Nem szeretik a fokhagymát a kórokozók, jelentős az immunrendszer-erősítő hatása

Nem szeretik a fokhagymát a kórokozók, jelentős az immunrendszer-erősítő hatása

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 25. 11:30
Ebben a járványos időszakban minden lehetséges módon meg kell próbálnunk védekezni a kórokozók ellen és megerősíteni az immunrendszerünket. Nézzük azon gyógynövényeket, amelyek társaink lehetnek ebben a harcban!
Bors

A friss gyömbér antibakteriális és vírusölő hatású. Többféle módon használhatjuk: mindennap rágjunk el egy kis darab friss gyömbért vagy egy kiskanálnyi reszelt gyömbért mézzel összekeverve. A friss gyömbérből ízletes, fűszeres teát készíthetünk, mézzel hatékony bakté­riumellenes ital. A megfázás és az influenza első tüneteinél azonnal kezdjük el inni, de megelőzésre is fogyaszthatjuk. 

Az olajfalevél (kivonat/kapszula) rendszeres szedése is segíthet, hogy erősödjön az immunrendszerünk. Hatóanyaga rendkívül erős, természetes bakté­rium- és vírusellenes anyag.

Természetes gyulladásgátló, véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen a bíbor kasvirág (echinacea). Az egyik legjobb gyógyír az influenza és a megfázás megelőzésére, amennyiben a tünetek első jelentkezésekor alkalmazzuk. Kivonat, cseppek, tabletta formájában alkalmazhatjuk.

A grapefruitmagcseppek erős antioxidáns, kiváló immunerősítő, vírus- és gombaölő. Felerősíti szervezetünk természetes védekezőképességét és javítja a vérkeringést. Használata: 10 csepp grape­fruitmag-kivonatot tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk naponta háromszor.

A fokhagyma kéntartalmú allicin hatóanyaga természetes antibiotikum, vírus-, gomba- és baktériumölő, jelentős az immunrendszer- erősítő hatása is. 

Alkalmazása: télen érdemes mindennap 1–2 gerezd fokhagymát elrágcsálni vagy belecsempészni az étkekbe. Intenzív illata és íze lágyítható, ha hidegen sajtolt olajba (tökmagolaj) préselve vagy mézzel összekeverve fogyasztjuk. 

A kakukkfű immunerősítő, vírusfertőzésekre is ajánlott. Intenzív ízét mézzel lehet lágyítani. A citromfű hatóanyagai vírusos fertőzéseknél, influenza és megfázás esetén segíti a gyógyulást. Emellett idegerősítő és nyugtató hatású, alvási zavarokra is kiváló.

Antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatását a tormának a benne lévő glikozidok adják. Frissen reszelve baktérium- és vírus­ölő hatása fél napon át tart. Ecetes formában szintén ehető.

Gyógytea készítése:

Egy teáskanálnyi szárított gyógynövényt forrázzunk le 2,5 dl vízzel. Lefedve hagyjuk állni 8–10 percig, majd szűrjük le. Ne használjunk fém szűrőt!

A gyógyteák hatékonyságát fokozhatjuk, ha mézet keverünk bele. A mézet ősidők óta alkalmazzák immunerősítésre és meghűlések gyógyítására. Fogyaszthatjuk önmagában is. Legjobb köhögéscsillapító a hársméz és az antibiotikus hatású kakukkfűméz.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.