Brokkolileves baconnel és burgonyával
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 60 dkg krumpli * 40 dkg brokkoli * 1 csokor újhagyma * 10 dkg szalonna * 1,5 dkg vaj * 10 dkg reszelt sajt * 15 dkg tejföl * 1 tk só * 1 kk bors
Elkészítés: A vajon megpirítjuk az apróra vágott szalonnát és az újhagyma felkarikázott fehér részét. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a rózsáira szedett brokkolit, felengedjük annyi vízzel, hogy három centivel ellepje, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, az 1/3-át kivesszük és pürésítjük, hozzákeverve a tejfölt is, majd besűrítjük vele a levest. Kevergetve átmelegítjük, beleszórjuk a reszelt sajtot, a borsot, és frissen tálaljuk.
TIPP: Pirított kenyeret kínáljunk hozzá, és szórjuk meg az újhagyma zöldjével!
Rántott pulykamell krumplipürével és sült hagymával
Elkészítés: 60 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): A húshoz: 6 szelet pulykamell * 2 tojás * 2 ek tej * 5 dkg liszt * 1 kk só * 1 kk őrölt bors és bazsalikom * 10 dkg zsemlemorzsa * 5 dkg reszelt parmezán olaj a sütéshez
A krumplipüréhez: 1 kg krumpli * 5 dkg vaj * 1 citrom * 1 ek vágott snidling
A hagymához: 4 nagy fej vöröshagyma
Elkészítés: A panírozás előtt enyhén klopfoljuk át a hússzeleteket, és sózzuk be. A tojásokat verjük fel a tejjel, a lisztet keverjük el a sóval, a borssal és a bazsalikommal, a zsemlemorzsát a parmezánnal, és panírozzuk be a hússzeleteket: liszt, tojás, morzsa. Forró olajban süssük őket aranybarnára, és papírtörlőre szedjük ki.
A krumplipüréhez főzzük meg a krumplit, felkockázva sós vízben. Kevés főzőlével és a vajjal pürésítsük. Keverjük hozzá a citrom levét és egy kávéskanálnyi reszelt héjat és a snidlinget. A hagymát papírvékonyra szeleteljük (pl. uborkareszelővel), és lobogó, forró olajban ropogósra sütjük. Szűrőkanállal szedjük ki, és papírtörlővel itassuk le róla a zsiradékot. Együtt, frissen tálaljuk.
Máktorta
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (12 adag): 1 bögre liszt * 1 bögre barna cukor * 1 bögre darált mák * 10 dkg szeletelt mandula * 4 dkg cukrozott narancshéj * 1 csomag sütőpor * 4 egész tojás * 8 ek olívaolaj * 10 ek tej * 1 ek porcukor a beszóráshoz
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és egy olajozott, lisztezett sütőformába öntjük. Három percig 220 fokon, majd további 20 percig 180 fokon sütjük. Rácson kihűtjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Spenótos-tonhalas rétes
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 25 dkg leveles tészta * 20 dkg tonhalkonzerv * 40 dkg leveles spenót (fagyasztott) * 4 főtt tojás * 1 gerezd fokhagyma * 1 kk só * ½ kk őrölt bors * 1 csipet szerecsendió * 2 ek olaj * 1 tojás
Elkészítés: A spenótot dinszteljük meg az olajon, és ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. A leveles tésztát hajtogassuk ki, és simítsuk a közepére a spenótot. A konzervet csöpögtessük le, és a haldarabokat terítsük a spenót tetejére, erre jönnek a főtt tojásszeletek, majd tekerjük fel a tésztát. A tetejét kenjük át a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Frissen tálaljuk.
Rizsszelet (rizskoch)
Elkészítés: 70 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (12 szelet): 25 dkg fehér rizs * 5 ek méz * 750 ml tej * 1 tk vaníliakivonat * 2 tojás * 1 tk szerecsendió * 1 tk kurkuma * 1 ek vaj (a sütőforma kivajazásához)
Elkészítés: A rizst a mézzel és a kurkumával elkevert tejjel megfőzzük. Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a szerecsendiót, a tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan kanalazzuk hozzá. Figyeljünk rá, hogy ne törjük meg nagyon a habot. Simítsuk bele a kivajazott sütőformába, és süssük 170 fokos sütőben 25 percig, míg a teteje aranysárga nem lesz. Tálalhatjuk mézzel vagy lekvárral.
A legegyszerűbb csokis desszert
Elkészítés: 20 perc + hűtés
Nehézség: *
Hozzávalók (25 db): 10 dkg natúr corn flakes * 20 dkg étcsokoládé * 5 dkg aszalt áfonya * 5 dkg vágott mogyoró * 5 dkg vaj * 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés: A vajat és a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, és hozzáadjuk a vaníliakivonatot. A gőzről levéve beleszórjuk a corn flakest (kukoricapehely), az áfonyát, a mogyorót jól átkeverjük. Teáskanálnyi adagokat szedjünk ki belőle, és egymástól két centire, egy tálcára helyezett sütőpapírra sorakoztatjuk, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
TIPP: Tökéletes nasi gyerekfarsangra, és a kicsikkel együtt is elkészíthetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.