A Bors utánajárt: két hónapig van biztonságban az étel a mélyhűtőben

A Bors utánajárt: két hónapig van biztonságban az étel a mélyhűtőben

étel
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 17. 10:30
A romlandó élelmiszerek élet- tartamát megnövelheti, ha időben a jégre teszi. Utánajártunk, milyen élelmiszert mennyi időre rakhatunk az otthoni fagyasztóba.
Bors

Fagyasztás segítségével a romlékony élelmiszerek eltarthatósága nagy mértékben megnövelhető. Érdemes tudni azonban, hogy az otthoni fa­gyasz­tás különbözik az iparitól, így az éte­lek eltarthatósága sem azonos a ké­szen megvásárolt mélyhűtött termékekével. Viszont az előre megvásárolt felvá­gottaknak, tejnek, esetleg a sütésre elő­ké­szített rántott hú­soknak vagy már meg­főzött készételeknek meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát.

Adagonként tegye jégre

A fagyasztásban az a nehéz, hogy előre nem mindig lehet pontosan megtippelni, hogy az adott étkezéshez mennyi alapanyagra lesz majd szükség. Ezért érdemes kisebb adagokra szétszedni mindent, és úgy jégre tenni.

– Feltörve tojást is fagyaszthatunk, ebben az esetben érdemes külön választani a fehérjét és a sárgáját. Figyeljünk, hogy két darabnál többet ne öntsünk össze, mert utólag már nem fogja tudni szétválasztani kisebb mennyiségekre, amikor szükség lesz rá – magyarázta a Borsnak dr. Dö­mölki Ferencné Livia élelmiszer-biztonsági szakértő.

Hány fok az ideális?

Az, hogy mennyi ideig tartható valami a fagyasztóban, nagyban függ a hűtőszekrény teljesítményétől. Ahhoz, hogy biztonsággal tárolja az élelmiszereit, ellenőrizze le a hűtője hőmérsékletét.

A jó hőmérsékletek a következők:

1. –30 és –25 Celsius-fok körüli hőmérsékletű fagyasztóban akár egy évig is biztonságban tudhatja ételeit.

2. –20 és –18 fok között maximum fél évig tároljon bármit.

3. kevesebb mint –12 fok: sok otthoni mélyhűtő csak ennyire képes, ezen a hőmérsékleten két hónapnál tovább semmit nem ajánlott tartani.

A hűtőjét is ellenőrizze, ott 0 és 5 fok közötti hőmérséklet lenne az optimális.

Címkézzünk fel minden csomagot

Amikor valamit betesz a fagyasztóba, szánjon rá időt, és címkézze fel, mi az, és mikor tette el. Erre azért van szükség, mert a fagyasztóba se lehet végtelenségig eltartani mindent.

– A fagyasztás előtt szükség van némi előkészületre. A disznó- és marhahúst például nem szabad megmosni előtte, míg a csirkét kötelező. Továbbá érdemes mindent felcímkézni, hogy tudja, mit mikor tett el, és előbb a régebben eltett élelmiszereket hasz­nálja fel. Ezzel megelőzheti, hogy bármi megromoljon, és ki kelljen dobnia. Kiolvadás után mindent használjon el, ne tárolja hosszú időn át – javasolja a szakértő.

Ügyeljünk arra, hogy az egyszerre fagyasztani kívánt ételeket ne halmozzuk sűrűn egymásra, mivel a legalsó jóval később fog így megfagyni, ami befolyásolhatja az eltarthatóság idejét.

Nem szabad fagyasztani:

  • paradicsom
  • tojás héjában
  • gyümölcsök
  • tejföl, joghurt, kefir
  • nyers krumpli
  • padlizsán
  • zsír

Lehet fagyasztani:

  • Lenyers vagy blansírozott zöldségek
  • tojás feltörve, különválasztva a fehérje és a sárgája
  • főtt, előre sütött krumpli
  • készételek
  • élesztő
  • tej, túró, sajt, vaj
  • kenyér, péksütemények
  • nyers húsok
  • friss felvágottak
  • olajos magvak, dió, mogyoró, mák

Szabaduljon meg a levegőtől

Sokan nem szeretik a fagyasztott élelmiszereket, mert hűtőízük lesz. A hosszan és rosszul tárolt ételek esetében ez valóban előfordulhat, de ezt meg lehet előzni: a porciózáshoz olyan dobozokat használjon, amelyek jól zárnak. Mielőtt betenné a mélyhűtőbe az ételt, várja meg, míg teljesen kihűl, hogy ne párásodjon be a doboz és ne keletkezzenek benne jég­kristályok, ezektől lesz ugyanis „hűtőízű” az étel.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.