Húsmentes hedonizmus, avagy menü nagyböjtre

Húsmentes hedonizmus, avagy menü nagyböjtre

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 08. 13:00
Bors

Leves

Céklakrémleves brokkolicsírával

Hozzávalók (6 adag):
6 közepes cékla
2 nagy alma
10 dkg tejszín
1 tk só
1 kk fekete bors
1 kk fahéj
1 kk szerecsendió
1,5 l víz

A tálaláshoz:
6 ek brokkolicsíra

Elkészítés (35 perc): A céklát meghámozzuk, feldaraboljuk. Az almát kimagozzuk, és héjastul kockákra vágjuk. Fedő alatt puhára főzzük és pürésítjük. Beleöntjük a tejszínt, megsózzuk, hozzákeverjük a fűszereket, és újra felforraljuk. A tálalásnál brokkoli­csírát szórunk a te­tejére.

Főétel

Gong bao tofu

Hozzávalók (2 adag):
4 gerezd fokhagyma
2 mogyoróhagyma
1 kis darab gyömbér
1 fej brokkoli
25 dkg tofu
10 dkg pörkölt földimogyoró
1 tk szecsuáni bors
20 dkg barna rizs
2 ek fekete ecet
2 ek szójaszósz
1 ek kukoricakeményítő
1 kk csilipor
2 ek szezámolaj 

Elkészítés (30 perc): Mossuk meg és szárítsuk le a friss zöldségeket. Főzzük meg a rizst a szokásos módon. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a kockára vágott tofut, és pirítsuk kevergetve 4-6 percig, majd tegyük át egy tányérra. Egy kis tálban, habverővel elegyítsük a kukoricakeményítőt, szójaszószt, fekete ecetet, és 1 dl vízzel keverjük simára. A serpenyőbe öntsük bele a maradék olajat, és pirítsuk meg benne a feldarabolt hagymát, majd a szintén felaprított zöldségeket, és kevergetve-rázogatva hirtelen süssük át őket (nem szabad megpuhulniuk, enyhén roppanjanak a fog alatt). Öntsük hozzá a keményítős keveréket és a többi fűszert, és főzzük össze (1-2 perc alatt besűrűsödik). Keverjük hozzá a megpirított tofut és a mogyorót, majd rizzsel tálaljuk.

Köret

Párolt rizs

Kímélő megoldás

Avokádósaláta tofuval

Hozzávalók (4 adag):
20 dkg tofu
2 szál zeller
1 nagy paradicsom
1 avokádó
2 ek lilahagyma
2 ek friss koriander
3-4 ek friss citrom leve
1/2 tk tengeri, vagy Himalája-só

Elkészítés (20 perc): Keverjük össze egy tálban a felaprított hozzávalókat. Locsoljuk meg citromlével, sózzuk és borsozzuk. Fogyasztás előtt tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe. Fogyasszuk kukoricachipsszel vagy tortillával.

Desszert

Katalán krém

Hozzávalók (4 adag):

A karamellhez:
4 dkg cukor
1 ek víz

A pudinghoz:
2,5 dl tej
2 tojás
6 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés (50 perc): Készítsünk elő négy, 1 dl űrtartalmú szufléformát. A cukrot egy evőkanálnyi vízzel alacsony hőfokon, kavarás nélkül sötét színűre olvasztjuk, majd a szufléformákba csurgatjuk úgy, hogy egyenletesen bevonja az edények alját. Hagyjuk megszilárdulni, és teljesen kihűlni. A pudinghoz a tejet kevés cukorral felmelegítjük, de még közvetlenül a forrás előtt levesszük a tűzről. Beletesszük a vaníliamagokat is. A tojásokat fehéredésig keverjük a maradék cukorral, majd lassan hozzáöntjük a tejet. Ha gépi habverővel dolgozunk, a tej felhabosodik, így egy kicsit várni kell, míg betöltjük az előkészített szufléformákba. Kézi habverő használata esetén azonnal megtehetjük. A megtöltött sütőformákat egy mély tepsibe tesszük, feltöltjük annyi meleg vízzel, hogy az edények 2/3-áig érjen, és 15 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Nem baj, ha még lágy, amikor kivesszük – hűtés közben megszilárdul.  Néhány órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy késsel kicsit körbelazítjuk a pudingot, és a tányérokra borítjuk – így a megolvadt karamell ráfolyik.

Diétás tipp

Csokis kókuszgolyó cukor nélkül

Hozzávalók (35 darab):
15 dkg tejpor
7 dkg eritrit
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg olvasztott vaj
50 ml víz
1 tk vaníliakivonat
35 db magozott rumos meggy vagy meggybefőtt

Elkészítés (50 perc): A vízből és az eritritből sűrű szirupot főzünk, a végén belekeverjük a vaníliakivonatot is. A tejport összekeverjük 3 deka kókuszreszelékkel, a kakaóporral, és összedolgozzuk a vaníliás cukorsziruppal, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A masszát legalább félórát állni hagyjuk, majd 3 centi átmérőjű golyókat formázunk belőle úgy, hogy a közepébe egy-egy meggyszemet teszünk. Meghempergetjük kókuszreszelékben, és egy jól záródó dobozban a hűtőbe tesszük.

A nagymama receptfüzetéből

Házi fehérkenyér

Hozzávalók (50 dkg):
45 dkg BL55 fehér liszt + 10 dkg a kidolgozáshoz és a sütőtál kiszórásához
2,5 dl víz
1 kk instant élesztő
1 tk só

Elkészítés (90 perc + 12 óra): A lisztet, a sót és az élesztőt gondosan összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és géppel simára eldolgozzuk – híg, nokedliszerű tésztát kapunk. Lefedve 12 órát pihentetjük a tésztát – a végén kovász jellegű massza lesz belőle. Sütés előtt lisztezett deszkára borítjuk, felül is beszórjuk liszttel, és áthajtogatjuk, majd cipót formázunk belőle, és lefedve pihentetjük 20 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és felmelegítjük benne a kiválasztott fedeles sütőtálat. A sütőtálat belül kiszórjuk liszttel, és beletesszük a tésztát. Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük. TIPP: A tetejét spricceljük be egy kis vízzel, hogy ropogós legyen a kenyér héja!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.