Mitől lesz cigányos a magyar étel?

Mitől lesz cigányos a magyar étel?

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 01. 12:00
Egymásból merít a cigány és a magyar konyha. Mivel a két nép közel 800 éve együtt él a Kárpát-medencében, nem meglepő, hogy kultúrájuk is hatott egymásra. Ásós Géza, hazánk legismertebb cigány vendéglőjének tulajdonosa a Borsnak arról mesélt, hogyan készíti népe a jellegzetes fogásokat.
Kóré Károly

Kevés nép élhet a földkerekségen, amely jobban tudná, mi a jó a tányéron, mint a magyar és a ci­gány – ez Ásós Géza vendéglős hitvallása. A gaszt­ronómia hazai ra­jongói körében – a test­alkata miatt – a legnagyobb cigánynak becézett férfi szerint ez azért fontos, mert szerinte ez a tény is közelebb hozhatja egymáshoz a két népet.

– Szeretünk ötleteket ellesni egymástól – mosolygott a vendéglős, majd elmagyarázta, hogy a jellegzetes cigány ételek többsége megtalálható a ma­gyar konyhában is, az eltérés leginkább az elkészítés módjában, és persze a párosításban leledzik.

Ízletes párosítások

Mint tudjuk, jellegzetes magyar étel a túrós csusza és a kakaspörkölt is. Hogy mitől válnak ezek cigá­nyossá? At­tól, ha a kettőt együtt, azaz egy tányérról fogyasztjuk. Ugyanez elmondható a székelykáposzta- rántott szelet kombóról, mint ahogy a sült oldalas-káposztás tészta együttesről is.

Posted by Hegyeshalmi Zoltán on Thursday, August 8, 2019

– Finnyás nép vagyunk – mondta tréfásan a vendéglős, és kifejtette, hogy konyhájukban kínosan ügyelnek az alapanyag minőségére.

– Paprikából csakis a legpirosabbat fogadjuk el! Húsból is a legszebbet választjuk. Ez a háztartásunkra vonatkozik, de a beszállítóim is tudják, ha nem elég jó minőségű alapanyagot szállítanak az éttermembe, in­kább visszaküldöm. Nekem ugyanis háromszorosan ügyelnem kell a minőségre, mert bármi hibát találnának a vendégek a tányéron, azonnal a származásomnak tulajdoníthatnák – ecsetelte Géza.

Kevés fajta fűszer

A cigány konyha Ásós magyarázata szerint igen intenzíven, de kevés fajta fűszert használ. Leginkább a köménymagot, a borsot és a pirospaprikát ismeri.

Posted by Dorottya Varga on Saturday, September 1, 2018

– Ha éppen egy szakácsműsort nézünk, és egy olyan fűszert említenek, ami nem megvásárolható a sarki közértben, inkább elkapcsoljuk a tévét – mosolygott a vendéglős.

Tabu az étolaj

A valóban hagyományos módon készített cigányos ételeket szigorúan tilos olajjal készíteni. Az idős cigányok és nem cigányok többsége is azt vallja, hogy mondjanak bármit a reformkonyha követői az egészségesnek mondott táplálkozás népszerűsítése érdekében, egy pörkölt csakis zsírral lehet az igazi. Az adja meg a finomság alap­ízét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.