Aktuális

Németországban betiltották a Combat 18 nevű neonáci csoportot

MTI

Létrehozva: 2020.01.23.

A berlini kormány csütörtökön bejelentette, hogy betiltotta a nagy-britanniai központú, Combat 18 nevű neonáci csoport németországi ágát.

Forrás: MTI/AP/DPA

"A jobboldali szélsőségességnek és az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmunkban" - írta egy német belügyi szóvivő a Twitteren.

A rendőrség hat tartományban tartott házkutatást a mozgalom tagjainál. A Combat 18 régóta a hatóságok célkeresztjében van. Jelenleg mindössze kéttucatnyi tagja van, a csoport veszélyességét inkább szélsőségessége jelenti.

A Combat 18-at összefüggésbe hozták Walter Lübcke, a CDU hesseni politikusának tavaly júniusi meggyilkolásával. A migránsokkal szimpatizáló Lübcke gyilkosa összeköttetésben állt a csoporttal.

Németországban az elmúlt időszakban megszaporodtak a rasszista és zsidóellenes indíttatású erőszakcselekmények. 2019 októberében két ember vesztette életét egy lövöldözésben Halléban. A tettes célpontja a helyi zsinagóga lett volna, ahová nem tudott bejutni.

A Combat 18 a Vér és Becsület (Blood and Honour) nevű neonáci csoport katonai szárnya, és 1992-ben született Nagy-Britanniában. A combat harcot jelent, a 18-as szám a német ábécé első és nyolcadik betűjére utal, azaz Adolf Hitler monogramjára. A nemzetközi hálózat helyi csoportjait Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek