Aktuális

A jövő városa: Önvezetés és zéró károsanyag-kibocsátás

Bors

Létrehozva: 2020.01.19.

A Vasárnapi Bors autós rovatában is egyre gyakrabban írunk az autózás, a közlekedés jövőjéről, amit mobilitásként emlegetnek a szakértők. A jö­vő városaiban már nem csupán az autók és a ma ismert klasszikus tömegközlekedési eszközök fogják szolgálni a helyváltoztatási igényeket.

Forrás: Toyota

A szakértők szerint a nem is olyan messzi jövőben megismerhetünk majd olyan lehetőségeket, amelyek ma még legtöbbünknek sci-fi-filmbe illőnek tűnnek. Az autógyárak is felismerték ezt, például a Toyota, amely már in­kább nevezi magát mobilitási szolgáltatónak, mintsem autógyárnak. A japán cég legújabb elhatározása, hogy 2021-től megkezdik felépíteni a jövő vá­rosának prototípusát a Fuji-hegy lábánál fekvő 175 hektáros területükön. A Toyota által „élő laboratóriumnak” szánt „Összefont Város” állandó lakosok és kutatók otthonául szolgál majd, akik valós környezetben fejleszthetik és tesztelhetik az önvezetés, a robotika, a személyes mobilitás, az okosotthon és a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó technológiákat.

De nézzük is, hogyan áll össze a jövő városa a mai tervek szerint? A város terve háromféle útfelhasználást határoz meg: csak gyors járművek számára, közös használat alacsonyabb sebességgel közlekedőknek és gyalogosoknak, valamint parkszerű promenádok kizárólag gyalogosok számára. Ez a három útfajta szövődik össze egy organikus rácsmintázatba, így segítve az önvezetés tesztelésének felgyorsítását.

A tervek szerint a város teljes mértékben fenntartható módon épül, szinte kizárólag fából, a szénlábnyom minimalizálásának érdekében. Ehhez a hagyományos japán asztalosmunkát ro­botizált gyártási módszerekkel kombinálják. A tetőket napelemes panelekkel borítják, energiájuk a hidrogén üzemanyagcellák által termelt energiát egészíti ki. A Toyota a város kültéri részeit természetes és hidrakultúrás vegetációval tervezi betelepíteni. A lakosok hétköznapi életét a legmodernebb embert támogató technológiával, például otthoni robotikával segítik majd. Az otthonokban, a bent lakók egészségére szenzoros mesterséges intelligencia ügyel, egyúttal kielégítve alapvető szükségleteiket is, és kényelmesebbé té­ve mindennapjaikat. Mindez lehetőséget teremt az összekapcsolt technológia széles körű elterjesztésére, méghozzá az integritás és a bizalom megőrzésével, biztonságosan és pozitívan.

A lakosok szállítását a főbb útvonalakon kizárólag teljesen önvezető, zéró károsanyag-kibocsátású járművek végezhetik. A város szállítási és kereskedelmi feladatait önvezető Toyota e-palette modellek végzik majd. A közösségi életet helyi parkok, egy központi rekreációs park, valamint egy szociális eseményeket befogadó központi pláza színesíti. A Toyota hisz abban, hogy az emberi kapcsolatok támogatása egy város életének egyenrangúan fontos része. A gyár tervei szerint az Összefont Városban a vállalat alkalmazottai és családjaik, nyugdíjas párok, kereskedők, látogató tudósok és ipari partnerek fognak élni. A tervek szerint eleinte 2000 ember, aztán a város fejlődésével egyre többen népesítik majd be az Összefont Várost.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek