalom van, ugyanis ezt a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon szabályosan megtehetjük.

- Csak olyan zenét kapcsoljunk be, ami mindenkinek tetszik és azt olyan hangerővel hallgassuk, ami a szomszédokat nem zavarja.

- Mindenki vegye ki a részét a munkából, segítsünk a szakácsnak, a főzés, evés végén pedig ne hagyjuk magára a tüzet, parazsat.

- Ha pálinkát kínál körbe, vigyázzon arra, hogy ne itassa túl vendégeit, és önmagát is intse óvatosságra

8. Az erősebb illatú húsokhoz, például vadakhoz, használhatunk száraz, jó minőségű vörösbort. Az ízüket tompítja és puhítja a húst. A szesztől nem kell félnünk, mert a forrásban lévő ételből rövid időn belül elpárolog.

9. Ha a bográcsban nagyobb mennyiséget főzünk (5–6 liter felett), akkor 5–10 perccel előbb vegyük le a tűzről, mert sokat fog még puhulni, főleg a krumpli.

10. Ha különböző főzés idejű alapanyagból készítünk ételt, szakaszos főzéssel rakjuk a bográcsba, úgy, hogy a rövidebb idejűvel fejezzük be.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek