Aktuális

Figyeljen erre! Az autót is fertőtlenítse alkohollal, ne csak a kezét

Bors

2020. március 29. vasárnap 15:30

Napjaink nem szólnak másról, mint a koronavírusról, az ellene való védekezésről. Mivel nem tudjuk elkerülni, hogy az autónk kilincsét, kormányát és egyéb kezelőszerveit megfogjuk, muszáj ezeket is rendszeresen tisztítani.

Forrás: shutterstock

Azt már tudjuk, hogy a védekezésben a fő szabály a másokkal való kapcsolat minimalizálása. Sokan úgy gondolják, ha a tömegközlekedés helyett az autót választják, akkor biztonságban vannak, de ez csak részben igaz.

Fontos szem előtt tartani, hogy még akkor is, ha az autó egyfajta zárt egység, amely lehetővé teszi, hogy minimalizálja a másokkal való érintkezést, az autóval történő utazás nem kockázatmentes.

Az első, amiről mondjon le, az autómegosztás! Ha el kell mennie valahova, lehetőleg menjen egyedül. Ha mégis szükség van arra, hogy valaki beüljön a kocsiba, győződjön meg arról, hogy nincs-e akut légzőszervi betegségre utaló tünete.

Használjon légzőkészüléket vagy legalább egy arcmaszkot, utóbbi található az autó elsősegély-csomagjában is. Kérje el a többi utas elérhetőségét, hogy nyomon tudja követni, ha kiderül, hogy valamelyikőjük fertőzött volt.

Fertőtlenítse az összes felületet, amelyet megérint az utazás előtt és után, különösen akkor, ha megosztja az autót valakivel. A következő tisztítási alapelveket mindenkinek érdemes betartani, de még fontosabbak a taxisofőrök és más utasokat szállító járművezetők számára.

Vegye nagyon komolyan a tisztítást! A kormánykerék, a váltókar, a kézifék, az ajtófogantyúk, a rádió és az infotainment kezelőszervek fertőtlenítése a legfontosabb, de ne felejtse el a kormányoszlopot (irányjelző és ablaktörlő bajuszkapcsolók, sebességtartó automatika kapcsolója), a könyöktámaszt, az üléshelyzet-szabályozókat, az ajtókereteket és külső ajtófogantyúkat vagy a csomagtér-nyitót sem.

Az autó belső burkolata kényes, de a szakértők azt tanácsolják, hogy nyugodtan használja az otthon fellelhető tisztítószereket. Legalább hetvenszázalékos alkoholos oldat hatásos a koronavírus ellen, és az izopropil-alkohol nem okoz kárt az autó felületein sem.

Valójában ez az, amit a gépjárműgyártók és alvállalkozóik is használnak az alkatrészek fertőtlenítésére. A higiénia növelése érdekében alkoholt használhat az autó ülésszövetének és más puha felületének megtisztításához is. De vigyázzon, hogy ne áztassa át őket!

Az alkohol nem károsíthatja sem a bőr, sem a műbőr kárpitozást, de az alkohollal végzett túl intenzív tisztítás elszínezheti az anyagot: ezért ne dörzsölje az üléseket és más bőrfelületeket túl keményen. Tisztítás után pedig az autó bőrfelületeit bőrvédő termékekkel kell kezelni.

Soha ne használjon például hidrogén-peroxidot, amely valószínűleg károsítja az autó felületét! Ne használjon ammóniumtartalmú tisztítószereket az autó érintőképernyőin! A mikroszálas kendők ideálisak minden felületre és minden tisztítási módszerhez. Az autó pedig nem megy üzemanyag nélkül, ezért tankoljon biztonságosan!

Használjon érintkezés nélküli fizetési módszereket és mobilalkalmazásokat, amikor csak lehetséges. Ha végzett a tankolással vagy a fertőtlenítéssel, mosson kezet!

További cikkek

Sértés

Márki-Zay Péter nevetgélve beszélt arról, hogy sértegette a fogyatékkal élőket

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 26.: az Uránusz és a Vénusz fényszöge meglepő fordulatokat hozhat

metropol.hu

Könnyes búcsú! Így gyászolják gyermekei Csollány Szilvesztert

origo.hu

5 éve ezen a napon halt meg John Hurt - képek

mandiner.hu

„Az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket meg hagyják békén!” – Kulifai Máté a Mandinernek

delmagyar.hu

A Tiszába ugrott egy személy Szegeden - Fotók

origo.hu

Az eddigi talán legnagyobb javítását kapta a OnePlus 9 Pro

vg.hu

Növekszik a kereslet a J&J vakcinái iránt

she.life.hu

Rossz hírem van: ez történik veled, ha nem szexelsz rendszeresen

ripost.hu

Csoda: egy hónap halálos küzdelem után túlélte a koronavírust Éva

origo.hu

Ön is megveheti Michael Schumacher bivalyerős családi Mercedesét - képek