Aktuális

Választást nyert Rooseveltnek a világ leghíresebb plüssmackója

Címkék
plüssmaci

Bors

Létrehozva: 2020.02.20.

Egy pórul járt fekete medve halála hozta meg a világhírű Teddy maci sikerét, hiszen szinte minden házban ott pihen egy darab a polcon. A legenda szerint nevét az egyik amerikai elnökről kapta, aki újraválasztásakor új kedvencét használta kabalaállatként.

Forrás: Shutterstock

Pihe-puha, szőrös és szinte minden gyerek egyik legjobb barátja. A plüssmacik óriási sikereket érnek el a mai napig, számuk és változataik mára már megszámlálhatatlan. Az édes, gombszemű társak eredete egy vadászatról indult és egy hatalmas szívű elnöknek köszönhető. 

Nem volt szíve lelőni 

Theodore Roosevelt az USA 26. elnöke 1901. szeptember 14-én költözött be a Fehér Házba. Elnöksége alatt szabályozta az élelmiszeripar és a vasutak működését, emellett segítette a nemzeti parkok és a vadrezervátumok fellendülését is. Nem csoda, hiszen hatalmas természetbarát hírében állt, rendszeresen kirándult, nem mellesleg szenvedélyesen szeretett va­dászni. 

1902 novemberében Andrew H. Logino, Mississippi állam kormányzója elhívta az elnököt egy közös vadászatra, szerencsétlenségére azonban egyedül a vendég nem lőtt vadra. A botrány elkerülése végett előreküldte a szervezőket, hogy tegyenek valamit az ügy érdekében, hiszen nem lehet, hogy az elnök hazamenjen üres kézzel. Így esett, hogy egy fekete medvét odakötöztek egy fához, így kínálták tálcán az elnöknek a legnagyobb vadat, amit saját trófeájaként vihetett volna haza. De Roosevelt ahogy meglátta a pórul járt állatot, megesett rajta a szíve és nem lőtte le a vadat, hiszen eleve sportszerűtlennek tartotta. Megkérte egyik emberét, hogy kíméletesen segítse át a kínlódó állatot a másvilágra, hogy ne szenvedjen tovább. Egyesek szerint csak kihasználta a helyzetet, hiszen ez remek médiafogást jelentett számára, hogy nagylelkûségét reklámozni tudja elnöksége alatt. Rengeteg képet készíttetett az esetről és szívesen beszámolt élményeiről hangsúlyozva, hogy mennyire érző ember az Egyesült Államok elnöke.  

Róla nevezték el

Természetesen az együtt érző nemes elnök tette gyorsan eljutott min­denkihez és mélyen megérintette a választókat. A Washington Postban még egy karikatúra is született, amit Clifford Berryman készített az elnökről és a lekötözött medvéről. Ezt meglátva Morris Michtom 1903. február 15-én két plüssmedvét helyezett ki brooklyni édességboltja kirakatába. Előtte magától az elnöktől kért engedélyt, hogy róla nevezhesse el a játékokat, amibe Roosevelt természetesen belement. Így született meg a Theodore Roosevelt nevéből formált „Teddy Bear”, vagyis a Teddy mackó név. Az elnök nevével ellátott plüssfigura rohamosan végigsöpört a világban és hatalmas kereslet lett rá. 1907-ben Morris és felesége, Rose Michton játékgyárat alapítottak Ideal Novelty and Toy Company néven. A világhírű maci Roosevelt elnök kabalaállataként szerepelhetett az újraválasztási kampányában. Többen is úgy gondolják, hogy ennek is köszönhette sikerét, hiszen másodszorra is megválasztották. 

Emília volt Micimackó 

Miután Teddy maci learatta a babérokat, 1926. október 14-én egy újabb medve vált világhírűvé, mégpedig Winnie the Pooh, vagyis Micimackó. 1921-ben Alan Alexander Milne a Micimackó regények írója, egyéves kisfiá­nak, Christopher Robin Milne-nek egy plüssmackót ajándékozott. A fiú és új ba­rátja, Edward elválaszthatatlanok voltak, mindenhova együtt mentek. Ötévesen Christophert elvitték a londoni állatkertbe, ahol lenyűgözte őt egy fekete színű medve, akit Winnie-nek hívtak. Egy másodperc alatt át­nevezte Edwardot az új kedvencére, Winnie-re. A büszke édesapa fia kalandjait vetette papírra plüssállatával, ebből születtek a világhírű Micimackó történetek. A többi karaktert is családjától merítette, hiszen a mindig szomorú Fülest 1921-ben karácsonyra kapta Chris­topher, Malackát egyik szomszédjuktól, és Kangát Zsebibabával szintén ajándékba kapta a gyermek. 1935-ben jelent meg a világhírű regény Magyarországon, a művet Karinthy Emília fordította magyarra. Testvére, Karinthy Frigyes állította össze irodalmi formában. Karinthy szeretett volna magyar nevet adni a főszereplőnek, így testvéréről, Emíliáról becézte el a kalandos mézimádó medvét. Így vonult be a magyar történelembe Micimackó, sok-sok kisgyermek legjobb barátja.

Igazi sláger lett belőle

A híres édességboltba kirakott két medve előtt már készültek plüssmedvék, csak nem értek el akkora sikert, mint Teddy mackó. 1902-ben Margarete Steiff játékkészítő megalkotta a legelső plüss medvét, amit 55 PB-nek nevezett el. Ennek jelentése, hogy 55 centiméter magas volt, P: plüssből készült és B: mozgatható volt. 1903-ban Margarete elvitte új alkotásait a lipcsei játékkiállításra, ahol egy Hermann Berg amerikai úriember egyszerre felvásárolta a mintegy száz darab játékfigurát és további 3000 darabot rendelt a mestertől. Az 1904-es St. Louis-i Világkiállításon már mintegy 12 ezer darab pihe puha állat talált gazdára. Miután 1906-ban sikeresen újraválasztották Roosevelt elnököt Seymour Eaton több gyerekkönyvet is készített Roosevelt macijának kalandjairól. John Walter Bratton zeneszerző megalkotta a The Teddy Bear Two Step-et, amiből később a The Teddy Bears Picnic című dal született. 1906 októberében elkészült a legelső plüssmackó hirdetés a Playthings magazinban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089302_auto_resized.png
origo.hu

Ez maga a földi pokol: a világ legforróbb városában madarak hullanak az égből, és halak sülnek meg a tengerben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711659312
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089945_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711659312
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090087_auto_resized.jpg
astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711659312
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei