Aktuális

Eltávolították Prágában Ivan Konyev marsall szobrát

Bors

Létrehozva: 2020.04.04.

A szovjet tábornagy szobrát az oroszbarát szervezetek és a cseh államfő tiltakozása ellenére szállították el.

1945 májusában kitörő örömmel ünnepelte Prága népe a szovjet Vörös Hadsereg marsallját. Konyev elvtárs ugyanis az 1. Ukrán Frontja katonáival felszabadította a cseh fővárost a hatéves német iga alól. Nos, az emlékműve már nem áll a régi helyén. Prága VI. kerületében eltávolították a talapzatáról Ivan Konyev szobrát.

Tavaly szeptemberben döntöttek arról, hogy el kell onnan szállítani az emlékművet, ám a várható felháborodás miatt erre hónapokig vártak. Végül Ondrej Kolar kerületi polgármester utasítást adott rá. Ezúttal a kijárási tilalom miatt nem tartott a szobor elszállítása miatti tüntetéstől.

Kolar Facebookján közölt, humorosnak szánt indokolása amúgy így hangzik: Mivel a szobor nem visel maszkot, pedig az előírás erre mindenkit kötelez, elvitettük."

Ám a hatás így sem maradt el, tudniillik az egyik cseh polgár megjegyezte kommentben: Kolarnak rombolja az agyát a koronavírus.

A prágai orosz nagykövetség igen barátságtalan lépésnek minősítette a cselekedetet, olyannak, ami nem javítja az orosz-cseh kapcsolatokat.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek