Furcsa hagyományok – Újévi szerencsehozó ételek a világ körül

Furcsa hagyományok – Újévi szerencsehozó ételek a világ körül

hagyomány
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 01. 13:00
Bors

Lengyelország és Skandinávia

Savanyított hering

A hering gyakori Lengyelország és Skandinávia egyes részein: bősége és ezüst színe miatt ezek a nemzetek savanyított formában fogyasztják éjfélkor, reménykedve ezzel, hogy az új év jólétben és gazdagságban telik. Szokás fogyasztani hagymával, és tejszínes szósszal is.

A lengyelek heringes újévi étele a Sledzie Marynowane névre hallgat, ezt fogyasztás előtt 24 órával lesózzák és vízben tárolják: hagymával, fűszerekkel, ecettel és cukorral rétegezik.

A Skandináv területeken ugyanezt az ételt füstölt hallal, pástétommal és húsgolyóval együtt tálalják.

Japán

Soba tészta 

Amikor éjfélt üt az óra, a japánok ezt hajdinával készült tésztát fogyasztják, hogy elbúcsúztassák az elmúlt évet, és üdvözöljék a következőt. A hosszú tészták a hosszú életet és a jólétet szimbolizálják, a hagyomány a 17-ik századra nyúlik vissza.

Ausztria és Németország

Marzipanschwein vagy Glücksschwein

A németek és az osztrákok Sylvesterabend vagy Saint Sylvester néven ünneplik a szilvesztert. Az ünnepi ital ezen az estén a forralt bor, vacsorára pedig malacsültet fogyasztanak. A szilveszteri asztalon emellett helyet foglalnak még apró, marcipánból készült malacalakú sütemények is, amelyek a marzipanschwein, vagyis marcipánmalac névre hallgatnak. Az asztalt díszíti még ilyenkor a Glücksschwein, vagyis a szerencsemalac, ami viszont már többféle összetevőből is készülhet. Mindkét nemzetre jellemző a számos ízben és méretben készülő, malacot formáló édesség.

Spanyolország

Tizenkét szőlő 

Amíg az amerikaiak újév napján a Times Square-en várják a méltán híres világító gömb fényeinek kigyúlását, addig a spanyolok a madridi Puerta del Sol téren várják, hogy éjfélt üssön a toronyóra.

Azok, akik a téren tartózkodnak, és azok is, akik élőben nézik otthonról a közvetítést, mind egy különleges hagyománynak élnek. A spanyolok pontosan éjfélkor, amikor tizenkettőt üt az óra, a tizenkét harangszóval szinkronban elfogyasztanak tizenkét szem szőlőt. Egyesek a jeles pillanatig még meg is hámozzák és ki is magozzák a szőlőszemeket, hogy minden tökéletes legyen éjfélre.

Egyesült Államok (déli része)

Hoppin' John

Amerika déli részére jellemző a fogás, ami a szilveszteri menü leghangsúlyosabb része: a Hoppin' John. Ez az ételkülönlegesség tartalmaz borsót, ami a pénzérméket szimbolizálja, zöld színű párolt zöldségekkel, ami az amerikai dollár zöld színét szimbolizálja, illetve kukoricakenyeret is, ami pedig az arany színével egyezik. A Hoppin' Johnt sertéshússal és rizzsel egészítik ki – úgy tartják, az új évben szerencsét hoz.

A Hoppin' John legkorábbi formája 1847-ből ismert, receptjét még a rabszolgák hozták át a kontinensre. Az évszázadok alatt több profi séf átformálta, tökéletesítette: ezt fogyasztják ma amerika déli részein.

(via)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.