Aktuális

Sorra zárják le határaikat a latin-amerikai országok is

MTI

2020. március 17. kedd 07:17

Sorra zárják le határaikat a Kínából indult új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a latin-amerikai országok; helyi idő szerint hétfőn Chile, Guatemala, Kolumbia és Venezuela is bejelentette, hogy megtiltja a belépést.

Chile és Guatemala egyelőre 15 napra zárja le határait.

Sebastián Pinera chilei elnök bejelentése értelmében a belépési tilalom szerdán lép életbe. A hazaérkező chileieknek pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. Az országban eddig 155 koronavírusos fertőzöttről tudnak.

Alejandro Giammattei guatemalai elnök hasonló intézkedéseket jelentett be, miután újabb 6 embernél mutatták ki a betegséget az országban.

A térségben először Salvador zárta le határait, ahol még nem találtak fertőzöttet. A múlt hét folyamán aztán Argentína, Peru, Panama és Honduras is megtiltotta a beutazást.

Hétfő este Iván Duque kolumbiai elnök is tudatta, hogy az ország március 17-től május 30-ig lezárja határait a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A venezuelai, 2200 kilométer hosszú határ lezárását már korábban bejelentették. Kolumbiában 58 fertőzött van.

A Hispaniola szigetén fekvő Haiti is lezárta 380 kilométeres határát a sziget keleti felén elterülő Dominikai Köztársasággal.

Helyi idő szerint hétfő éjjel Nicolás Maduro venezuelai elnök is bejelentette, hogy "totális karantént" rendel el az országában. Egyidejűleg közölte, hogy több mint kétszeresére, 16-ról 33-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma Venezuelában. Az ország a vírustól függetlenül évek óta súlyos társadalmi, politikai és gazdasági válsággal küzd.

Latin-Amerikában és a térségben Salvadorban, Nicaraguában, Haitin és Belize-ben nem találtak egyelőre fertőzöttet.

Lenín Moreno ecuadori elnök azt jelentette be, hogy a Fórum Dél-Amerika Haladásáért (Prosur) 8 tagországa, Ecuador mellett Brazília, Argentína, Chile, Paraguay, Kolumbia, Peru és Guyana összehangolja a bevezetendő beutazási korlátozásokat.

A Covid-19 névre keresztelt betegséget okozó SARS-CoV-2 nevű vírus tavaly év végén jelent meg a kínai Hupej tartományban. Kínában nagyrészt mostanra sikerült megfékezni a terjedését. A pekingi vezetés kedden 13 új halálos áldozatról számolt be, amivel 3226-ra nőtt a betegségben elhunyt emberek száma. A SARS-CoV-2 összesen 80 881 embert fertőzött meg az ázsiai országban. A kedden ismertetett adatok szerint hétfőn 21 új fertőzöttet jelentettek, viszont külföldről is csaknem ugyanannyian, 20-an érkeztek fertőzötten.

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

metropol.hu

Megszakad a szív: konferenciabeszélgetés közben, 9 éves lánya karjai közt halt meg az anya

hirtv.hu

Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

szon.hu

Bogár sírt és remegett - A nyírvasvári férfi először nem akarta átadni a kutyát az állatmentőknek (videó)

origo.hu

Újabb szolgáltatás tette ki a szexmunkások szűrét

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Boldog vagyok, hogy magyar lehetek – Máthé Dominik

vg.hu

Jelentős magyar szerepvállalással bővül a sóparadicsom Szovátán

ripost.hu

Tragédia a sípályán: Pár perc alatt szörnyethalt az 5 éves kislány

borsonline.hu

Berobbanó hőség, korán érkező tél: kiderült, milyen időre számíthatunk 2022-ben

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

origo.hu

Hat kutya és változatos személyiségük - a kóborlótól a hercegnőig