Aktuális

Rövid időre éri meg a zálogház

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.01.16.

A zálogházak szolgáltatása gyorsabb lehet a bankok által kínált személyi kölcsönnél, igaz, itt fenáll a kockázat, hogy örökre elveszítjük a nagymama arany nyakláncát vagy a jegygyűrűnket. Bár nem örömteli bemenni egy zaciba, ám jó megoldást jelenthet, ha hirtelen pénzügyi segítségre van szükség.

Olykor kígyóznak a sorok a BÁV fiókjai előtt, főleg a hónap utolsó napjaiban vagy a nagyobb ünnepek előtt.

A Bors munkatársa kíváncsi volt, hogyan működik manapság egy BÁV-zálogház, ezért álruhát öltöttünk és így felkészülve kimentünk a terepre. 

Gyorsan adják

Az egyik fővárosi üzletben egy asszonytól megtudtuk: iszákos férjének köszönheti, hogy kénytelen elzálogosítani a családi örökségként hozzákerült karkötőjét.

– Az én uram elitta a teljes fizetését, most pedig nincs mi­ből kifizetnünk a villanyszámlát. Már kaptunk néhány felszólítást, ezért nem kockáztathatunk to­vább – fortyogott a hölgy, aki utólag azt is elárulta, hogy 85 ezer forintot vehetett fel, mi­után a zálogház dolgozójával megegyezett. Ha egy hónapon belül visszaadja a pénzt, csak minimális kamatot kell fizetnie, vagyis 90 ezer forint ellenében újra a csuklójára csatolhatja a csinos ékszert. Ha ez nem sikerül neki, akkor sincs még minden veszve, legalábbis nem azonnal.

Ilyen egyszerű

A BÁV szabályzata szerint az ékszereket 30, 60, 90 napra lehet beadni, illetve a futamidő szükség esetén meghosszabbítható, szerencsés esetben azonban akár le is állítható.

– A kiszabott kamatot meghatározza az elzálogosított ékszer típusa, az arany karátszáma, illetve az adott napra vonatkozó aktuális árfolyama. Hosszabbítás esetén számít, hogy az ügyfél a lejárat előtt vagy után jelzi-e az igényét. Ha valaki például beadja a gyűrűjét 30 napra, majd egyáltalán nem jelentkezik érte, a lejárati nap után a következő hónap utolsó napjáig tart a türelmi idő. Ekkor még az ékszer a fiókban pihen és az ügyfél is kiválthatja, igaz, már büntetőkamatot kell fizetnie. Ezt követően az értéktárgy a központba kerül, ám a tulajdonos még mindig visszavásárolhatja, igaz, már nem a felvett kölcsönnek megfelelő összegért – mondták az egyik megkérdezett zálogház ügyfélszolgálatán.

A kiállított zálogpapíron mindig feltüntetik az ékszer értékét, valamint az arra kapott kölcsön összegét is. Az ügyfél nem köteles a teljes hitelösszeget kimeríteni, ha azonban időközben további „segítségre” van szüksége, a keret erejéig minden további hercehurca nélkül igénybe veheti azt.

Vannak, akik próbálkoznak

A zálogházak felkészültek rá, hogy nem feltétlenül minden ügyfél jóhiszeműen érkezik hozzájuk. Egyesek aranyozott láncot vagy egyéb gagyi bizsut próbálnak a tapasztalatlannak vélt dolgozónak leadni. Az ilyen lehetőségek elkerülése érdekében a zálogházak alkalmazottai komoly képzést kapnak, hogy szinte ránézésre, tapintásra, súlyra is felismerjék a valódi aranyat. Kétség esetén egy gyémántreszelő segítségével egy hajszálnyinál is vékonyabb részen elvégezhetik a szükséges próbát. Erre a célra királyvizet használnak. Előfordulhat, hogy az eljárás később is nyomot hagy az ékszeren, de garantáltan nem olyan mértékűt, hogy jelentősen csökkentse az értékét.

Jobb, mint a személyi kölcsön?

Több hazai bank személyikölcsön-termékeit összevetve megállapítottuk, hogy az azonnal fizetett villámhitelek esetében 7,9-24,9 az átlagos kamat. Ha egy konkrét példát veszünk alapul, könnyen kideríthetjük, melyik a jobb opció. Amennyiben a zálogháztól veszünk kölcsön 100 ezer forintot egy hónapra, 29,9 THM-mel kell számolni, így a visszafizetendő összeg 102 800 forint. Az egyik pénzintézetnél, ahol egy évnél rövidebb futamidő is választható, 24,88 a THM, a visszafizetendő összeg pedig 109 452 forint úgy, hogy hetente szükséges törleszteni 2606 forintot.

Így dől meg az a tévhit, hogy kizárólag azok választják a zálogházat, akikkel a bankok már valamilyen okból (alacsony igazolt jövedelem, KHR-listán való szereplés stb.) már nem állnak szóba.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149693_auto_resized.jpg
origo.hu

Szomorú bejelentést tett Széll Tamás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27372_resized.jpg?avcount=1713899412
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155705_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Mike Tyson félmeztelenül bunyózott a nyílt utcán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149944_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154380_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27361_resized.jpg?avcount=1713899412
origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17148926_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 22-28.: A telihold sem könnyíti meg az életedet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713899412
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713899412
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156892_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153926_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szeretetükkel üldözik a rajongók a Házasság első látásra sztárjait

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi