Aktuális

Összezsúfolódtak az utasok – Egy nap alatt megbukott a BKK új menetrendje

Kóré Károly

2020. április 1. szerda 18:20

Mintha nem is egy világjárvány idejét élnénk: szerda reggel tömegjelenetek sokasága játszódott le a BKK járatain. Másfél méteres távolságtartás helyett az emberek úgy összezsúfolódtak, mint a halak egy konzerves dobozban.

Tombolt a népharag a szerda reggeli csúcsidőben, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pedig a koronavírus-járvány antihősévé vált. A városvezető ugyanis elrendelte, hogy a kijárási korlátozás idején hétköznaponként is szombati menetrend szerint működjön a helyi tömegközlekedés, ám a jelek szerint arról megfeledkezett, hogy az emberek többsége ebben az időszakban is dolgozni jár. A 7-es buszon, a 8E vonalán, a metrópótló járatokon, és más buszokon is tömegjelenetek alakultak ki.

Vitézy Dávid, a BKK volt, illetve a Budapesti Fejlesztési Központ jelenlegi vezérigazgatója a Borsnak kendőzetlenül kifejtette véleményét.

– Olyan menetrendre lenne szükség, amely nem a hétvégére, hanem a munkanapokra alapul. Csúcsidőn kívül nem probléma, hogy ritkábban közlekednek a járatok, de akkor, amikor a kórházakba, áruházakba, gyárakba dolgozni járnak az emberek, a pihenőnapi üzemmód nem megfelelő. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a járvány miatt nagyon helyesen lezárták a buszvezető védelmében az első ajtókat, viszont ennek következtében az utasok összezsúfolódnak a járművek hátsó részében. Fontos lenne, hogy az emberek tartani tudják a javasolt másfél méteres távolságot egymástól. Ha belegondolunk, hogy egy busz 100 fős, és mintegy 15-20 férőhely le van zárva az utasok elől, rájövünk, hogy máris csak 80 férőhely marad. A hivatalos számítások szerint normál esetben négy fő áll egy négyzetméteren. Ha úgy számolunk, hogy csak egy fő jut egy négyzetméterre, akkor is maximum egy méter lehet az emberek között. Hiába érvel azzal a városvezetés, hogy 20 százalékos a kihasználtság, pont a vészhelyzet idején nem lenne szabad a járatokat ritkítani – magyarázta a közlekedési szakember, aki azt is elárulta a Borsnak, beszélt-e az ügyben a főpolgármesterrel.

A telefonszámát tudom, de nem a feladatom, hogy felhívjam. A Facebookon azonban kifejtettem az álláspontomat, ő pedig később a saját profilján tett ígéretet rá, hogy átgondolják az intézkedést.

Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is arra kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne a szombati menetrend szerint közlekedjenek a Budapesti Közlekedési Központ járatai, mert ez rontja a járványhelyzetet.

A Bors természetesen utasokkal is beszélgetett a BKK egyes járatain. A legtöbben nem értenek egyet a ritkítással. Pálfi Gyula úgy véli, főleg reggel lenne szükség normál menetrendre, hiszen a kijárási korlátozás ellenére a hétköznapok normál munkanapnak számítanak. Ötvös Péter Richárd szerint a mostani fővárosi rendelkezés nem alkalmas arra, hogy megoldja a koronavírus-járvány okozta problémát.

További cikkek

Tragédia

Sikítás törte meg a csendet: szomszédai küzdöttek az 1 éves kisfiú életéért

Karambol

Súlyos baleset történt, azonnal indultak a rendőrök és a tűzoltók a XVIII. kerületbe

Ez is érdekelhet

origo.hu

Utolértek egy autót Pécelen, amit a sofőr művelt, olyat csak filmekben látni - videó

888.hu

Márki-Zay Péter elkezdett fogyatékosozni

life.hu

Új intézkedés: a szülők nem vihetik óvodába oltatlan gyermekeiket ebben a városban

hirtv.hu

Lezárt akta: A vendégseregben volt a tolvaj

vaol.hu

77 évvel ezelőtt történt: Szombathelyen rejtették el a magyar aranytartalékok egy részét

origo.hu

Porszívó és légtisztító egyben

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

nemzetisport.hu

Videó: a volt angol bíró szerint a Liverpool 2. és 3. góljai is játékvezetői hiba

astronet.hu

A Mars jegyváltása és a Vénusz előre indulása komoly lehetőségeket jelez a héten nekünk

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a lengyelek megóvták az oroszok elleni meccset – sajtóhír

origo.hu

Amerikainak gondolt kolbásszal küzdött a vendégekért a Kádár-diktatúra furcsa gyorsétterme, a City Grill