Aktuális

Migránsok erőszakos, szervezett csoportja próbált betörni Magyarországra Röszkénél - rendkívüli sajtótájékoztató

Bors

Létrehozva: 2020.01.28.

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett reggel a Belügyminisztériumban a koordinációs értekezleten, amit a Migrációs Munkacsoport keretében tartottak. Hajnalban ugyanis mintegy 60 migráns megrohamozta a röszkei határátkelőhelyet, egy rendőr a levegőbe lőtt, majd feltartóztatták őket. Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója elmondta: migránsok erőszakos, szervezett csoportja próbált betörni Magyarországra Röszkénél.

Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Papp Károly altábornagy, közbiztonsági főigazgató rendkívüli sajtóértekezleten beszélt arról, hogy 

A rendőrök az első kísérletet megakadályozták, egy embert elfogtak. Ez azonban csak az első hullám volt, nem sokkal később egy közel 70 fős csoport próbált meg átjutni a kapun, ami az egyébként reggel 7 és este hét 7 között üzemelő határátkelőhelyet lezárja.

Hajnalban három fegyveres őr volt ott. Ők azonnal felszólították a migránsokat, hogy forduljanak vissza. Amikor ennek nem engedelmeskedtek, 

az egyik őr három figyelmeztető lövést adott le. Erre a migránsok jelentős része visszafordult. 

Közben a rendőrök is megérkeztek, de néhányan így is szét tudtak szóródni. Erre hermetikusan lezárták a területet, innen senki sem juthatott ki.

Bakondi György belbiztonsági tanácsadó arról beszélt, hogy a szerb-magyar határ komoly nyomás alatt van, több mint 3400-an próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra csak januárban. És folyamatosan gyűlnek az illegális csoportok most is. 

A mostani egy kirívóan agresszív és erőszakos csoport volt 

– tette hozzá, ráadásul egy emblematikus helyszínen, mert itt már 2015-ben is volt egy agresszív betörési kísérlet. 

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy nemrég járt a határnál, és már akkor olyan információk voltak, hogy több helyen meg fogják kísérelni a betörést. Akkor azt tapasztalta, hogy felkészült a magyar rendőrség, és most is ezt gondolja. 

Senki nem tud sem egyenként, sem nagyobb csoportban bejutni Magyarországra. Bizonyította a rendőrség ezt, erre lehet alapozni Magyarország biztonságát 

– mondta a miniszter.

Az a terület, ahol a határ őrizetét kerítéssel erősítették meg, más terület, a mostani eset egy napközben nyitott határátkelőnél történt.

Ennek ellenére a migránsok nem jutottak tovább 60-80 méternél beljebb. Pintér Sándor úgy értékelt, hogy működik a jelzési rendszer, elfogtak mindenkit, ennek ellenére értékelni fogják a történteket, és ha kell, tíz napon belül változtatni fognak a helyzeten.

Hajnalban történt az eset, amikor mintegy 60 migráns megpróbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél kedden hajnalban. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabó Szilvia elmondta, az akció fél hatkor történt,  a migránsok az átkelő két oldalán közel egy időben próbáltak meg jogellenesen az ország területére bejutni.Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le. 

A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan migráns bejövetelét akadályozták meg, négyet feltartóztattak, a területet pedig lezárták - közölte a százados.

A migránsok a magyar területen található határátkelőt éjszakára lezáró kapu mellett, a gyalogos és a gépjárműforgalmat elválasztó betonkordonon lévő drótkerítést rongálták meg.

A kerítésoszlopokról több mint tízméteres szélességben szakították le a dróthálót.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek