Kiadós étkezés – A hideg legjobb ellenszere

Kiadós étkezés – A hideg legjobb ellenszere

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 12. 12:00
A jó étel sok mindenen segít – például ellensúlyozhatja a hideg időjárás okozta rossz hangulatot, eltelít, átmelegít. Most egy igazi, szezonális, házias menüt állítottunk össze.
Bors

Leves

Kelkáposztaleves fehérbabbal

Hozzávalók (4 adag):
40 dkg kelkáposzta
40 dkg fehérbabkonzerv
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma 
3 dl tejföl
1,5 l zöldségalaplé
4 ek olaj
1 tk só
1 tk pirospaprika
1 kk őrölt bors
1 babérlevél
1 kk majoránna

Elkészítés (60 perc): Az olajon enyhén átpirítjuk a karikára vágott póréhagymát, a végén a zúzott fokhagymát is hozzákeverjük, majd megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal és majoránnával. Beleszórjuk a feldarabolt répát, petrezselyemgyökeret és a felszeletelt kelkáposztát. Felöntjük az alaplével, megsózzuk és fedő alatt megfőzzük. Ha elkészült, a tejfölt néhány evőkanál főzőlével simára keverjük, majd a leveshez adjuk, a lecsöpögtetett, leöblített fehérbabbal együtt.

Főétel

Rakott káposzta

Hozzávalók:
1,2 kg savanyú káposzta
1 kg darált sertéshús
20 dkg húsos szalonna
5 dkg rizs
5 dl tejföl
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 ek szárított kakukkfű
1 csomag friss kapor
1 ek őrölt pirospaprika
1 kk őrölt kömény
3 babérlevél
2 ek olaj

Elkészítés (70 perc): A savanyú káposztát leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet és egy kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak. Egy lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk őrölt köménnyel, mellétesszük a babérlevelet és félig megpároljuk. Egy serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Mikor a zsírja kisült, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, szórunk rá egy kis pirospaprikát, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és megdinszteljük. Ha elkészült, hozzákeverjük a kaprot és az előzetesen megfőzött rizst. Egy hőálló edényt kikenünk olajjal. Az aljára terítjük a savanyú káposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra a rizzsel összekevert darált húst, újra egy réteg tejföl következik, majd befedjük a maradék káposztával. A tetejét beborítjuk tejföllel, beszórjuk pirospaprikával, majd előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük. TIPP: Ropogós fehér kenyér dukál hozzá!

Kímélő megoldás

Rizottó sült zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag):
20 dkg kerekszemű rizottó rizs
5 szál zöldhagyma fehér része
2,5 dkg vaj
½ dl fehérbor
½ l zöldség alaplé
5 dkg reszelt parmezán
+
15 dkg koktélparadicsom
1 fej fokhagyma
2 ek balzsamecet
1 kk oregánó
1 kk só
2,5 dkg vaj

Elkészítés (50 perc): Készítsük el a rizottót: az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a fehérbort, és keverjük, míg az alkoholos illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az előkészített, forró alaplét merőkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes). A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy tepsibe szórjuk bele a koktélparadicsomokat és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szórjuk meg a sóval és az oregánóval, locsoljuk meg a balzsam­ecettel, és morzsoljuk rá a vajat. 15 perc alatt süssük meg, közben egyszer forgassuk át őket. A rizottót a sült zöldségekkel tálaljuk, a tányéron szórjuk meg reszelt parmezánnal.

Desszert

Gyors almás rétes

Hozzávalók (12 szelet):
1 cs réteslap
4 ek olaj

A töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg mazsola
10 dkg kalácsmorzsa
1 citrom leve
3 cl rum
10 dkg cukor
½ bio citrom reszelt héja
1 kk őrölt fahéj
2 ek rizskeményítő
5 dkg vaj
1 tojásfehérje

Elkészítés (60 perc): A réteslapokat készítsük elő: fektessük ki egy tiszta, vizes konyharuhára, és a lapokat egyenként kenjük át olajjal, így helyezzük egymásra. Egy rúdhoz 3 lapot használjunk. Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra – folyamatosan locsolgassuk a citromlével, ne barnuljon meg, majd keverjük hozzá a reszelt citromhéjat is, végül a rizskeményítőt és a mazsolát, hogy felszívja a levét. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és pirítsuk meg benne a kalácsmorzsát és melegen keverjük hozzá a cukrot, a rumot és a fahéjat. Először a kalácsmorzsás keveréket terítsük a réteslapra, majd erre osszuk el a mazsolás almát. A konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát, és tegyük egy olajjal kikent tepsibe. A tetejét kenjük meg tojásfehérjével, és 25 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra a tésztát. Két rúd lesz a fenti mennyiségből.

A nagymama receptfüzetéből

Kávéflip

Hozzávalók (8 adag):
4 tojás
20 dkg barnacukor
2 dl tejszín
4 dl erős kávé
2 ek darált kávé
1 kk szerecsendió

Elkészítés (2 óra): A kávéból és a barnacukorból sűrű szirupot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből egy csipet sóval habot verünk, a sárgáját kikeverjük úgy, hogy a kihűtött szirupot kanalanként hozzáadjuk, majd vízgőz fölött fejezzük be a műveletet, míg kivilágosodik a krém. Hozzákeverjük a felvert tejszínt és a tojásfehérjét, a darált kávét és a szerecsendiót, és poharakba adagoljuk. Fogyasztás előtt egy órára a hűtőbe tesszük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.