Aktuális

Koronavírus: lezárta a határait Magyarország! – napi összefoglaló

Bors

2020. március 16. hétfő 22:30

Orbán Viktor bejelentette: a koronavírus miatt lezárják Magyarország határait, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba. Az éttermek, a kávézók és az üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva. A fertőzöttek száma eközben 39-re nőtt.

Forrás: MTI

A koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, így hétfő éj­féltől csak ma­-gyar állampolgárok léphetnek be az ország területére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.

A határzár a ferihegyi repülőtérre is vonatkozik. Éjféltől a rendezvényeket is általánosan betiltják, sporteseményeket legfeljebb zárt kapuk mögött lehet megtartani, „de legjobb, ha úgy se”. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, a mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be.

Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, és reggel 6-ig zárva kell tartaniuk. Kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák. Azt javasolják, hogy családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Az időseknek pedig azt üzente: ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kéri őket, legyenek rendkívül óvatosak. Az önkormányzatokat kötelezik, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk.

A legfontosabb döntések:

  • Lezárják a Ferihegyi repteret
  • Betiltják a rendezvényeket
  • Bezárják a szórakozóhelyeket
  • Zárva lesznek a mozik
  • Látogatási tilalom a kulturális intéz­ményeknél
  • Reggel 6-tól 15 óráig tarthatnak nyitva az éttermek, kávézók, üzletek l
  • Nyitva maradnak az élemiszerüzletek, a patikák és a drogériák

Gazdasági veszély

A súlyos gazdasági következményekről a miniszterelnök azt mondta, az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok – például a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások –, ahol a baj már „bekopogtatott”.

Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, jelezve: komoly munkanélküliségi hul­lám fenyegeti az országot. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, tegyenek személyes erőfeszítéseket a munkahelyek megtartásáért. Elmondta azt is, hogy a járvány a költségvetési és gazdasági terveket is felülírja.

Orbán Viktor úgy értékelt: a járvány kezelése hosszadalmas, nehéz folyamat lesz, mindenkitől alkalmazkodást követel majd, az élet az elkövetkező hóna­pokban nem olyan lesz, mint amilyennek megszoktuk. A legfontosabb a következő hónapokban továbbra is az egészségügyben és a rendfenntartásban dolgozók munkája. Megköszönte a magyaroknak, hogy fegyelmezetten fogadták a rendkívüli helyzetet, és hogy betart­ják a szabályokat.

A miniszterelnök arra számít, hogy a következő napokban Magyarország az egyediből át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Amíg nincs vakcina, az egyetlen esély a vírus terjedésének mérséklése. Tovább nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon: hétfő reggel már 39 fertőzöttet tartanak számon.

A kormányzati honlapon azt írták, az országos tisztifőorvos által ki­adott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. A fertőzöttek közül 9 iráni, 1 brit és 29 magyar állampolgár. Karanténban 136-an vannak és 1436 esetben végeztek mintavételt. A vírusban 1 ember halt meg, és 1 gyógyult fel belőle.

Kiutasított irániak

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kitoloncolással kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről 13 iráni állampolgárságú egyete­mis­tát. Ők a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén voltak karanténban a koronavírus miatt, ám a karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyták, oda a többszöri felszólítás ellenére nem mentek vissza, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, utasításaiknak nem tettek eleget.

A kiutasítás végrehajtását annak feltételeinek megteremtéséig felfüggesztették, részükre kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki. A kiutasítottakkal szemben egyidejűleg három év Magyarországra történő beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendeltek. Járványügyi szabályszegés vétség elkövetése miatt nyomoznak ellenük.

Pár nap az átállásig

Maruzsa Zoltán elmondta: az Oktatási Hivatal oldalán szombaton közzétették a módszertani ajánlást, mely online felületek használatát javasolja az iskolák számára. Szép számmal vannak ilyen, kormányzati vagy magánfejlesztésű, az online oktatásban használható felületek – jegyezte meg. Hozzátette: a digitális munkarendre átállás nem fog egy hétvége alatt megvalósulni, egyelőre az igazgatási kereteket tudták megteremteni az útmutatóval és az intézményvezetőknek szóló iránymutatással. Az államtitkár a pedagógusok fizetésével kapcsolatos kérdésre leszögezte: folyik tovább a munka az iskolákban, „ennek megfelelően a fizetés mindenkinek jár és garantált”.

Mobilkórház épül

A mobilkórház a kiskunhalasi börtön területén, de a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen működik majd. A kivitelezési munkák már hétfőn reggel elkezdődtek. A 150 fôs kórház egy hónap alatt készül el.

Ittasan tért vissza

Vasárnap a rendőrök nagy erőkkel kerestek egy férfit Pécsett, aki Olaszországból hazaérkezvén a pécsi infektológiára, azaz a fertőző osztályra került, azonban onnan megszökött – értesült a bama.hu. A férfi pár óra elteltével azonban visszatért a kórházba, ittas állapotban.

Hackertámadás

Kívülről indított terheléses támadás miatt nem volt elérhető a kormányzati koronavirus.­gov.hu oldal egy rövid ideig hétfő délelőtt. 

***

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

origo.hu

Békésen autózott a kihajtó felé, sikítani se volt ideje, és már az élete volt a tét - videó

ripost.hu

Szilágyi Liliána évekig beszélt a borzalmakról, miért nem figyelt fel rá senki?

magyarnemzet.hu

Már készen volt az ítélet – gróf Apponyi Albert trianoni szózata

szon.hu

Bogár sírt és remegett - A nyírvasvári férfi először nem akarta átadni a kutyát az állatmentőknek (videó)

vg.hu

Jelentős magyar szerepvállalással bővül a sóparadicsom Szovátán

origo.hu

Váratlanul meghalt a fiatal magyar énekesnő

life.hu

Feladta a küzdelmet: meghalt a magyar sportoló

borsonline.hu

Megúszhatja a börtönt az anya, aki halálra szurkálta a kis Alexet

origo.hu

Második meccsét is megnyerte a magyar válogatott következő ellenfele az Eb-n