Leves
Hozzávalók (4 adag):
2 csokor medvehagyma
25 dkg cheddar sajt reszelve
2 közepes krumpli
1 petrezselyemgyökér
1 kisebb vöröshagyma
1 liter zöldségalaplé
só, őrölt szerecsendió
1 ek vaj
Elkészítés (30 perc): A vajon megpároljuk a feldarabolt krumplit, a petrezselyemgyökeret és a hagymát. Amikor a hagyma üvegesedik, beletesszük a felvágott medvehagymát is, és együtt pároljuk néhány percig. Amint a levelek megpuhultak, megsózzuk, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük. Leturmixoljuk, beletesszük a reszelt sajtot és a szerecsendiót, és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, míg a sajt teljesen felolvad. Azonnal tálaljuk.
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg harcsafilé
1 póréhagyma
2 ek citromlé
2 ek petrezselyemzöld
1 tk só
1 kk fehér bors
2 dl főzőtejszín
4 tojás
1 tk vaj (a forma kikenéséhez)
Elkészítés (50 perc): A halszeleteket a citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a halszeleteket belerétegezzük, és mellészórjuk a felkarikázott póréhagymát. A tejszínt a tojással kikeverjük, és a halra öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Köret
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg főtt csicseriborsó
1 kígyóuborka
3 közepes nagyságú paradicsom
1 kápiapaprika
5 dkg szeletelt fekete olajbogyó
1,5 fej közepes vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
40 dkg durumtészta
1 lime leve
1 kk szárított oregáno
1/2 dl olívaolaj
só és bors
1 csokor görög bazsalikom
Elkészítés (35 perc): Keverjük össze a csicseriborsót, a kockára vágott uborkát, a paradicsomot, a paprikát, az apróra vágott hagymát, az olajbogyót és a kifőzött, leszűrt tésztát egy nagy tálban. Egy külön tálban keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a lime kifacsart levét és az oregánót. A kapott öntetet keverjük a salátához, és a szórjuk meg ízlés szerint sóval és borssal. Használhatjuk az apróra vágott görög bazsalikomot a díszítéshez. Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.
Desszert
Hozzávalók (8 adag):
Tészta:
15 dkg liszt
10 dkg jéghideg vaj felkockázva
1 tojás
1 késhegynyi só
3 ek hideg víz
Töltelék:
50 dkg magozott alma
4 ek barna cukor
1 ek kukoricakeményítő
1 tk vaníliakivonat
2,5 dkg fehér csokoládé
Elkészítés (60 perc + hűtés): Először állítsuk össze a tésztát: a vajat, a lisztet és a sót ujjbeggyel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és kanalanként a vizet. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 1 órára. (Még jobb, ha előző este elkészítjük, de a tészta le is fagyasztható.) Magozzuk ki és szeleteljük fel az almát, keverjük össze a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. A tésztából sütőpapíron formázzunk egy 30 centi átmérőjű kört, és helyezzük a tepsi közepébe. A szélén hagyjunk szabadon egy 4 centi széles részt, és halmozzuk a közepébe az almát, majd szórjuk rá az apró darabokra tört csokoládét is. A szabadon hagyott peremet hajtogassuk fel, hogy megtartsa a gyümölcsöt, és kenjük be a tojásfehérjével. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készül el. TIPP: Karamellkrémmel meglocsolva tálaljuk.
Diétás tipp
Hozzávalók (6 adag):
3 nagyobb alma
20 dkg sűrű tejföl
25 dkg teljes kiőrlésű keksz
2 kk méz
1 tk őrölt fahéj
Elkészítés (40 perc): Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk kockákra, és egy sütőtálba terítve 180 fokra előmelegített sütőben süssük puhára. A kekszet törjük össze, a tejfölt keverjük simára 1 evőkanál mézzel és 1 kávéskanál őrölt fahéjjal. A sült almát villával zúzzuk össze, adjuk hozzá a maradék mézet és a fahéjat. Poharakban szervírozzuk: az összetört kekszet osszuk 6 részre, és szórjuk az aljára, kanalazzuk rá a tejfölt, a tetejére pedig az almapürét. 30 percre tegyük hűtőbe, utána fogyasszuk.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (12 adag):
4 réteslap
2-3 ek olaj
1 kg alma
1 citrom
15 dkg cukor
15 dkg pirított dióbél
porcukor a beszóráshoz
20 dkg darált dió
10 dkg barna cukor
őrölt fahéj
Elkészítés (50 perc): A réteslapokat egyenként olajjal megkenve egymásra fektetjük, majd kibélelünk vele egy kiolajozott tortaformát úgy, hogy a szélén körben túllógjon. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházukat, felszeleteljük, és meglocsoljuk a citrom levével. A cukorral meghintve puhára pároljuk, leszűrjük, és a lereszelt citromhéjjal ízesítjük. A darált diót, a barna cukrot és a fahéjat összekeverjük, és a rétestésztával kibélelt tortaforma aljába simítjuk. A tetejére szórjuk a pirított, vágott diót, majd a lecsöpögtetett almaszeleteket is a ráhalmozzuk. A rétestészta lelógó részeit a tetején csomóba hajtjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.