Aktuális

Demjén Ferenc hatalmasat esett a tabáni bulin

F. Zs., U. V.

2020. április 30. csütörtök 10:30

Ugyan idén későbbre csúszik a koncert, de az éter hullámain keresztül újra átélhetjük a legendás május elsejei tabáni fesztivált a Retro Rádió jóvoltából. A slágerek mellett a nagy generáció képviselői emlékeznek arra, amikor a budai domboldalt rockerek népesítették be.

Forrás: Fortepan

A Mini együttes indította el a május elsejei ingyenes koncertek hagyományát a Tabánban, és a mai napig sem hiányozhat egyetlen buliról sem.

– Az elsőn a Mini és a Kex együttes lépett színpadra – meséli a Borsnak Török Ádám. – Talán az 1979-es nagy Tabán-­buli volt a legemlékezetesebb. Nem véletlenül nevezzük így, a színpadon a Mini és az LGT játszott, közel hetvenezer ember volt kint a réten. Életünk egyik legnagyobb bulija, olyan érzés volt, mintha egy embertengeren, egy óceánon állnál. Az a szabadságérzet, amit ott éreztünk, valami fantasztikus volt. Nagy napja az életünknek.

„Bukott” vendég

Az LGT 1988-ig volt a koncert fő műsorszáma. Presser Gábornak is rengeteg tabáni emléke van, ezt a Retro Rádió stábjával osztotta meg:

– Nagyon sokan nem tudják, hogy a legelső Tabán nem a Tabánon volt, hanem az ott felfelé vezető Hegyalja út oldalán, száz méterrel feljebb, egy hatalmas víztározónál – emlékszik a zenész. A mai napig őrzök egy fotót, amin hátulról látszik, ahogy Barta gitározik, előtte a fűben ott ül Karácsony James, Bódy Magdi és sok-sok számukra kedves zenész. Nagy találkozók voltak ekkoriban az öltözősátrakban.

Karácsony János nevetve teszi hozzá: – Demjén Rózsi két alkalommal is a vendégük volt, és egyszer hatalmas esőben eltaknyolt a patacipőjében. A közönséggel együtt nyalábolták ki a sárból, és cipelték fel a színpadra. – James azt is hozzátette, hogy rengeteg problémával járt egy ekkora koncerthelyszín, mert a  hatalmas szabad teret rettentően nehéz volt behangosítani.

Áram nélkül is felvillanyozva

Balázs Fecó egyik legjobb élménye egy áramszünethez köthető.

– Szerintem senki sem gondolta, hogy eljöhet egy ilyen időszak, amikor mindenki bezárva él, előadó és közönsége nem találkozhat – meséli a lapunk megkeresésére a muzsikus. – Nagy szívfájdalom ez nekünk, és nagyon várom az augusztusi Tabán Fesztivált. 2012-ben álltam ott utoljára színpadon, ami szerintem emlékezetes volt a jelenlévőknek és a zenekarnak is, ugyanis koncert közben elment az áram. A nem várt fordulat olyan ledöbbenést és izgalmat hozott, hogy amikor visszaállt minden, még nagyobb bulit sikerült összehozni, mint amire számítottunk.

Munkás ünnep

Nagy Feró a Beatricével ma már hazajár a Tabánba.

– Tizen éve Tabán-fellépők vagyunk, és mondhatom, hogy az egyik legfontosabb és legkülönlegesebb fesztiválszínpad – mondja a Borsnak. – Ahogy minden évben, idén is meglepetéssel készülünk az alkalomra. Korábban volt, hogy munkaruhába öltözve álltunk közönség elé, és úgy ünnepeltünk együtt.

Presztízskérdés

– Egyik alkalommal beszélgettünk a szervezőkkel és az EDDA-val, hogy melyikünk kezdje, s melyikünk fejezze be a bulit – mesélte Szigeti Ferenc. – Ez amolyan presztízskérdés volt, ami engem sosem érdekelt, úgyhogy mondtam, hogy a Karthago kezdi. Lenyomtuk az egyórás blokkunkat, mire leszakadt az ég, és az EDDA emlékeim szerint tán egy számot, ha lejátszott, de lehet, fel sem jutott a színpadra. Ennyit a büszkeségről.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

ripost.hu

Sebestyén Balázs beleállt Kulcsár Edinába: Azt sem tudja, merre van arccal előre

origo.hu

Fantasztikusat küzdött a magyar válogatott, de a bírókat is le kellett volna győzni

vg.hu

Szemfülesnek kell lenni, újabb fontos pályázat nyílik meg

szon.hu

"Felszólított, hogy költözzünk ki, de hova? Már nincs is kedvem élni, de tudom, a fiamnak szüksége van rám..."

origo.hu

Megleltek egy 4500 éves, látványos és elveszettnek hitt úthálózatot

nemzetisport.hu

FIFA-gála: Nem csináltam semmit, ami miatt dühös lehet rám – Lewandowski Messiről

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Nem így terveztük” – Bánhidi a kiesés után

origo.hu

A megengedett sebesség duplájával mértek be egy autóst a 4-esen, kártyával azonnal fizetett