Katonalégyből készül a jövő sütije

Katonalégyből készül a jövő sütije

sütemény
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 26. 12:30
Rovarzsírral helyettesíthetik a vajat a jövőben. Legalábbis a belgiumi Genti Egyetem kutatói szerint.
Bors

Korszakalkotó megoldás vagy gyomorforgató elképzelés? Valószínűleg a legtöbben a második lehetőséget választanák, ha megkérdeznénk tőlük, mit gondolnak a rovarokból kivont zsírok táplálkozási célú felhasználásáról. Legalábbis Európában.

Belga tudósok a katonalegyek lárvájából kivont zsiradékkal végeztek „em­ber­kí­sér­le­tet”, melynek ke­retében vajjal és rovarzsírral készített süteményeket kóstoltattak ön­kéntesekkel. Meg­hökkentő vagy sem, de a kutatásban részt vevők nem tudták megkülönböztetni a süteményeket, rá­adásul a két kategóriát azonos minőségűnek értékelték.

A kutatók szerint azért lenne mérföldkő az emberiség történelmében a rovarzsír elterjedése, mert a vaj előállításához rengeteg tehénre van szükség, márpedig a lassan túlszaporított állatok takarmányozásához hatalmas területű legelők kellenek, másrészt az állatok emésztése során keletkező metán a levegőbe jutva igencsak környezetszennyező hatású. A rovarok szaporítása viszont olcsó, így táplálékként is gazdaságosan használhatók.

Magas a tápértéke

Sár József entomo­lógus is bőven talál a fejlesztés mellett szóló érveket. A rovartanra szakosodott biológus szerint egyáltalán nem elvetendő ötlet a rovarok emberi étrendbe való beillesztése. Legalábbis tudományos szempontból.

– Az őslakos népek a világ valamennyi részén, de leginkább a trópusokon évezredek óta fogyasztanak rovarokat. Az ízeltlábúak megevése tehát nem újdonság, más kérdés, hogy az európai ízlésnek ez a szokás nem felel meg. Mindezek mellett kijelenthető, hogy a rovarok tápértéke igen magas, bizonyos fajoké még a marhahúsénál is magasabb. A rovar kiváló fehérjeforrás – mondta a Borsnak a szakértő, majd rávilágított arra, hogy a Föld állatvilágának 75 százaléka rovar.

Tudta?

Az entomológia, azaz a rovartan a hatlábú ízeltlábúakkal foglalkozó biológiai tudomány. A rovarok az élővilág fajokban leggazdagabb csoportja.

– Jómagam még nem ettem rovart, de Észak-Amerikában már láttam sáskakonzervet, más helyeken pedig rovarokból őrölt lisztet. Egyes kultúrákban az imágót és a lárvát is csemegének tekintik sütve, rántva és főzve egyaránt. Egy ismerősömtől úgy tudom, hogy ezek az ételek nagyon is finomak. Az olajban sült skorpió íze a mandulára emlékeztet – magyarázta a szakember, és hozzátette: a legzsírosabb rovarok a katonalégyen kívül a lepkehernyók lárvái, ezek ugyanis tulajdonképpen egyebet sem tesznek, csak folyamatosan esznek.

Sár szerint még csak világháború kiváltotta éhínségre sincs feltétlenül szükség a belga kutatók álmának megvalósulásához. A négylábú állatok tartása ugyanis igen költséges, miközben bármikor felüthetik a fejüket olyan betegségek, melyek megtizedelik a tenyészállományt.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.