Aktuális

Bors Karanténkonyha: felfedjük a legfinomabb húsvéti sonkák titkát!

Reim Károly

Létrehozva: 2020.04.09.

A koronavírus sokunkat rákényszerített arra, hogy a négy fal között főzzünk. Pánikra azonban semmi ok! Hogy én, <a href="https://www.instagram.com/k_reim/" target="_blank">Reim Károly</a> szakács lennék? A fenéket! Csupán, ahogy sokakat, engem is a gyomrom vezérel. A szerény trükkjeimet pedig most a Bors olvasóival is megosztom, hogy minél finomabb fogásokkal tömjük tele a korgó bendőnket!

Forrás: Reim Károly

Hentesnél vegyük a sonkánkat!

Noha idén a locsolás sajnos elmarad a koronavírus-járvány miatt, az ünnepi, húsvéti sonkakészítést ez sem befolyásolhatja. Én azt javaslom mindenkinek: tartsuk be a szabályokat, és csak akkor menjünk vásárolni az ünnepi menühöz, amikor azt megtehetjük. Na, de hol is vegyük meg a húsvéti sonkánkat?

Én csak és kizárólag a saját hentesemre, vagy éppen a piacokra szavazok, ahol biztosan jó, füstölt árut kapunk. A szupermarketekben problémásabb már a helyzet, a gyorsérlelésű sonkákat pedig tanácsos kerülni. Ha megengedhetjük, vegyünk kicsit drágábbat és kevesebbet, garantáltan nem fogunk csalódni!

Zöldséggel együtt főzzük

Na, de hogyan is készítsük? Sokan egy nappal korábban beáztatják a sonkát, hogy kevésbé legyen sós. Én személy szerint szeretem, ha sósabb az íze, így ettől most eltekintettem. Tegyük egy nagy edénybe, és engedjük fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Sokan ilyenkor egy kis egész borssal, fokhagymával és babérlevéllel ízesítenek, én azonban zöldségezem is. Ettől sokkal jobb ízvilágot kap, olyan lesz, mint egy laza húsleves. Teszek bele fehérgyökeret, sárgarépát és hagymát is.

Ez a folytatásban is jól fog jönni. A főzési idő a sonka méretétől változó. Én egy közepes csülköt és egy kisebb darab parasztsonkát vásároltam, de a kötözött soka is kiváló. Körülbelül négy órán keresztül főztem, hogy biztosan puha legyen. Ennyi kell neki, de fontos, hogy alacsony lángon készítsük el, különben hamar megfő, de nem jönnek belőle ki az igazi ízek. Zsiradékot semmiképp se tegyünk bele, hiszen jelen esetben a csülök bőréből rengeteg kollagén ki fog főni.

Ha elkészült, és egy kés már simán belemegy a húsba, akkor hagyjuk kihűlni a saját levében. Ha ez megvan, akkor vegyük ki, a sonkát vágjuk szeletekre, a csülköt pedig szedjük szét.

Klassz kis húsvéti tálat készíthetünk: főzzünk hozzá tojást, tegyünk mellé retket és újhagymát, valamint reszeljünk le friss tormát, amit majonézzel is összekeverhetünk, úgy nem lesz annyira intenzíven csípős, ellenben a náthánkat biztos megszűntet! A főtt sonkát hidegen és melegen is ehetjük, ráadásul hűtőben tartva sokáig el is áll.

Mi lesz a maradékkal?

A sonkánkkal főtt zöldségeket eszünkbe se jusson kidobni! Szedjük ki, törjük össze, tegyünk hozzá borsot, tejfölt és mustárt, majd turmixoljuk le. Egy kiváló, füstös ízvilágú vadasmártást kapunk így, ami nagyon jól passzol a sonkához! A levet se öntsük ki semmiképp: akár le is fagyaszthatjuk, de egy jó kis bableveshez is kiváló alapanyag!

Jó étvágyat mindenkinek!

És, ami fontos: lehetőleg

MARADJUNK OTTHON!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168924_auto_resized.jpg
origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27603_resized.jpg?avcount=1714474510
origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174400_auto_resized.png
hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175903_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Fake newst terjeszt Magyarországról a Bloomberg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27598_resized.jpg?avcount=1714474510
origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714474510
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól