Aktuális

A kinyitott ernyő még veszélyesebb, ha zenét hallgat – Ezeket a hibákat kerülje el gyalogosként!

Bors

2020. február 17. hétfő 12:00

Nem csak az autósoknak kell odafigyelniük az utakon, a gyalogosok is számtalanszor kockára teszik az életüket.

Alig telt el másfél hónap az új évből, és már most kiugróan magas a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma. Idén csak Budapesten kilenc gyalogos vesztette életét az utakon, ebből hat esetben a járókelő volt a hibás. Az ilyen jellegű balesetek elkerülése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság különféle módokon igyekszik felhívni a gyalogosok figyelmét az ezzel kapcsolatos teendőkre. 

Térfigyelő kamerák felvételeinek segítségével mu­tatták be a szakemberek, hogy milyen hibákat követnek el általában a járókelők.

1.Nézzen körül!

Az első eset, amit Balogh Ádám rendőr alezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Fő­osztályának vezetője említett, egy 20 éves fiú életébe került. Nem nézett körül, mi­előtt elindult. A X. kerületben, a Kőbányai úton a villamos elé lépett, mert nem vette észre az érkező járművet, ami úgy meglökte, hogy a fiatal az úttestre esett, és egy éppen kiforduló kamion már nem tu­dott megállni, áthajtott rajta. A gyalogos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset elkerülhető lett volna, ha a fiatalember nem a síneken akar átkelni, hanem az erre kijelölt helyen, de legalábbis körbenéz, mielőtt a villamospályára lép.

2.Ha piros, akkor tilos!

A statisztikák szerint a második legtöbb halálos gázolást az okozza, hogy a járókelő a piros lámpa ellenére indul át az úttesten. A szabályosan közlekedő autósnak pedig esélye sincs kitérni az ütközés elől. Ez történt február 6-án késő este, a Róbert Károly körúton, az Árpád híd irányába vezető oldalon is. Egy 42 éves nő bár a zebrán, de a piros jelzés alatt lépett le az úttestre. A szabályosan, megengedett sebességgel közlekedő autó pedig elsodorta.

3.A zebra nem csak egy állat

A rendőrség adatai szerint a legtöbb gyalogoséletet az követeli, hogy nem a zebrán, arra alkalmas helyen próbálnak meg átkelni az úttesten. A február 6-án este kilenc körül történt balesetnek is ez volt a fő oka. A XX. kerületben, a Helsinki úton egy 63 éves nő leszállt a menetrend szerint közlekedő autóbuszról, átmászott a korláton, majd a kocsi takarásában elindult át az úton. A szabályosan érkező autós nem látta a hölgyet, és elütötte. Sajnos a nő sem láthatta a közeledô autót. Minden esetben körültekintően fel kell mérni a forgalmat, inkább várni egy kicsit, hogy alaposan körbe tudjon nézni, mintsem baja essen!

4.Veszélyes a zenehallgatás és a telefonálás

Az elmúlt években egyre több balesetért felelős valamilyen elektronikai eszköz használata séta közben. A fülhallgatón hallgatott hangos zenétől nem hallani a forgalom zaját. Persze sokan pont ezért dugják be a fülüket, ezzel azonban megvonják maguktól egy érzékszervüket. A telefonálás nemcsak az autósok esetében kezdi átvenni a vezető baleseti kockázatot, hanem a gyalogosok körében is. Február 3-án délelőtt például a XIII. kerületben, a Béke utca és a Fiastyúk utca kereszteződésében egy nő vesztette életét emiatt. A zebrához érve telefonált, a rossz idő miatt esernyőt tartott a másik kezében. Nem vette észre, hogy piros a lámpa, csak elindult.

A neki balról érkező autó pedig olyan erővel csapódott neki, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

Jelöletlen autókkal szűrnek

Bár a fent felsorolt esetekben mindig a gyalogosok mulasztottak, amiért az életükkel fizettek, a rendőrség egy másik kampányából az is kiderül, hogy a közlekedésben részt vevő más szereplők sem ártatlanok. A Pofátlan(TAN)ítás nevű rendőrségi akció keretein belül a zsaruk jelöletlen kocsikkal róják az utakat és szűrik ki a szabálytalankodókat. A pár hónapja megkezdett akció alapján kiderült, hogy rengeteg autós hajt át a piroson, ezért gyalogosként jobb, ha kétszer körülnéz még akkor is, ha a jelzőlámpa zöld! Sose lehet tudni.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Betiltották a kritikai fajelmélet oktatását Virginiában

likebalaton.hu

Különleges szálláshelyek a Balatonnál #2 – Malom a Lesence pataknál

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

magyarnemzet.hu

Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

origo.hu

Megint eltűnhet egy népszerű, emblematikus állat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

origo.hu

Ettől rettegnek az amerikai légitársaságok a koronavírus után

mandiner.hu

Hegedűs Anna (Transzparens Újságírásért Alapítvány): A szerb Blikktől a hvg címlapjáig: így terjedt az RTL álnéven jegyzett kritikája

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

130 éve született Oliver Hardy, a Stan és Pan-filmek népszerű színésze - galéria