Aktuális

Ezért segít át a bajokon a szomorú zene

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.02.05.

Depresszióssá teszi a hallgatót a szomorú zene? Első hallásra logikusnak tűnik, a valóság azonban épp ennek az ellenkezője.

Több kutatás is vizsgálta már, hogy milyen ha­tással van a szomorú zene az érzelmekre. A tudósok 2014-ben rájöttek, hogy a szomorú zene igazából még jót is tesz az emberek érzelmi állapotának. Később egy 2019-es tanulmány azt is bebizonyította, hogy a depressziós embereknek jobb lesz a hangulatuk a szomorú daloktól. Mégis hogyan lehetséges ez?

Keserédes múltidézés

Az emberek a kedvenc dalaikhoz, zenéikhez általában valamilyen emléket társítanak. Ilyen emlék lehet egy nagy szerelem, egy családi összejövetel vagy egy közös élmény egy elvesztett hozzátartozóval. Ezek a dalok hiába melankolikusak, a hallgatójukat nosztalgikus hangulatba hozzák. A pozitív emlékek felidézése melegséggel tölti el a dal hallgatóját.

– A hangulatunk folyamatosan változik – mondta a Borsnak Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, aki szerint a zene úgy hat az ember hangulatára, hogy a hallgató elkezd befelé fordulni, és ez emlékeket, érzéseket, fantáziákat erősít fel benne.

– Ebben az a jó, hogy az ember a meg nem oldott problémákkal, konfliktusokkal, akár gyászfolyamatokkal foglalkozik. A zenehallgatás felnyitja az ember szemét, felszínre hozza az érzelmeket, így a hallgató nem söpri a szőnyeg alá a múltbeli történéseket. Persze nem mindegy, ki mit kezd ezekkel az érzésekkel. A zenehallgatás hosszú távon segíthet, hiszen ha gyakran felszínre hozza ezeket az érzéseket, akkor az egy jelzés, hogy foglalkozni kell velük, akár pszichológus bevonásával – magyarázta a szakember.

Rezonálnak a szomorú dalok

A tudósok szerint a zene által kiváltott szomorúság örömet ad, ha megfelel három kritériumnak. Ne legyen fenyegető, esztétikai­lag legyen örömteljes és múltbeli eseményeket hozzon a felszínre. Az emberek szeretnek olyan zenét hallgatni, ami tükrözi az aktuális lelkiállapotukat. Ilyenkor a szomorú dalok rezonálnak a lelkiállapottal, a dal azt az érzetet kelti, hogy van, aki velünk sorsközösséget vállal.

– A zene által újra és újra szembesül az ember az adott problémával, és minden ilyen alkalommal lehetőséget kap a belátásra. Minél többször hallgatja meg a dalt, annál többször kerül felszínre a probléma, vagyis annál nagyobb esély van rá, hogy az ember kezd valamit a kiváltott érzelemmel – mu­tatott rá a szakértő. – Egy párkapcsolat vége lehet erre jó példa. A múltidéző pillanatokban az ember fürdik a boldogságban, amiből táplálkozik. Ab­ban az esetben, ha valaki egészséges, a zenehallgatás után vissza tud helyezkedni a valóságba és onnan is képes boldogságot, örömet szerezni. A zene tulajdonképpen egy eszköz arra, hogy az ember visszautazzon a múltba és visszahozza a boldog perceket – világított rá Makai.

Könnyebbé teszi a gyász időszakát

A zene által nem csak egy párkapcsolatot gyászolhat el az ember, a zene egy haláleset feldolgozásában is segítséget nyújthat.

– Ha az ember szembesül a veszteséggel, és emiatt szomorú vagy sír, az önmagában nem probléma, ha tovább tud lendülni és ez nem hat ki a mindennapjaira. Minél többször hozza felszínre az ember a zene által az érzelmeit, an­nál könnyebb lesz feldolgozni a veszteséget – tette hozzá Makai.

A tudósok szerint a szomorú zene növeli a prolaktinszintet, ami tényleg segít megbirkózni a gyászfolyamatokkal. A test gyakorlatilag felkészíti magát egy szomorú eseményre, de a dal végén ez nem történik meg és a test megkönnyebbül.

A szex és az evés is örömet ad

Zenehallgatás során nemcsak prolaktin, hanem dopamin is felszabadul. Ez a hormon többek között az örömért és a motivá­cióért felel. A dopamin, vagyis a boldogsághormon nemcsak zenehallgatás közben szabadul fel, hanem szeretkezés és evés közben is, ráadásul ez a hormon felelős a szerelemért is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713981013
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713981013
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156827_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin betegsége Lajos herceg 6. születésnapi fotójára is rányomta a bélyegét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153858_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713981013
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében