Itt a válasz az egyik nagy talányra: Tényleg meg kell mosni a nyers húst?

Itt a válasz az egyik nagy talányra: Tényleg meg kell mosni a nyers húst?

hús
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 04. 12:00
Örök vita a szakértők körében is, hogy a konyhában használt nyers alapanyagokat meg kell-e mosni, vagy ezzel a művelettel csak többet ártunk? Élelmiszer-biztonsági szakértő segít eldönteni a kérdést.
H. R.

Az, hogy mit mo­sunk meg és mit nem a konyhai alapanyagok közül, leginkább szokás kérdése. Vannak, akik még a zacskós salátát is leöblítik, mielőtt asztalra tennék, pedig ez pont felesleges.

Ezzel szemben a meghámozásra váró zöldségeket, gyümölcsöket meg hajlamosak vagyunk egyből feldolgozni, pedig így az esetleges fertőző anyagokat, amik a héjon voltak, szétkenjük, sőt a többi alapanyagon is, ha ugyanazt a kést használjuk főzés közben végig.

A legtöbb veszélyt jelentő organizmus a főzés során megsemmisül a hő hatására, azonban ott maradnak a kezünkön, valamint a vágódeszkán.    

Előrecsomagolt saláták

A legtöbb vákuumfóliás  zöldség és zöldségkeverék zacskójára ráírják, hogy nem kell megmosni az elfogyasztása előtt. De miért is nem?
– A gyártósoron bezacskózott salátákat már a feldolgozás során megmosták, megszárították. Utóbbi nagyon fontos, mert a baktériumok vizes közegben tudnak jól szaporodni. Tehát ezeket a zöldségeket valóban nem kell megmosni, mielőtt megennénk.

Sőt, ha leöblítjük csak teret adunk az esetleges betegséget okozó mikrobáknak – magyarázta a Borsnak dr. Dömölki Ferencné Livia élelmiszer-biztonsági szakértő.

Trópusi gyümölcsök

Egyre többször látni a boltokban, hogy a kipakolt narancs, citrom mellé kiírják, a héja étkezésre nem alkalmas. Pedig számos süteménybe, ételbe reszelik bele a gyümölcs héját. 
– A citrusfélék, például a citrom héjának felületén gomba­ölő szerek vannak annak érdekében, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre a gyümölcsök. Ezt fogyasztás előtt el kell távolítani, amihez nagyon alaposan meg kell mosni. Akár még egy dörzsi szivaccsal is érdemes rajta átmenni, hogy az apró barázdák közül is kijöjjön a vegyszer – tanácsolja a szakértő.

Szezonális zöldségek és gyümölcsök

A szezonális zöldségeket és gyümölcsöket is minden esetben javasolt megmosni. Nem lehet tudni, mivel találkoztak azelőtt, hogy a konyhánkba kerültek.
A sárgadinnyének most éppen nincs szezonja, de még annak a héját is meg kellene mosni, mielőtt felvágjuk. Amerikában egyszer előfordult, hogy a dinnyeföldön használt trágya miatt tömegesen lettek rosszul az emberek, mert nem mosták meg a gyümölcsöt és a késsel a héjról a húsos részbe került egy komolyabb rosszulléteket kiváltó mikroba – hozott fel egy korábbi esetet a doktor.
A zöldségeket és a gyümölcsöket mindig csak azelőtt mossa meg, mielőtt felhasználná, megenné, ne akkor, amikor hazaér velük a boltból. Ha akkor tenné ezt, csak a bacik szaporodását segítené. A mosást követően pedig törölje szárazra azokat.

Tojás

A piacon vett tojásoknál alap, hogy megmossuk, hiszen még rajta van a tyúksz.r is, de mi a helyzet a szép tisztákkal, amiket a boltok polcairól lehet levenni? 
– A tojások héján is van egy védőfelület, ami megakadályozza a baktériumok, köztük a szalmonella elszaporodását. Ezért a tojásokat is csak közvetlenül a felhasználás előtt – de akkor mindenképpen – érdemes megmosni.Ezzel elkerülhetjük, hogyha mégis él szalmonella a héjon, az az ételbe kerüljön.

Nyers hús

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a húsokat jobb, ha nem mossuk meg, mielőtt feldolgoznánk, mert ezáltal csak széthordjuk az esetleges fertőzéseket a konyhában, akár az egész lakásban.

A szakértő szerint azonban ez a probléma egy kicsit árnyaltabb ennél.
Javaslom, hogy mossuk meg a húsokat. Főleg, ha egy-két napig már tároltuk a hűtőben. Mindig folyó hideg víz alatt öblítsük le. Főleg a csirkét, az esetleges szalmonellafertőzés elkerülése végett. A szárítás is fontos. Mosás után itassuk le a húsról a felesleges vizet – hívja fel a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakértő.

Vágódeszka a fertőzések otthona

Főzés után általában mindenki elmosogat, letörli a pultot és a vágódeszkát. Ilyenkor leginkább a látható foltokra figyelünk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szem számára láthatatlan, de az egészségre annál károsabb élő organizmusokról.

Ellenük a fertőtlenítés a legjobb. Főzés után nem elég mindent a konyharuhával áttörölgetni, ha biztosra akar menni, fertőtlenítő kendővel dörzsölje át a pultot, de még a deszkát is. Az az a hely, ahol minden baktérium tanyázik. Ezt követően jöhet a száraz konyharuha is, hogy a nedves környezetet kedvelő bacilusoknak esélyük se legyen.

Borstipp

Azért is érdemes megmosni a tojásokat, mert így ellenőrizheti a frissességüket. Engedjen annyi vizet a mosogatóba vagy egy tálba, hogy ellepje a tojásokat. A pár naposak a tál alján maradnak, míg az öregebbek felúsznak a víz tetejére.

Ez nem azt jelenti, hogy azok a tojások már rosszak lennének, csak nem olyan frissek. Így jobb velük óvatosan bánni, amikor feltöri, nehogy záp kerüljön a többi közé a bacilusok

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.