Aktuális

Álhírgyártókat keres a rendőrség - Összefoglaló az elmúlt 24 óra koronavírussal kapcsolatos hazai történéseiről

Bors

2020. március 13. péntek 19:26

Újabb három embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Magyarországon. Ezzel tizenkilencre nőtt a hazánkban diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma.

Forrás: MTI

Mindhárom új fertőzött magyar férfi – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon. Egyikük egy 67 éves férfi, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik. A másik egy 41 éves férfi, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban, és a harmadik egy 27 éves férfi, aki együtt volt a szintén Izraelben járt egyik magyar fertőzöttel.

Már mindhárman a Szent László Kórházban vannak elkülönítve. Az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóságok a rendőrséggel együttműködve végeznek. Velük együtt Magyarországon eddig 19 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, 79-en vannak karanténban, és 858 mintát vizsgáltak.

Lakatos: Maradjanak otthon az idősek!

Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője péntek délutáni sajtótájékoztatóján kiemelte: az idősek maradjanak otthon, a családtagok figyeljenek rájuk!  Az ezredes a terjedő álhírekkel kapcsolatban leszögezte: sem Budapestet, sem más várost nem zár le a kormány. A jelenlegi helyzetben az Operatív Törzs egyetlen város lezárását sem tartja szükségesnek.

Több mint 11 ezer ellenőrzést hajtottak végre eddig a határon, egy koronavírus-gyanús eset volt, őt kórházba szállították. A börtönökben to­vábbra is gyártják a védőmaszkokat. Az áruk nőtt, mert az alapanyagok ára nőtt, és három műszakban gyártják. Ha Szlovákia után Magyarország is lezárja a határait, az Operatív Törzs a körülmények alapján dönt arról, hogyan tudják hazaszállítani a külföldön tartózkodó magyarokat.

Korlátozás a gyógyszertárakban

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azt kérik a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik.

Az országos tisztifőgyógyszerész az OGYÉI honlapján közzétett teendőkben azt írja, hogy amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, a patikáknak mérlegelniük kell a kiadóablakon keresztüli gyógyszerkiadást is. Ezenkívül az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, a kihelyezett vizet és poharakat, a gyógyszertári szórólapokat és újságokat, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyakat be kell szedni.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről két iráni állampolgárságú, Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistát.

A két egyetemista a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén a számukra karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyta. A közlemény szerint ráadásul többszöri felszólítás ellenére sem mentek vissza a kórházi szobába, hangosan elégedetlenkedtek, az egész­ségügyi személyzettel szem­ben agresszívan léptek fel, az utasításaiknak nem tettek eleget.

Álhírgyártókat keres a rendőrség

Álhír Budapest tervezett lezárása a koronavírus miatt, a főváros karanténba helyezésének kérdése nem volt napirenden az Operatív Törzs ülésein – közölte a Belügyminisztérium tegnap egy, a közösségi médiában terjedő információra re­agálva. A rendőrség kutatja az álhír elsődleges forrását.

Az Operatív Törzs önmérsékletre, felelős magatartásra inti a lakosságot, az emberektől azt kérik, hogy a hatóságok iránymutatásait kövessék, és hiteles forrásból tájékozódjanak.

Piros lappal jelzik a karantént

A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Ezért azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik.

A po­tenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni, és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Csehország tegnaptól zárja a határait

Külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre az új típusú koronavírus terjedése miatt – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után pénteken Prágában.

Kivételt ez alól csak azok az idegen állampolgárok képeznek, akiknek tartós lakhelyük van Csehországban, vagy 90 napnál hosszabb tartózkodásra feljogosító vízummal rendelkeznek.

Megérkezhetnek a védőfelszerelések

Németország hamarosan dönthet arról, hogy kivételt tesznek az elrendelt exporttilalom alól, és Magyarországra szállítják a ko­rábban megrendelt védőfelszereléseket – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető videókonferencián egyeztetett a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), valamint Németország külügyminiszterével.

A tanácskozásról beszámolva hangsúlyozta: kollégáival tájékoztatták egymást a koronavírussal kapcsolatos helyzetről, a határokon foganatosított intézkedésekről. Kijelentette: a kontrollálatlan migrációs hullámokkal kapcsolatban már az egészségügyi kockázatokról is beszélni kell, mert a kontrollálatlan mozgások ko­moly egészségügyi kockázatokat is jelentenek, főleg a jelenlegi helyzetben.

* * *

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Eldőlt! Itt helyezik végső nyugalomra Csollány Szilvesztert

borsonline.hu

Elfajult a fétisszex, kis híján lefejezte áldozatát az egyetemi professzor

origo.hu

Mindenki kinevette ezt a lényt A Jedi visszatér forgatásán - videó

hirtv.hu

Több százmilliós fogás Pásztón: kocsikat, motorokat, mindent lefoglaltak a rendőrök +VIDEÓ

boon.hu

Hajléktalanná vált a két miskolci mentős (videóval)

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja

nemzetisport.hu

Rajtra hangolva: a Paks a télen a Covidtól sem kapott ki és szerzett 12 gólt

vg.hu

Modern fegyvereket kérnek Moszkvától az ukrán szakadárok

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 28.: az Ikrek az igazat látja, a Szűz új felismerésekre bukkan

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

origo.hu

Kevésbé halálos iramban - Toyota GR Supra 2.0T teszt