Erősítse immunrendszerét a koronavírussal szemben szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel

Erősítse immunrendszerét a koronavírussal szemben szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 29. 13:00
Amellett, hogy egészségesebb lesz, még spórolhat is a most szezonális alapanyagokkal.
Hetes Réka

A zsenge leveles növények, saláták szezonja van jelenleg. Érdemes most ezeket választani a piacon és a boltban is a külföldről behozott áruk helyett. Ezeket már a természetből szerzik be a tápanyagokat a növények, így erősebb és egészségesebb lesz a zöldség, gyümölcs.

A termelőknek is kevesebb vegyszert kell használniuk, ezáltal a mi szervezetünkbe is kevesebb jut. És nem elhanyagolható szempont, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök olcsóbbak. Ilyenkor érdemes feltankolni kedvencünkből, amit akár le is fagyaszthatunk, vagy savanyúság, befőtt formájában is tartósíthatjuk.

– A helyben, azaz itthon termett zöldségeknek, gyümölcsöknek mindig magasabb a vitamin és ásványi anyag tartalma. Ezért is érdemes odafigyelni arra, hogy éppen minek van szezonja és azokból főzni valamit – tanácsolja a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus.

Hónapos retek

Segít a bedugult orr ellen. A retek ízét adó egyik vegyület a mustárolaj-glikozid nyákoldó és csillapítja a köhögést. A gumóján kívül a levele is nagyon egészséges. Vasban, karotinban és folsavban gazdag, ezért ne dobjuk ki, azt is rágcsáljuk el a szendvics mellé vagy tegyük bele a salátába.

Spárga

A diétázóknak jó barátja a spárga. Mindegy, hogy zöldet vagy fehéret választunk. Magas rost és ásványianyag tartalma mellett alig van benne néhány kalória. Építsük be a heti menübe. A legjobb, ha néhány perc alatt puhára pároljuk, így nem veszít sokat az értékéből. Főzzünk mellé tojást, hogy elegendő fehérje is legyen a tányéron.

– Szigorúan csak a zsenge részét használjuk. Egyesével roppantsuk meg a szálakat. Az így letört alsó, fás részt ne használjuk fel. A friss hajtások hamar elkészülnek, sós vízben három perc alatt puhára párolódnak – magyarázta a dietetikus.

Eper

Antioxidáns-tartalma révén igazi „szupergyümölcs”. A benne található vegyületeknek köszönhetően véd bizonyos betegségek ellen, például hozzájárul a vércukorszint normalizálásához. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír. Nem utolsó sorban pedig az öregedést is lassítja. Legjobb nyersen enni, mert hő hatására sokat veszít a jótékony vegyületeiből.

– Készíthetünk belőle egy egyszerű pohárkrémet. Turmixoljuk össze a gyümölcsöt, tegyünk hozzá egy kis zselatint. Egy natúrjoghurtot is keverjünk el egy kevés zselatinnal. Poharakba rétegezzük a két krémet. Friss mentával díszíthetjük. Cukor hozzáadása nélkül is finom desszert. Cukormentes zabkekszet is ehetünk mellé – mondott egy már általa kipróbált receptet Orsolya.

Fejessaláta

Itthon a legkedveltebb salátaféle. Amikor megvesszük, nem is gondolnánk, hogy az ízén túl milyen hasznos a testünknek. Enyhíti a fejfájást, nyugtatja az idegeket, segít az alvászavaron, csökkenti a szorongást a keserű ízét adó tejnedvének köszönhetően. Sok benne a C- és B-vitamin és több fontos ásványianyagot is tartalmaz.

– A fejessalátáról a tojásos nokedli jut eszembe úgy, mint szerintem még sokunknak. Gyakran csak emellé vesszük meg. Ha nem fogy el az egész, kicsit már meg is fonnyadtak a levelek az se baj, készíthetünk belőle bulgursalátát. Főzzük meg a bulgurt, keverjük hozzá a salátát, locsoljuk meg olíva, vagy más olajjal, amit szeretünk. Ha a bulgurt nem szeretjük, készíthetjük más gabonafélével. Hidegen és melegen is finom. Tehetünk a tetejére fetasajtot, de köretként is tálalhatjuk húsok mellé.

Újkrumpli

Itthon nem szokás a krumplit hámozatlanul felhasználni, míg egyes országokban héjastól készítik belőle a krumplipürét is. Ez nem véletlen, hiszen a burgonya héja közel 50, a szervezetünk számára hasznos tápanyagot tartalmaz. Többek között érfalerősítő és vérnyomásszabályzó hatással bír. Ezért is jó kihasználni az újkrumpli szezonját, hiszen mi csak ezt nem hámozzuk meg.

– Az újkrumpliban az ízén túl az is jó, hogy gyorsan elkészül. Én jó sok friss petrezselyemzölddel szoktam tálalni. Fontos, hogy a petrezselymet már ne érje hő. Attól elveszítené a C-vitamin tartalmának jelentős részét – hívta fel a fontos részletre a figyelmet a dietetikus.

Zeller

Régóta használt gyógynövény. Nem véletlenül, kiválóan javítja az emésztést, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású. És amiért érdemes most akár napi szinten enni belőle pár falatot: az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt. Tele van B-vitaminokkal, aminek köszönhetően képes csökkenteni a stresszt. A hiedelmek szerint a férfi potenciált is növeli.

Spárgaroppantás

Ez a technika csak a zöld spárga esetében működik.

1. Vásárlás előtt ellenőrizze, mennyire van kiszáradva a növény a vágási felületén. Ha nagyon, akkor inkább ne vegye meg, rég leszedhették.

2. Ha átment a spárga az első teszten, akkor vegyen kézbe egy szálat. Fogja meg két kézzel nagyjából a növény alsó egyharmadánál, majd próbálja meg elroppantani.

3. Az alsó vágott részt ne használja, az túl fás és ettől élvezhetetlen. A rügyes fele viszont nagyon finom és egészséges.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.