Aktuális

Hétfő reggel maszkot húzott a főváros - Vajon betartják a rendelkezést a budapestiek?

Bors

Létrehozva: 2020.04.27.

Kizárólag maszkban, illetve legalább sállal vagy kendővel eltakart arccal szabad felszállni hétfőtől a BKV járataira. A Fővárosi Önkormányzat rendelkezése szerint ugyanez a szabály érvényes a taxikra, illetve a bevásárlóközpontokra és a kisebb üzletekre is.

Forrás: Móricz István

Az emberek többsége tartja magát a rendhez, de akadt olyan járókelő is, aki még csak nem is hallott a főpolgármester által jegyzett szabályról. Mások viszont egyszerűen megmosolyogták azt, mondván, a városvezetőnek nincs joga büntetni. De a nagy többségre a felelősségteljes viselkedés a jellemző.

Zoltán hosszú évek óta taxisofőr. Az új szabályt betartja, és másokkal is betartatja.

– Természetesen van nálam néhány 400 forintos maszk, amit fel tudok ajánlani az utasaimnak, ha hajlandók a viteldíjon felül azt is kifizetni. Én jó ideje kesztyűt húzok, és az arcomat is eltakarom, ha beül mellém valaki. Magamat is szeretném megvédeni, és az embereket sem kívánom megfertőzni – mondta a Borsnak, és elárulta, a veszélyhelyzet bevezetése óta nagyjából a kollégái 30–40 százaléka maradt a szakmában.

– A forgalmunk is durván visszaesett, de a megélhetésem még nincs veszélyben. Fejlesztésre most viszont nem tudok félretenni, de már az is nagy szó, hogy a számlákat nyugodtan kifizetem, és a családomnak sem kell nélkülöznie – mondta Zoltán.

A festőként dolgozó Pali szerint egy polgárnak nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak.

– Hoztak egy rendeletet, amit be kell tartani. Nem is értem azokat, akik lázadoznak. Az idős embereket meg kell védenünk a vírustól, ahogy magunkat is. Ha azt akarjuk, hogy mi­előbb véget érjen ez a mindenki számára kellemetlen helyzet, ki kell tartanunk – szögezte le, és elárulta: mostanában alig akad munkája, de hisz benne, hogy már csak néhány hetet kell kibírnia a bolt beindulásáig.

Fazekas Szilvia teljesen jogosnak és célszerűnek tartja a maszkviselés kötelezővé tételét.

– Így legalább kevesebben kapják el a fertőzést. Sajnos láttam olyan embereket, akiket ez nem érdekel, és meg is fordult a fejemben, hogy rájuk szóljak. Aztán mégsem tettem. Hogy miért? Legyen elég annyit mondanom, hogy főleg a VIII. kerületben közlekedem. Jobb, ha kerülöm a konfliktust, azért inkább csak távolabb állok a felelőtlen emberektől.

Sándor annak ellenére felveszi a maszkot, hogy nagyon idegesíti az új viselet.

– Visszasírom a régi időket, amikor az embe­rek még beszélgettek és meg is érintették egymást! Ma ilyen nincs. Mindenki fél, sőt retteg attól, hogy elkapja a koronavírust – magyarázta a jelenleg jobb munkát kereső férfi, majd hozzátette: maga is szeretné a fertőzést elkerülni.

– Már csak rövid ideig kell kibírnunk a maszkokat, aztán újra jó lesz minden.

Emad egy józsefvárosi mobiltelefon-szaküzlet vezetője. A Borsnak elárulta: senkit sem szolgál ki maszk nélkül.

– A vírust meg kell állítani! Most ez a legfontosabb az egész világon – magyarázta.

Hoan Vietnamból érkezett Magyarországra. 

A szigort már megszokta, hiszen az ő hazájában is komolyan veszik a járványügyi intézkedéseket. – A maszkokat árulom is, így, aki anélkül lép be hozzám, megkérem, hogy vegyen.

Nemes István egy papír-írószer-szaküzletben dolgozik.

Éppen velünk beszélgetett, amikor két, fedetlen arcú férfi lépett be hozzá. Azonnal figyelmeztette őket, a munkaruhát viselő kollégák pedig elő is vették a zsebükből a sebészmaszkot. – A rendelkezést mindannyiunk érdekében be kell tartani – magyarázta a szigort.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek