Karanténkonyha: Bespájzolt káposztából lehet terülj-terülj asztalkám

Karanténkonyha: Bespájzolt káposztából lehet terülj-terülj asztalkám

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 29. 13:00
Ezekben a hetekben – ki jobban, ki kevésbé, de – feltöltöttük a háztartást tartós élelmiszerekkel, a mélyhűtőt hússal, zöldségekkel, de a tél végi zöldségek, mint a káposzta vagy a cékla is várják a sorukat a hűtőben. Itt az idő, hogy elkezdjük felhasználni őket!
Bors

Leves

Lilakáposzta-leves céklával

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 2 ek olaj * 3 nagy fej vöröshagyma felaprítva * 2 fehérrépa felkarikázva * 2 nagy burgonya kockákra vágva * 20 dkg felszeletelt lila káposzta * 10 dkg felszeletelt fehér káposzta * 1,5 l víz (vagy csirke-, esetleg zöldségalaplé) * 4 babérlevél * 2 közepes cékla meghámozva, csíkokra vágva * 1 cs friss kapor * 2 dl tejföl * só, bors

Elkészítés: Az olajban megpároljuk a hagymát, majd hozzáadva a fehérrépát és a krumplit, pirítsuk 5 percig. Akkor tegyük bele a kétféle káposztát, a céklát, és öntsük fel vízzel. Tegyük bele a sót, a babérlevelet és az egész borsot, és együtt forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük kb. félóráig, míg a zöldségek megpuhulnak. A kaprot és a tejfölt a tűzről levéve keverjük hozzá, és lefedve hagyjuk állni legalább félóráig fogyasztás előtt.

Főétel

Harcsa sörtésztában

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (5 adag): 1 kg harcsafilé * 1 citrom * 1 kk só * 1 kk őrölt fehér bors * 4 tojás * 25 dkg finomliszt * 2,5 dl világos sör * ½ l olaj a sütéshez

Elkészítés: A halhúst csíkokra vágjuk, bedörzsöljük kevés citromlével, és besózzuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet egy tálba szórjuk, összekeverjük 1-1 csipet sóval és őrölt borssal, majd a tojások sárgájával és a sör felével simára keverjük. Hozzáöntjük a maradék sört, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A halhúst egyenként belemártjuk a masszába, kissé lecsepegtetjük, és az olajban aranybarnára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk a halról az olajat, és sült hasábburgonyával, kapros majonézzel tálaljuk.

Köret

Majonéz házilag, változatosan

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (20 dkg): 2 nagy, friss tojás sárgája * 2 dl növényi olaj * 1 tk mustár * 1 tk citromlé * 1 kk só * 1 kk cukor

Elkészítés: A hozzávalókat egy órára tegyük a hűtőbe (az olajat is). A tojásokat válasszuk szét – csak a sárgáját fogjuk használni. A tojások sárgáját robotgéppel dolgozzuk össze a sóval, a cukorral és a mustárral. A legkényesebb művelet következik: folyamatos keverés mellett evőkanalanként adjuk hozzá az olajat. Ne folyamatosan kanalazzuk – mindig várjunk, míg a tojássárgája felveszi a beletett mennyiséget. Így kapunk masszív állagú majonézt. A végén keverjük bele a citromlét is.

Ízesítési lehetőségek:

A házi majonéz önmagában is rendkívül finom, de a felhasználás célja adhat ötleteket a további ízesítéshez:

• Ha mediterrán salátához szánjuk, bátran használjunk karakteresebb ízű olívaolajat.

• Használhatunk különféle borsokat: halhoz fehér borsot, zöldséges salátákhoz zöld borsot, húsokhoz fekete vagy rózsaborsot.

• Izgalmassá teheti egy csipet csili vagy cayenne bors.

• A zöldfűszerek frissességet kölcsönöznek neki, de ha nyers állapotban keverjük bele, csökken az eltarthatósága.

Desszert

Vajban sült körte rumos-diós sodóval

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag):

A körtéhez: 2 nagy körte * 2,5 dkg vaj * 2 ek méz * ½ kk őrölt kardamom

A sodóhoz: 2 tojás sárgája * 10 dkg porcukor * 1 ek kukoricakeményítő * 2 ek darált dió * 4 dl tejszín * ½ dl rum

A ropogóshoz: 4 ek puffasztott quinoa * 4 ek vágott dió * 4 ek cukor * 2,5 dkg vaj

Elkészítés: A körtéket vágjuk hosszában 1,5 cm vastag szeletekre. A vajat olvasszuk össze a mézzel, ízesítsük őrölt kardamommal, és süssük át benne mindkét oldalon a körteszeleteket. A sodóhoz a tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tejszínt és a keményítőt, és vízgőz fölött, kevergetve főzzük fehéredésig. Akkor keverjük hozzá a darált diót és a rumot. A ropogóshoz a vajat olvasszuk fel, és karamellizáljuk meg benne a cukrot. Amikor a cukor felolvad, szórjuk bele a quinoát és a vágott diót, majd együtt pirítsuk meg.

Tálalás: minden tányérra szedjünk a sodóból, fektessünk rá két szelet sült körtét, és szórjuk meg a ropogóssal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.