Aktuális

Gyorsan megtérül a napelemes rendszer

Címkék
napelem

H. R.

2020. március 9. hétfő 10:30

A kormány által hirdetett klímavédelmi akciótervben fontos szerepet kapnak a napelemek. Tíz év alatt hatszorosára növekszik hazánk napenergia-termelő kapacitása.

Forrás: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy a magyar háztartások is részt vegyenek a megújuló energiák használatában. A napelemes áramtermelést kedvezményes hitellel és a nettó elszámolás rendszerével kívánják támogatni. A tervek szerint 2022-ig már 3 ezer, míg 2030-ig legalább 6 ezer megawatt napenergiából nyert energia lesz. Ehhez az egyéni fogyasztók és a nagy méretű, erőművi energiatermelés közreműködésére is szükség lesz.

– 2030-ra az országban előállított energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz. A magyar energiastratégia alapja, hogy az áramellátás jelentős hányadát elsősorban atomenergia és napenergia biztosítsa. A magyar háztartásokat segítik, hogy saját maguk dönthessenek az energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről. 2030-ig legalább 1 millió okos fogyasztásmérőt telepítenek – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szigorítások várhatók az építkezések területén. Jövőre nem kaphat lakhatási engedélyt az, akinek az ingatlana nem rendelkezik legalább 25 százalék megújuló energiaforrással, de ennek megvalósítását különféle támogatásokkal segítik.

– Magánszemélyek számára a megújuló energiák közül leginkább a biomassza, a hőszivattyú és a napelem az, ami szóba jöhet. Ezek közül a legkönnyebb kiépítésű és talán a legolcsóbb is a napelem – mondta a Borsnak Buzsáki Szabolcs Magyar Napenergia Kft. képviselője, aki segített végigszámolni egy 20 ezer forintos havi villanyszámla kiváltásához mennyi napelemre van szükség, és mennyi idő alatt térül meg a beruházás.

– Az, hogy évente mennyi áramot fog termelni a napelemrendszer függ attól, hogy az ország melyik pontján van – kezdte a szakértő. – Miskolcon átlag ezer, míg Szegeden már 1300 kWh áram termelhető 1 kWp teljesítményű napelem- rendszerrel, így a kettő átlagával 1150 kWh/kWp számolunk most és feltételezzük, hogy körülbelül 40 forint az áram ára kilowatt­óránként. Tehát egy havi 20 ezer forintos villanyszámla esetén éves 240 ezer forintot fizetünk az áramért és nagyjából hat-ezer kilowattóra áramot használunk el.

Ennek kiváltására 320 wattos teljesítményű monokristályos sztanderd rendszerű (ezt kérik általában a vevők) panelből 16 darab kell, ez kevesebb mint 30 négyzetméter helyet fog elvenni a tetőről. A teljes kiépítés költsége az alapján, amit a vevőink általában kérnek, bruttó kétmillió forint.

Ezt követően éves villanyszámlánk nulla, maximum pár száz forint lesz, amihez könnyen hozzá lehet szokni. A beruházás pedig a mostani árak mellett kevesebb, mint nyolc és fél év alatt megtérül.  

További cikkek

Gyilkosság

Halálos késelés a XVI. kerületben: Könnyek között vallotta be tetteit a gyilkos

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

ripost.hu

A szerencse forgandó, de ennek a 3 jegynek idén nem lesz oka panaszra

origo.hu

Kimentek a 26 éves Opel Astrával az autópályára, a sofőr se hitte el, mennyivel tudott menni - videó

hirtv.hu

A kórházból jelentkezett a hármas ikreket váró Rúzsa Magdi: Kell a biztatás! Szorítsatok!

kisalfold.hu

Újszülöttjét nem láthatta az édesanyja, 25 évesen hunyt el a Covid miatt a bakonykoppányi nő

origo.hu

Alapfunkció tűnt el érthetetlenül az iPhone 13-ból

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelje a magyar játékosok teljesítményét!

origo.hu

Több mint tíz éve nem volt ilyen az orosz energiapiacon

borsonline.hu

„Azt sem tudja, merre van arccal előre” - Sebestyén Balázs elmondta a véleményét Kulcsár Edináról

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

vg.hu

Perre készül az Omega gitárosa

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában